Českotřebovský deník 329/2022 (28/11)
KDYŽ ČAS ZPOMALÍ  - adventní výstava v městském muzeu otevřena           

Tradiční adventní výstava byla otevřena na první adventní neděli 27. listopadu podvečer těsně po rozsvícení Vánočního stromu.  Vernisáž navštívila spousta lidí a prohlédla si výstavu. Je určena pro celé rodiny, každý si zde najde něco ze svých vánočních zvyků a tradic. Je zde možnost zaměstnat děti, ale i dospělé, v malé dílně (dnes se všude říká správně česky workshopu) . To přímo v největším výstavním prostoru, nikoliv někde v postranní místnosti. Je zde proto velmi živo.  Opět zde máme betlémy, velké, menší, malované i figurkové, také jeden pohyblivý, z České Třebové i z okolního regionu. Přijďte se podívat je to zase jiné než loni a jiné  než předloni. A na výstavě nejsou  jen betlémy!
Českotřebovský deník zde na vernisáži natočil krátké video, bude zveřejněno zítra v úterý 29. listopadu. Zatím fotografie z vernisáže a videa z loňských ročníků betlémářských výstav. Ať není všechno najednou! 

  Video z loňské výstavy 2021                         Video o kostelním betlému 2020               Video z výstavy 2020                

Velký pohyblivý Unzeitigův betlém bude vystaven v Kulturním centru od 1. prosince do 30. prosince na zajímavé výstavě šatů a dekorací z televizních pohádek Boženy Němcové. Také sem nezapomeňte přijít!. Opět bude postaven a to již brzo v adventní době Velký kostelní betlém Určitě jej budete moci shlédnout (zatím bez Ježíška) na koncertním provedení České mše Vánoční Jana Jakuba Ryby, které se bude konat 17. prosince 2022. A s Ježíškem až na Boží hod vánoční....

Ročenka Českotřebovsko 2023 vyjde po pětadvacáté, ale bez podpory města

Ročenka Českotřebovsko vznikla v r. 1999 na základě iniciativy Karla Kubišty, který pro svůj námět našel pochopení u tehdejšího starosty města Jiřího Páska. Současně pak také vyšly Ročenky následně i v dalších městech. Obsahovaly souhrn informací pro obyvatele. V té době nebyl rozšířený internet jako dnes, telefonní seznam, byl plný telefonních čísel "pevných linek" a jízdní řády se často měnily s mnoha změnami, nebyl zavedený takt jednotlivých linek atd. Ročenka umožňovala shromáždit na jednom místě mnoho dat o městě a jeho organizacích a službách.
Ročenky v okolních městech již mnoho let nevycházejí, ale ta českotřebovská se udržela, protože obsahovala vždy "něco navíc". Zatím do letoška vyšlo 24 ročníků, 24 ročenek. Jeden jediný ročník "2006" jsem měl tu čest dělat  sám. Dělal jsem to však při vydávání zpravodaje navíc a bylo to tehdy hodně vyčerpávající, vždyť jsem přitom všem ještě dojížděl učit na zdravotnickou školu do Ústí nad Orlicí.  Nyní je v přípravě ta ročenka pěadvacátá. Město v ročence se dosud na vydávání ročenky podílelo částkou, která měla zaplatit nutné náklady na tu část, která prezentovala informace z města. Velikost dotace byla vždy soutěžena a díky tomu byly dosaženy velmi příznivé hodnoty. Ne už tak pro vydavatele, zvláště v době covidu a současné době strmého růstu cen čehokoliv. Velikost příspěvku města např. s hodnotami financí, které město vynakládá  na tisk městského časopisu byla  neskutečně nízká.
Soutěž pro letošek ani už nebude vyhlášena, příspěvek tedy nulový. Ročenka by tedy neměla vyjít, novému vedení města to nevadí. Je jiná doba, jinde také ročenky nevychází....   A tradice není k zachování?  Karel Kubišta ovšem ještě příští ročenku určitě vydá i bez podpory města. Jaká bude uvidíme. Nebudou zde třeba městské vyhlášky apod, to snad ani nevadí. Osobně mi je zrušení tradice líto i když vím, že záměr potřebuje změnu a úpravu. Dokonce přemýšlím o tom, jak to udělat, aby ročenka pětadvacítkou neskončila. Některé projekty mám v hlavě a věřím, že s Karlem Kubištou a třeba i dalšími společně "sedneme" a poradíme se, zda by nebylo možné záměr upravit. Jeden to sám nezvládne, jde i o možnost spojit síly a pokusit se pro nový záměr zajistit podporu. Nechci zatím nic dopředu prozrazovat..... (mm)


LISTOPAD OPĚT BOHATÝ NA MEDAILE PRO TANEČNÍ ŠKOLU 

Podzimní liga CDO jede stále dál a její součástí je i Taneční škola. V listopadu proběhly dvě soutěže pod záštitou CDO. Jedna na Brněnském výstavišti, kde utkali své síly v kategorii art.  A ta další v dalekém Jablonci nad Nisou, který  hostoval disco dance a hip hop kategorie. I přes náročné celodenní výpravy, předvedli tanečníci neskutečné výkony, které proměnily v medailová umístění.  Domů do České Třebové putovaly 3 zlaté medaile, 3 stříbrné a 3 bronzové. Vyvrcholením celé podzimní sezóny je Mistrovství České republiky kde nebudou chybět ani tanečníci z České Třebové. Děkujeme rodičům za podporu a tanečníkům za skvělou reprezentaci, nejen Taneční školy, ale i města Česká Třebová. (Více ZDE)


Tělocvična Na Skále hlásí: výměna kotle dokončena, zatopeno. Dobrá práce!

Minulý týden se v kotelně budovy tělocvičny ZŠ Habrmanova Na Skále pracovalo od rán a do večera, provoz starého neúsporného plynového kotle byl ukončen, místo velkého žrouta zemního plynu jsou nyní v systému na úspornější kondenzační kotle Vailant. Bylo třeba také přizpůsobit vytápěcí systém a zajistit systém regulace. Pracovníci Tezy všechno zvládli v termínu a v dobré kvalitě. Systém je již funkční, včetně regulace, prostory tělocvičny jsou opět vytápěny a topení je regulováno na požadovaných 17°C. Za dobře provedenou práci je třeba všem, kteří se starali poděkovat.
 Zítra v úterý se zde v tělocvičně bude konat floorbalový turnaj  škol, probíhá další výuka tělesné výchovy a odpolední tréninky volejbalového oddílu T.J. Sokol. ty nebyly ani přerušeny v době, kdy  probíhala rekonstrukce systému vytápění. Naštěstí bylo v  minulém týdnu celkem slušné počasí.
Aby těch dobrých zpráv nebylo málo, tak mám tady další. V plánu na tento týden je výměna všech netěsných a poškozených vstupních dveří do tělocvičny (snad čtvrtek a pátek)  a dojde také n a velmi důležitou opravu ovládání horních výklopných oken  v plášti tělocvičny.Jde o práce, které jsou velmi nutně potřeba právě v souvislosti s úniky drahého tepla . Tělocvičnu převzalo město od Pardubického kraje ve stavu vyžadující mnoho úprav, oprav a rekonstrukcí. Nyní se postupně dostávají do realizace. Tělocvična je ve správě ZŠ Habrmanova, která se opravdu snaží, aby se bylo všechno v pořádku. Ještě není hotovo, ale chce mi napsat: Dobrá práce!  Teď už věřím, že se to dotáhnout podaří!  (mm)


Od ledna2023 se změní organizace profesionálních hasičů  na Rychnovsku 

 V dubnu 2011 byla v Rychnově nad Kněžnou v souvislosti s realizací strategické průmyslové zóny Solnice - Kvasiny otevřena nová hasičská zbrojnice za více než 220 milionů korun. Od ledna příštího roku přijde rozsáhlá investice do tohoto moderního hasičského areálu s tělocvičnou, tartanovým běžeckým oválem a tři roky starým výcvikovým polygonem téměř vniveč.
Hasičská zbrojnice ve svých útrobách má prostor pro 14 zásahových vozidel, v prvních letech provozu zde fungovalo operační středisko a doposud také sídlo územního odboru. Od 1. ledna 2023 bude stanice z rozhodnutí krajského ředitele hasičů Davida Pouče fungovat už jen jako základna pro deset až třináct hasičů ve směně. Důvodem je změna vnitřní organizační struktury HZS Královéhradeckého kraje a úspora pracovních míst.
Doposud byl územní odbor Rychnov nad Kněžnou nejmenší ze všech územních odborů v rámci Královéhradeckého kraje, patřil také k nejmenším v rámci České republiky. Sloučení se sousedním územním odborem Náchod se jeví jako racionální především z důvodu geografické blízkosti a vzájemného překryvu zásahových obvodů některých stanic.
 V současné době rychnovská stanice profesionálních hasičů disponuje minimálně osmi muži sloužícími v jedné směně. V případě, že dojde k rozsáhlejší události a nebo k více událostem krátce po sobě, pak nastupují dobrovolní hasiči jednotek SDH z okolí stanice, kteří velmi často fungují jako záloha pro další výjezdy. Podle reportovacího systému HZS Královéhradeckého kraje k událostem na Rychnovsku vyjíždí v případě potřeby profesionální hasiči z Hradce Králové a nikoliv z Náchoda.
Důvod? Kratší dojezdová vzdálenost. Z Hradce Králové na hranici rychnovského okresu je to 14 kilometrů, ze základny územního odboru Náchod ve Velkém Poříčí pak 18 kilometrů. Poříčtí hasiči musí navíc projet přes celý Náchod, kde doprava na průtahu městem velmi často kolabuje. K událostem v okolí Nového Města nad Metují, tedy v oblasti spravované územním odborem Náchod, proto vyjíždí jednotka profesionálních hasičů z Dobrušky.
Hrozí útlum profesionálním hasičům podobný jako v minulosti rychnovské nemocnici po sloučení s tou náchodskou?
Podorlický region je z pohledu organizace Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje specifický. Každé město s rozšířenou působností v Královéhradeckém kraji (tzv. ORP) má svoji jednotku profesionálních hasičů. Výjimkou jsou obce Nové Město nad Metují a Kostelec nad Orlicí. Jak bylo uvedeno výše, výjezdy do okolí Nového Města nad Metují z větší části zajišťují profesionální hasiči z Dobrušky spolu s místní jednotkou dobrovolných hasičů.
V ORP Kostelec nad Orlicí pak ve velké míře k zásahům vyjíždí jednotky dobrovolných hasičů z Kostelce, Častolovic, Borohrádku a Týniště nad Orlicí. Podobně je na tom region Orlických hor. Ačkoliv toto území spadá pod ORP Rychnov nad Kněžnou, tak u zásahů na horách často zasahují dobrovolní hasiči z Rokytnice v Orlických horách, případně v rámci mezikrajské výpomoci za účasti profesionálních hasičů ze Žamberka.
“Tento návrh připomíná situaci, kdy v minulosti došlo k podřízení Nemocnice Rychnov nad Kněžnou pod Nemocnici Náchod. Takový postup byl v minulosti špatný a podobné myšlenky, pokud by se realizovaly u jednotek profesionálních hasičů, by z dlouhodobého hlediska dopadly na okres Rychnov nad Kněžnou a na jednotlivá města, která zřizují jednotky požární ochrany. Personální stagnace stanic profesionálních hasičů v okrese Rychnov nad Kněžnou jistě povede k vyššímu zatížení jednotek požární ochrany obcí,” vysvětloval v pondělí na jednání zastupitelstva města Rokytnice v Orlických horách tamní zastupitel a bývalý hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán /Rokytnice Pro/.


Ve Dvoře Králové měli NOC VENKU - benefici pro lidi bez domova

Kralovédvorakům není lhostejný osud lidí bez domova, proto se ve čtvrtek 24. listopadu ve Dvoře Králové nad Labem uskutečnil již 9. ročník Noci venku, benefiční a vzdělávací akce právě na podporu osob bez domova. Cílem je bořit mýty a předsudky spojené s bezdomovectvím a vybrat formou vstupného trvanlivé potraviny určené pro osoby v nouzi. Účastníci také mohli zažít na vlastní kůži "noc venku", tedy přespat na veřejném prostranství.
Program začínal 24. listopadu v 17 hodin na náměstí Václava Hanky a v Hankově domě. Byly připraveny  krátké odborné a studentské vstupy, diskuse, dobrá muzika, zážitkové aktivity. Akce končila 25. listopadu v 6 hodin na náměstí Václava Hanky společnou snídaní a předáním certifikátů spáčům.
Organizátory 9. ročníku Noci venku ve Dvoře Králové nad Labem jsou již tradičně Pečovatelská služba města a Hankův dům spolu s dalšími partnery z řad obcí, podnikatelů, městských organizací, fyzických osob.
Do akce se zapojily i všechny mateřské, základní a střední školy ve Dvoře Králové nad Labem, VOŠZ a SZŠ Trutnov a DDM Jednička. Všechny subjekty pořádaly sbírky a většina základních škol i školek se symbolicky připojila k Noci venku přespáním ve svých třídách. Pečovatelská služba pro ně pořádala sérii přednášek na téma bezdomovectví.
Noc venku ve Dvoře Králové nad Labem má pravidelně obrovskou účast – posledního ročníku Noci venku ve Dvoře Králové nad Labem se zúčastnilo 400 účastníků, na ulici přespalo 107 spáčů a vybralo se 1 700 ks trvanlivých potravin.
  
Nová lávka přes průtah města v Litomyšli smontována 

V sobotu brzy nad ránem do Litomyšle ve dvou kusech ze Záboří nad Labem dorazila ocelová lávka nového nadchodu. V souvislosti s jejím usazením došlo od desáté hodiny večerní dne 25. 11. do desáté hodiny ranní 27. 11. k úplné uzavírce průtahu městem.
Objízdná trasa vedla ve směru na Vysoké Mýto přes Smetanovo náměstí, ve směru na Svitavy pak po ulici T. G. Masaryka.. Po ukotvení nadchodu na pilíře a svaření dvou kusů lávky k sobě byly demontovány pomocné opěry. Následně došlo  k plnému obnovení provozu I/35 v obou směrech.
Práce na novém nadchodu tímto úkonem ale nekončí, termín předání dokončené stavby je předpokládán těsně před Vánoci, a to 21. 12. 2022. Novou lávku je totiž ještě třeba napojit na mostní závěry a připravenou elektroinstalaci, stejně tak je nutné zapojit světla a výtah. Instaluje se také nové zábradlí a proběhne usazení původních kamenných schodů do centra města. Poté by měl nadchod sloužit občanům a bezbariérově propojit dvě části města - historické centrum a polikliniku. (www.litomysl.cz)