Českotřebovský deník 330/2022 (29/11)
Nové video Českotřebovského deníku: Vernisáž výstavy Když zpomalí čas

Českotřebovský deník připravuje z výstavy také druhé důkladnější video. Nyní jde vlastně o vernisáž a pozvánku na výstavu, která je otevřena až do Nového roku. Na návštěvu zvu především rodiny s  dětmi, pro ně jsou Vánoce a vánoční zvyky zde prezentované rozhodně velkou inspirací.

Kraj chce zachránit parní lokomotivu z roku 1930 a vrátit ji zpět na koleje

V návaznosti na přípravu nového železničního muzea v Dolní Lipce, které plánuje vybudovat Pardubický kraj s výrazním přispěním evropských dotací, pokračují také jednání o zajištění exponátů. Kromě jednání o spolupráci s Národním technickým muzeem či Klubem historie kolejové dopravy v Kněževsi u Rakovníka jednal hejtman Martin Netolický také s vedením Českých drah, a to o parní lokomotivě 310.922, která je deponována v DKV Česká Třebová. Tato lokomotiva je po nehodě z roku 2011 v neprovozuschopném stavu a kraj by ji chtěl společně s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku vrátit na koleje a využít mimo jiné v rámci pravidelných letních parních jízd.
„Postupně pokračujeme v přípravách na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce a vše směřujeme k tomu, abychom byli bezprostředně poté, co bude vypsána vhodná výzva v rámci přeshraničního programu INTERREG Česko – Polsko, schopni podat žádost. V tuto chvíli je předpokládaná hodnota záměru 62 milionů korun,“ připomněl kroky kraje hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k tomu, že jsme přesvědčeni, že naše žádost bude kvalitně připravena a bude úspěšná, chceme s dostatečným časovým předstihem jednat také o exponátech do tohoto muzea. Kromě strojů, které může poskytnout Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku, jednáme také s dalšími partnery, mezi které patří samozřejmě také České dráhy. Ty mají v České Třebové deponovanou parní lokomotivu 310.922 z roku 1930, která je po nehodě z roku 2011 v neprovozuschopném stavu. Naším záměrem je získat tuto lokomotivu od Českých drah a udělat maximum k jejímu zprovoznění a využití na akcích pro veřejnost, a to včetně letních jízd parních vlaků,“ nastínil záměr hejtman Netolický.
Ten s vedením Českých drah a Michalem Bednářem z Muzea starých strojů a technologií v Žamberku hovořil také o významném výročí, které čeká železniční trať z Dolní Lipky do Hanušovic v příštím roce. „Provoz na trati z Dolní Lipky do Hanušovic byl zahájen 15. října 1873, což znamená, že si v příštím roce budeme připomínat 150 let této trati. Toto významné jubileum si budeme chtít zcela jednoznačně připomenout a připravit pro zájemce zajímavý program, a to včetně jízd parních vlaků či možností detailního seznámení se s připravovaným muzeem v Dolní Lipce,“ řekl hejtman.


  1. PROSINCE - JARMARK NA ZŠ HABRMANOVA   


Ředitelé nejen krajských škol jednali  v komplexu Jezerka Seč

Přestože je Pardubický kraj zřizovatelem středních škol, dětských domovů a dalších školských organizací, pravidelně zve na porady ředitelů i školy, které zřizují obce či jsou soukromé – tedy školy mateřské, základní, střediska volného času nebo základní umělecké školy. V uplynulých týdnech vedení kraje a jednotlivých škol jednalo na Seči, kde je čekal nabitý program.
Kromě vystoupení zástupců Pardubického kraje měli v programu své místo i odborníci z IT, sociální oblasti nebo Česká školní inspekce. „Snažili jsme se vedení škol představit i aktivity, které podnikáme k propagaci šikovných lidí ve školství. Jsou to ankety a ocenění, které pořádáme pro nadané studenty z našich škol nebo příkladné pedagogy, které mohou být inspirací pro ostatní, a to Mladý talent Pardubického kraje a Učitel Pardubického kraje. Každopádně základ těchto porad je i příležitostí pro metodická doporučení a návody, jak lépe zvládat nelehkou roli ředitele školy. Osobně mám velký respekt k ředitelkám a ředitelům, kteří musí nelehkou agendu a stále se zvyšující administrativní nároky zvládat. Akcí tohoto typu se jim snažíme jejich roli co nejvíce usnadnit. A v neposlední řadě jsem velmi rád za otevřenou zpětnou vazbu směrem k nám, aby v budoucnu servis pro školy byl ještě lepší,“ uzavřel Josef Kozel, radní pro oblast školství Pardubického kraje.
Porady ředitelů středních škol se zúčastnil také hejtman Martin Netolický. Ten ředitele seznámil především s přípravou krajského rozpočtu ve vazbě na oblast školství. „Při sestavování rozpočtu jsme samozřejmě museli zohlednit nárůst cen energií, avšak nechtěli jsme, aby byla dotčena investiční stránka. Proto se snažíme ředitele motivovat k hledání vnitřních úspor," řekl hejtman Martin Netolický, který hovořil také o čerpání evropských fondů na školské projekty. „Dobrou zprávou je, že se nám s vysokou pravděpodobností podaří získat dotaci na vybudování ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí v areálu bývalé Perly. To by nám umožnilo uvolnit prostředky na další projekty. Zároveň detailně posuzujeme výhodnost jednotlivých projektů na energeticky úsporná opatření, jelikož se nám stává, že v některých případech jsou velmi nízké uznatelné výdaje projektu a je lepší potřebná opatření hradit z vlastních zdrojů bez řady nadstavbových opatření, která jsou požadována poskytovatelem dotace," vysvětlil hejtman.

Hitparáda škola zaměstnavatelů - to tu ještě nebylo

Budoucí žáci středních škol se na Hitparádě škol a zaměstnavatelů v pardubické enteria areně mohli seznámit se středními školami a zaměstnavateli v regionu. Akce přitáhla stovky dětí z celého kraje.
Pořadatelem páteční akce byla Krajská hospodářská komora Pardubického kraje s podporou krajského projektu z oblasti regionálního rozvoje „Parádní kraj“. „Je to skvělá akce, kde se propojují zaměstnavatelé, budoucí studenti a střední školy. Pro děti jsme měli zajištěné autobusy, které je dovezly ze všech koutů kraje,“ uvedl předseda představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jozef Koprivňanský.
Na akci přijel i kamion FabLab, což je návěs, který se po zaparkování proměnil v dílnu plnou moderních výrobních strojů. Zájemcům nabízí praktické vzdělání v oblasti digitálních výrobních technologií. Dává nejen možnost dozvědět se aktuální informace o moderní výrobě a prototypování, ale také si všechny stroje vyzkoušet a něco si na nich vyrobit.
„Přehlídky a burzy škol jsou podstatným článkem v celém procesu výběru střední školy. Žákům ze základních škol, případně i jejich rodičům, mohou pomoci za předpokladu, že váhají mezi vícero obory či školami. Důležité jsou i pro samotné střední školy, pro které fungují tyto přehlídky podobně jako nábory, kdy se snaží zájemce o studium přesvědčit, proč by měli jít právě na jejich školu. No a konečně pro zaměstnavatele je to příležitost, jak si najít své budoucí zaměstnance a také cestu úspěšné spolupráce se středními školami,“ sdělil radní pro oblast školství Josef Kozel.
Součástí akce byla rovněž zážitková akce Parádního kraje, kde se děti seznámily s interaktivní webovou aplikací Zlatan, díky které mohly odhalit vlastní talent a vybrat tu správnou školu i zaměstnavatele v Pardubickém kraji. Pro výchovné poradce a zástupce škol byl připraven také odborný workshop, jak pracovat se Zlatanovou výzvou.
„Jsem rád, že se stánek Parádního kraje těšil velkému zájmu dětí. Jsem si vědom toho, že výběr školy je zásadním rozhodnutím. Právě s ním má Zlatan pomoci. Na Hitparádě škol a zaměstnavatelů si děti mohly promluvit se zástupci škol i zaměstnavateli, což může jejich rozhodování také pomoci,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr.
Děti na akci přijížděly postupně, takže se u stánků netvořily žádné fronty a všichni si mohli v klidu projít jednotlivá stanoviště a načerpat potřebné informace. Nechyběly ani praktické ukázky, informační letáky a drobné dárky