Českotřebovský deník 327/2022 (26/11)
Nové video Českotřebovského deníku:
KOMORNÍ ORCHESTR JAROSLAVA KOCIANA MÁ 55 LET
ohlédnutí Bohuslava Mimry 

Malá scéna zažila ve středu 16. listopadu Jubilejní koncert. Byl to velký koncert s dobře vybraným programem a s mnoha znamenitými sólisty. V hlavní roli byl samozřejmě Komorní orchestr Jaroslava Kociana, který právě slavil svoje pětapadesátiny. Bylo to bez projevů a čestných uznání, zástupce radnice se omluvil.  Orchestr vznikl v roce 1967 na počet narozenin violoncellového virtuose Bohuslava Herana v Ústí nad Orlicí a zakládající dirigent Antonín Šimeček pak orchestr udržel pod křídly tehdejšího "Okresního kulturního střediska" jako kvalitní komorní soubor, který začal dělat čest Kocianovu jménu. Po onemocnění Antonína Šimečka se našla velmi cenná náhrada - houslista Bohuslav Mimra, tehdy hráč Pardubické filharmonie. Ten nakonec zakotvil u orchestr natrvalo. A považte - tato změna ve vedení se udála před 39 lety. Po celou tuto dobu pak až do dnešních dnů vedl a vede orchestr Bohuslav Mimra. A protože se současně (po odchodu Jindřišky Vaníčkové) stal Bohuslav Mimra ředitelem Českotřebovské základní umělecké školy, tak orchestr převedl jako samostatný spolek k nám do České Třebové. A od doby registrace orchestru ve formě spolku uplyne v r. 2023 30 let. Orchestr zkoušel v malém sále Dělnického domu, po rekonstrukci Kulturního centra pak "zuška" získala budovu na Tyršově náměstí, kde se pak dodnes schází členové orchestru ke zkouškám každý pátek. Bylo by nyní zapotřebí uvést vše co je možné také o nastudovaném repertoáru také o sólistech a je třeba nevynechat zajímavé externí koncerty (a byly třeba až ve Švýcarsku). O tom všem v publikovaném dokumentu hovoří člověk nepovolanější - dirigent Bohuslav Mimra. Vraťme se na koncert do Malé scény. Byly to doslova hudební hody, každý sólista byl odměněn velkým potleskem, ale nejvíce ze všech pak kontrabasista Ondřej Sejkora, který musel na přání publika přijít i s nástrojem zpět na jeviště a přidat ještě další, tentokrát sólovou skladbu. Na koncertu natáčel Českotřebovský deník a tak z koncertu připravíme v krátké době nejen programové ukázky, ale také stream celého koncertu. To pro ty, kteří se na "narozeninový" koncert nedostali. V tomto dokumentu uvádíme z koncertu pouze tři ukázky.


Zrušili jsme EET, a tedy i zbytečnou administrativu pro podnikatele a stát

Neúspěšný experiment hnutí ANO se od covidové epidemie stal fakticky dobrovolnou záležitostí. Navíc v době stále častěji využívaných bezhotovostních plateb naplno ukázal svou naprostou zbytečnost. Vlajková loď Aleny Schillerové jde definitivně ke dnu a s ní i zaklekávání na podnikatele a OSVČ.
„Zatímco údajné fiskální přínosy lze jen těžko kvantifikovat, protože ekonomika prochází hospodářskými cykly a my tedy nejsme schopni přesně spočítat, na kolik hospodářské cykly ovlivňují daňové výběry, tak z hlediska nákladů čísla máme. Podle údajů ministerstva financí stálo zavedení EET podnikatele každoročně jednu a půl miliardy korun a náklady státu byly ve výši půl miliardy,“ doplnil místopředseda rozpočtového výboru a poslanec TOP 09 Miloš Nový.
Méně byrokracie a snazší podnikání zajistí také daňový balíček, který schválili naši senátoři. Vedle zvýšení limitu pro registraci plátců DPH a zvýšení limitu pro využití paušální daně zavádí pro paušální daň i tři nová pásma. Pokud podnikatel nedosáhne předpokládaných příjmů a ocitne se v nižším pásmu, stát mu vrátí část zálohy na daň i na pojistné. 
„Na tento zákon čeká mnoho malých podnikatelů, jelikož se nově navyšuje limit pro povinnou registraci k DPH z jednoho milionu na dva miliony korun. Tento limit se nenavyšoval už 19 let a na základě této novely ministerstvo očekává, že počet osob osvobozených od uplatňování DPH vzroste o jedenáct procent, to znamená asi o 105 tisíc osob nebo podnikatelů,“ vysvětlil 1. místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Jan Grulich.



Volejbal: II. liga měla volno, hrál se krajský přebor

Ženy T. J. Sokol  budou hrát další dvojzápas až 3. prosince, tento týden si vybraly zasloužené volno. Muži dnes hráli 9.a 10. kolo krajského přeboru. Sokol Česká Třebová II. hrál v Kerharticích a nepodařilo se mu vyhrát ani jeden zápas - výsledky 3 : 0 a a 3 : 1. Díky tomu je nyní po 10 zápasech v tabulce na 6. místě. Další "třebovský" tým je SK Rybník. Hrál "doma" s TJ Svitavy a dařilo se mu. Na konto si  připsali výhry 3:0 a 3:1 a v tabulce krajského přeboru se po deseti zápasech se posunuli na druhé místo jen o bod za vedoucím týmem Kerhartic.


Podzim skončil: Hokejbalisté vyhráli ve Svitavách a vedou opět tabulku 

Lokomotiva Česká Třebová vyhrála v posledním podzimním zápase ve Svitavách nad tamním týmem Sršni 5 : 7. Střelci branek Válek 2, Řehák 2, Smutný 2 a Pavel Škeřík 1. Lokomotiva celou dobu byla ve vedení, v závěru Sršni náskok stahovali. V tabulce jsou po podzimu na 1. místě bez ohledu na to jak dopadnou ještě zítřejší nedělní zápasy. Lokomotivu stíhá tým Prachovic, který hraje zítra v neděli doma s tabulkově slabým týmem z Opatovice nad Labem, ale ani tříbodové vítězství už Lokomotivě první místo nevezme, vede o 4 body.


V Chocni studenty inspirovaly podnikatelské příběhy

Na Obchodní akademii a Střední odborné škole v Chocni se včera uskutečnila konference pro studenty a zájemce o podnikání. Prostřednictvím workshopů si vyslechli podnikatelské příběhy a rady od zástupců CzechInvest, Podnikavých žen nebo P-PINK, dozvěděli se o možnostech dobrovolnictví nebo fungování státní správy. Na konferenci dorazili i radní pro školství Josef Kozel a radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr, kteří s vedením školy diskutovali i o investicích, které školu čekají.
Inspirace nikdy není dost, a je potřeba ji předávat právě studentům a mladým lidem, v jejichž rukou leží budoucnost. Obchodní akademie v Chocni zaslouží za tuto aktivitu velkou pochvalu. U příležitosti návštěvy školy jsme s panem ředitelem Studničkou hovořili také o investičních záměrech. Aktuálně se majetkově narovnává vztah mezi městem a krajem, správa a údržba školních budov tak přechází na nás. Nejvíce nás trápí stav budovy na Tyršově náměstí, kde plánujeme náročnou rekonstrukci střechy. Další stavební úpravy budou ale zcela určitě potřebné i jinde,“ přiblížil průběh návštěvy radní Josef Kozel.
Studenti si vyzkoušeli workshopy od různých podniků z praxe – kaváren či bister, poslechli si příběhy z motivačního programu DofE (Mezinárodní cena Vévody z Edinburghu) nebo o dobrovolnictví od Farní charity Litomyšl.
Jsem rád, že se podobné akce konají. Právě mladí lidé často hýří zajímavými nápady, a od toho tu jsou úspěšné podniky a firmy, aby jim prostřednictvím svých zkušeností napomohly jejich podnikatelské sny přetavit v realitu. Pardubický kraj podporuje podnikání v regionu, například prostřednictvím P-PINK (Pardubický podnikatelský inkubátor), který se konference také účastnil,“ uvedl radní Ladislav Valtr.


V Pardubicích má vzniknout inovační centrum, bude pomáhat firmám s rozvojem

Areál Ke Tvrzi v Pardubicích by měl v příštích pár letech projít radikální proměnou. Mimo jiné v něm má vyrůst nová budova, v níž bude fungovat Pardubické inovační centrum. Pod jednou střechou v něm mají sídlit a poskytovat veřejnosti své služby Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK), CzechInvest, Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje nebo Krajská hospodářská komora Pardubického kraje.
Pardubické inovační centrum by mělo veřejnosti sloužit od roku 2027. V současné době kraj nechává zpracovat projektovou dokumentaci a připravuje podání dotace do Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, a to prostřednictvím Integrované územní investice hradecko-pardubické aglomerace (ITI). Získání finančního příspěvku je pouze jednou z podmínek pro výstavbu nové čtyřpatrové budovy, v níž bude centrum sídlit. Tou další je demolice stávajícího objektu dětského domova v areálu Ke Tvrzi, jenž je v majetku Pardubického kraje, a vybudování nových prostorů, kam se zařízení přesune.
Chceme podporovat začínající firmy i ty, které se snaží dále rozvíjet, reagovat na trh a inovovat. Podnikání a výroba jsou motorem tuzemské ekonomiky. Vzhledem ke konkurenci ve světě se musíme jako národ snažit zlepšovat, přicházet s novými nápady či přístupy a ty skutečně lepší pak nabízet potenciálním uživatelům. Určitě do budoucna nechceme být pouze zemí, kde je levná pracovní síla, tedy pouhou výrobnou bez přidané hodnoty. Pardubické inovační centrum by mělo podnikatelům prakticky pomáhat právě k potřebným inovacím, dodávat jim informace, propojovat je, zkrátka jim ušetřit mnohdy namáhavou práci a ukázat jim moderní trendy. Druhotným efektem centra bude sjednocení všech zapojených subjektů pod jednu střechu, což vyvolá pozitivní synergický efekt pro jejich působení i klienty. Jedná se o smysluplnou investici, protože pokud nechceme zaspat, musíme inovovat a Pardubický kraj být jedním z těch, který bude spoluvytvářet adekvátní podmínky,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Kraj je jediným vlastníkem areálu Ke Tvrzi v Pardubicích o celkové rozloze 9 300 metrů čtverečních. Cílem je areál kompletně přestavět a místo současného dětského domova vystavět objekt sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením, nový dětský domov, internát a Pardubické inovační centrum.


Návštěva Koločavy, vsi z díla Ivana Olbrachta 

Delegace Pardubického kraje zakončila svoji návštěvu Zakarpatské oblasti na Ukrajině v Koločavě. V horské vesnici, kterou proslavil spisovatel Ivan Olbracht, kraj v minulosti pomohl s opravou nemocnice či školy. Posledním projektem bylo řešení havarijního stavu střechy kostela svatého Ducha z 18. století.
„Kostel svatého Ducha patří mezi dominanty Koločavy a je vyhledávaný také mezi českými turisty, kteří tvoří přes 90 procent všech návštěvníků. Střecha byla opravdu v havarijním stavu a nepřežila by zimu. Proto jsme i po dohodě s odborníky na tento typ staveb uvolnili z krajského rozpočtu 500 tisíc korun. Díky nim mohla Koločava požádat o velkou státní dotaci ve výši 3,8 milionu hřiven. Kostel je tak nyní zabezpečen a navíc se podařilo upravit také jeho okolí včetně přístupové cesty k hrobům zabitých českých četníků,“ řekl hejtman Martin Netolický. Ten spolu se členy delegace navštívil také koločavskou školu, ve které se nachází mimo jiné jeden z protiraketových krytů. Zároveň si zástupci kraje prohlédli nemocnici, kterou kraj pomohl opravit a vybavit přístroji, které byly v rámci pravidelné obměny nabídnuty Nemocnicí Pardubického kraje.