Českotřebovský deník 328/2022 (27/11)
Začíná advent.
Rozsvítili jsme vánoční strom na náměstí, začaly adventní koncerty a výstavy

Zpíval dětský pěvecký sbor Kajetánek českotřebovské základní umělecké školy pod vedením Pavly Skopalové, v předvánočníém projevem vystoupil starosta města Zdeněk Řehák a  O. Miloš Kolovratník.  Prostor náměstí byl velmi dobře zazvučen  firmou Petra Svobody, opravdu se podařilo zajistit ozvučení prostoru pro velký pěvecký soubor. Také kvalita přenosu zvuku na náměstí byla velmi dobrá. To na rozdíl od "hudebního přebnosu" do ulic města před zahájením prostřednictvím tlampačů výstražného systému, které opravu nejsou určeny pro  reprodukovanou hudbu. Vánoční strom se podařilo rozsvítit přesně při odpočítávání a zejména mezi dětmi vzbudil velký dojem. Bylo zaplněno prakticky celé náměstí.... Počasí totiž přálo.  Ze slavnosti máme krátké video.

Mladí baskeťáci  U14 hlásí dvojitou výhru 

Nedávno bylo napsáno, že tým mladých baskeťáků U 14 se podařilo doplnit, postupně se mu začíná dařit. Výsledkem jsou  nyní výhry v domácím prostředí v hale na Skalce.  Po říjnovém úspěchu v zápase proso SŠB Pardubice nyní  tým zaznamenal  další dvě výhry nad klubem Napos Vysoká nad Labem. V prvním zápase dosáhl jen těsný výsledek o jediný bod 39:38, ale v druhém utkání pak soupeře porazil o 11 bodů 36 : 25  Tým  hraje Východočeský smíšený přebor mladšího žactva  (do 14 let), kde startují nejen kluci, ale i děvčata. Na soutěž  tým připravuje již několik roků dvojice trenérů Jaroslav Škrabánek a Pavel Peterka, trénuje se dvakrát v týdnu v hale Skalka a nejlepší mají díky iniciativě zdejšího basketbalového oddílu navíc možnost dojíždět také na tréninky vedené profesionálními  basketbalovými trenéry z Pardubic v rámci projektu "Young Daimons" do Litomyšle. V příštím dvojkole pojede  SKB Česká Třebová ke dvěma zápasů do Týniště nad Orlicí. (Fotografie vítězného týmu)

Na Skuhrově zazněly Hlasy ve tmě

Adventní čas byl ve skuhrovském kostele Svatého Jana Nepomuckého zahájen koncertem.  Po úvodním slovu p. Miloše Kolovratníka se představil vokální soubor Hlasy ve tmě se svými hosty. Kvartet zpěvaček z Lanškrounska doprovázeli manželé Heřmanovi a Jirka Hurych. V podání nádherně doplňujících se hlasů, podbarvených hrou na kytaru, flétnu, housle a perkuse, zazněly skladby různých hudebních žánrů. Poslední skladba Táhni k čertu! míří přímo na východ a snad zasáhne i svého adresáta. V závěru byl za zpěvu vokalistek rozsvícen vánoční strom před kostelem. Za SDH Skuhrov děkujeme hudebníkům a všem, kteří přišli podpořit tradici adventních koncertů ve Skuhrově.

Adventní koncert v Semaníně:
Dana Jindrová a Orchestr bývalých žáků ZUŠ Česká Třebová

Vynikající koncert ve společenském sále v Semaníně, orchestr bývalých žáků školy vedeny Jitkou Novákovou nacvičil nový vánoční program a ke spolupráci přizval vynikající zpěvačku Danu Jindrovou. V první části programu zpívala Dana Jindrová vánoční písně s doprovodem Kateřiny Bednářové, potom nastoupil orchestr. Jeho vystoupení, bylo vyvážené a mělo u publika velký ohlas, Dana Jindrová si také zazpívala s orchestrem. Na závěr sál tleskal ve stoje. Úvod adventu se tedy vydařil také v Semaníně. Z koncertu připravuje Českotřebovský deník video, které bude uvedeno co možná nejkratším termínu. Jako první dnes uvádíme zahájení adventu v České Třebové. Dále přijde na řadu otevření adventní výstavy v městském muzeu a Potom už - nejpozději ve středu bude záznam ze semanínského koncertu. Byl to totiž skutečný zážitek. Koncert byl uspořádán ve spolupráci s obcí Semanín a Janou Herynkovou za semanínské ženy.  Je třeba také pochválit velmi příjemné a vyzdobené prostředí  pro koncert v Semaníně.

Šotola: Domácí hospicové péče v kraji si vážíme, potřebuje podporu

Většina lidí si přeje umírat doma, přesto ale většinou umírají v nemocnicích. O to cennější je v posledních letech rozvoj kvalifikované domácí hospicové péče v Pardubickém kraji, kterou poskytují zejména charity, ale i další organizace.
„Za posledních deset let přibylo k pobytovému hospici v Chrudimi několik tzv. domácích hospiců, které z velké části pokrývají Pardubický kraj. Vedle Oblastní charity v Pardubicích působí v této oblasti charity také v Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Svitavách, Litomyšli, Poličce a mobilní hospic Bílá holubice.  Je to služba na pomezí zdravotnictví a sociální péče, která vyžaduje úzkou spolupráci s rodinou. Její sociální část je mnohdy podporována sbírkami a dobrovolnickou činností, potřebovala by systematičtější podporu. Proto se nyní snažíme hospicům pomáhat alespoň s materiálním zabezpečením prostřednictvím dotací,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Radní Pardubického kraje schválili tento týden dotace v hodnotě 250 tisíc korun pro osm domácích hospiců na zakoupení pomůcek, jako jsou oxygenátory, záchranářské brašny pro pracovníky do terénu, antidekubitní matrace, lůžka, zdravotní pomůcky a další potřebné věci pro péči o klienty v terminálním stadiu.

Program Obchůdek 2021+ 

Celkem čtyři miliony korun, které měl Pardubický kraj z programu Obchůdek 2021+ pro žadatele připravené, si mezi sebe rovnoměrně rozdělí 61 venkovských prodejen.
Ministerstvo průmyslu a obchodu navýšilo dotaci ze tří milionů korun na čtyři. Počet žádostí, které jsme obdrželi, tuto částku téměř dvojnásobně převýšil. Na jednání krajské rady jsme rozhodli o udělení dotace všem žadatelům, kteří splnili podmínky. A proto zmíněné čtyři miliony korun mezi žadatele rozdělíme rovným dílem. Maximální výše dotace na jednu prodejnu tak činí téměř 66 tisíc korun,“ sdělil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Kromě programu Obchůdek 2021+ má Pardubický kraj připraven i vlastní Program obnovy venkova 2023+. V jeho rámci mohou žadatelé podat žádost o podporu dalších venkovských prodejen. Podání žádostí bude možné v případě krajského dotačního titulu, který se týká obchodů, v průběhu ledna 2023. Zmíněné dva dotační tituly jsou z hlediska velikosti obce určeny pro jiné žadatele. Nelze přitom žádat o dotaci současně v obou, je nutné si vybrat pouze jeden z nich.
Jsem přesvědčen, že venkov musí mít naši maximální podporu, a proto se snažíme vycházet obcím vstříc a podporovat jejich aktivity a potřeby, ať už jsou to venkovské prodejny, pořízení komunálních traktorů nebo projekty na rozvoj meziobecní spolupráce. V případě prodejen usilujeme také o častější zařazování regionálních produktů do stálého sortimentu, a proto krajskou dotaci nabídkou těchto produktů podmiňujeme,“ dodal Miroslav Krčil.