Českotřebovský deník 331/2022 (30/3)

Nové video Českotřebovského deníku:
ADVENT V SEMANÍNĚ: Dana Jindrová  38 Orchestr bývalých žáků ZUŠ

   Vynikající koncert ve společenském sále v Semaníně, orchestr bývalých žáků školy vedeny Jitkou Novákovou nacvičil nový vánoční program a ke spolupráci přizval vynikající zpěvačku Danu Jindrovou.
V první části programu zpívala Dana Jindrová vánoční písně s doprovodem Kateřiny Bednářové, potom nastoupil orchestr.
Jeho vystoupení, bylo vyvážené a mělo u publika velký ohlas, Dana Jindrová si také zazpívala s orchestrem.
Na závěr sál tleskal ve stoje. Byl to skutečný zážitek.
Koncert byl uspořádán ve spolupráci s obcí Semanín a Janou Herynkovou za semanínské ženy. Je třeba také pochválit příjemné prostředí pro koncert v Semaníně. (mm) Video ZDE

Před 10 lety  byla slavnostně otevřena nově zrekonstruovaná policejní stanice. 

Moderní prostory symbolickým přestřižení slavnostní pásky osobně otevřel 9.11.2012 ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje pan plk. Mgr. Radek Malíř, hejtman Pardubického kraje pan JUDr. Martin Netolický PhD. a starosta města Česká Třebová pan Jaroslav Zedník. Slavnostního aktu se mimo jiné dále zúčastnili náměstek ředitele pro vnější službu pan plk. Mgr. Petr Sehnoutka a vedoucí Územního odboru Ústí nad Orlicí pan plk. Mgr. Miloš Štěpán.  Rekonstrukce mohla být realizována díky finančním prostředkům ze strukturálních fondů Evropské unie. Nové prostory budou díky Evropskému fondu pro regionální rozvoj sloužit občanům města Česká Třebová, spádových obcí i ostatním osobám k řešení problematiky vykonávané v rámci Policie České republiky a zajistit odpovídající podmínky pro nepřetržitou pohotovost i pro řešení mimořádných událostí a kalamit Všichni přítomní hosté měli možnost si zrekonstruované prostory obvodního oddělení prohlédnout. 
Přestavba  budovy, postavené na začátku šedesátých let minulého století byla náročnější, než se zdálo kolemjdoucím, stála celkem včetně vybavení více než 2,6 mil. Kč.  Celý správný název nově otevřené investice je Kontaktní a koordinační centrum Policie a vzniklo rekonstrukcí Obvodního oddělení Policie ČR v České Třebové. Nov služebny byly v listopadu 2012 předány také v Králíkách a v Litomyšli. 

Nepřipomenuté listopadové výročí: Jiří Jireš 80

7. listopadu 2022 by oslavil 80 ! Zatímco letos bylo ticho po pěšíně, tak před deseti lety  tomu bylo jinak, Jiří Jireš se dočkal dokonce oslavné básně, oslava se konala hlavně po repríze operety Mamzele Nitouche 4. 11. 2012.  Společně s dalším jubilantem Jaroslavem Demelem byli před deseti lety přijati na českotřebovské radnici, a měli si o mnohém co povídat, třeba právě o amatérském divadle.  Letos Nám jubileum Jiřího Jireše uteklo, ovšem  stejně jako např. českotřebovské radnici. Tam mají po svém nástupu zřejmě spoustu jiných starostí. Třeba aby správně a včas zrušili všechna špatná nařízení staré rady města nebo honem honem připravili nový městský rozpočet, byť pracují ve zcela nové sestavě a měli by tedy mít nějaký čas na adaptaci. Při tom si člověk pak připomíná přísloví "Práce kvapná - málo platná ...
Jenže opomenutí jubilea Jiřího Jireše beru hodně především na sebe.  To se mně nemělo stát! Při svém občasném pátrání v archivech jsem na spojení jména  Jiřího Jireše s číslem 80 narazil až dnes a to je posledního listopadu. Mám tedy 23 dnů zpoždění, neboť narozeniny však byly už sedmého. Tak jak se píše v oslavné básni Zuzany Soukupové a také v replice  Otokara Dobrovského, který napsal "O Říjnový revoluci, rodí se správný kluci.."
Na fotografii: Jiří Jireš mezi svými přáteli slaví 75. narozeniny (2017)
Osobně si beru ze svého zapomenutí toto poučení:

1) Nevěřit dříve sestaveným článkům z tzv. "Kalendárií", kde Jan Skalický na Jiřího Jireše také zapomněl.
2) Soustavně se věnovat pátrání v archivech a kontrolovat, aktualizovat. Aby to bylo uživatelsky snadnější a příjemnější, tak si dávám za cíl vytvoření "ENCYKLOPEDIE OSOBNOSTÍ MĚSTA". Něco takového před mnoha lety tvořila zdejší městská knihovna (ale nějak se s tím přestalo), podobně  takovou encyklopedii osobností má na svém webu okresní knihovna Ústí nad Orlicí. Ale Českou Třebovou má zmapovanou velmi málo. Většina textů v těchto vytvořených encyklopediích byla nakonec právě z Českotřebovského zpravodaje. 
Na úkolu vytvořit "Encyklopedii osobností města" budu nyní systematicky pracovat, vytvořím na webu Českotřebovského deníku novou rubriku s tímto názvem a budu ji systematicky doplňovat. K takové práce je těžké někoho nutit, je třeba na tom mít zájem a také čas.  (mm)

Filmaři České televize na nočním nádraží (před 10 lety)   

V noci z 20. na 21. listopadu 2012 proběhly v prostorách českotřebovského nádraží filmování několika nočních scén pro připravovaný seriál Cirkus Bukowský. Ten je natáčen Českou televizí. Již z večera proběhlo natáčení u budovaného kontejnerového překladiště, po té se filmaři s technikou přestěhovali na nádraží Střed. Jejich zájmem tohoto večera však nebylo vlastní kolejiště, ale využili jen prostor okolo nádraží k nasvícení přilehlých komunikací, u kterých probíhalo filmování doprovodných scén k seriálu. Jedním z prostor se staly tunely právě pod kolejištěm nádraží Střed a silnice vedoucí od Korada do Semanína. Mezi tunely byly filmovány scény průjezdu automobilů, které budou použity do seriálu Cirkus Bukowsky. Po půlnoci 21. 11. pak filmování skončilo a filmaři opustili se svojí technikou prostory nádraží. K nasvícení nočních scenérií jim vydatně pomohla vysokozdvižná plošina HZS Pardubice. Filmování dalších scén okolo českotřebovského nádraží proběhlo již v předchozích dnech, kdy se např. na koleji vedoucí do Zásobovacího skladu filmovala srážka vlaku s osobním automobilem.  Pavel Stejskal
Seriál Cirkus Bukowský již asi všichni na obrazovkách  České televize viděli, někdo i v repríze.  A mnozí si ani neuvědomili, že se dívají na záběry natočené v České Třebové...

Konec objížďky ve Svitavách

K 30. listopadu končí úplná uzavírka silnice I/43 ve Svitavách, která byla zahájena 15. července. Ta byla spojena se stavbou obchvatu Svitav, a to konkrétně kvůli souběhu stavebních objektů – výstavbě mostu, přeložce kanalizace a vybudování komunikace.
Objízdná trasa pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny vedla přes Hradec nad Svitavou, objízdná trasa pro osobní dopravu do 3,5 tuny pak z Hradce nad Svitavou přes Vendolí na I/34 a do Svitav.
V první polovině roku 2023 budou provedeny diagnostické průzkumy vozovek a ve spolupráci se SÚS Pardubického kraje bude zvolena technologie opravy objízdných tras. Následně bude zadáno zpracování projektových dokumentací, a poté bude přistoupeno k samotné opravě komunikací.


Stavba obchvatu Svitav pokračuje

Na obchvatu Svitav aktuálně probíhají například zemní a přípravné práce pro okružní křižovatku I/43 v místě styku se silnicí I/35, práce na odvodnění stavby – hloubení příkopů a vyústění drenáží, výstavba biokoridoru a mostu v kilometru 5,156, přeložky inženýrských sítí, hrubé terénní úpravy a výstavba spodní stavby dalších tří mostů.
Do budoucna Ředitelsví silnic a dálnic ČR plánuje v souvislosti se stavbou obchvatu pouze krátkodobé uzavírky pro osazení říms na mostě, jinak pouze dopravní omezení při napojování obchvatu na stávající komunikace.


Chodník v Dlouhé Třebové dokončený

Všichni, kdo jezdí směr Ústí si dnes povšimli posledního úklidu na stavbě chodníku spojujícího Českou Třebovou - Lhotku na Špici s Dlouhou Třebovou.  Chodník končí u přechodu od dlouhotřebovského hřbitova. Byla to nákladná investice, která ovšem zajistila bezpečnou chůzi z této odloučené oblasti obce Dlouhá Třebová podél frekventované silnice. Stavba byla dotována ze SFDI . Akce se připravovala poměrně dlouho, vlastně již za starosty Jaroslava Kašpara. Dodavatel vše stihl v termínu do posledního listopadového dne.  Je třeba ovšem též zmínit, že jsou občané, které poukazují na to, že tato stavba nebyla vůbec potřebná, že chodník nebude využívaný. Soudí tak např. z toho, že při prvním sněžení tam nebyla vidět žádná šlápota.  Jinak se na to ovšem dívají rodiče dětí, kteří musí z části Niva chodit do školy v obci podél silnice třeba za snížené viditelnosti. Po silnici jezdí kamiony a neberou na chodce žádný ohled.  Nyní jsou na chodníku mnohem bezpečnější


Strom splněných přání

Český červený kříž Ústí nad Orlicí připravil tradiční akci Strom splněných přání. Na devíti místech v šesti městech stojí vánoční stromeček, který místo tradičních vánočních ozdob zdobí přání dětí z dětských domovů a klientů sociálních zařízení.
V Ústí nad Orlicí najdete Strom splněných přání v Informačním centru v budově radnice, v Zákaznickém centru společnosti Tepvos, v nákupním centru Nová Louže a v krytém plaveckém bazénu. Dále jsou stromy umístěny v České Třebové, Lanškrouně, Chocni, Jablonném nad Orlicí a Dolní Dobrouči.
V letošním roce lze opět splnit přání i přes online strom na www.cckuo.cz. Věnovaný dárek je třeba označit jménem, věkem a místem pobytu klienta a následně odevzdat u stromu splněných přání nebo na Oblastním spolku ČČK Ústí nad Orlicí, Kopeckého 840, a to do 15. prosince 2022. 


Sbírka zimního ošacení pro charitu se vydařila

Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Pardubického kraje uspořádal v minulém týdnu mezi svými zaměstnanci a dalšími zájemci sbírku zimního ošacení. Měla velký ohlas a pomůže klientům organizace SKP-Centrum a Oblastní charity Pardubice. Vybralo se 620 kilogramů oblečení, ložního prádla, ručníků a bot, včetně 53 párů dětských botiček.
„Sbírka byla určena pro Azylový dům pro ženy s dětmi, Azylový dům pro muže, Noclehárny, Nízkoprahové denní centrum a pro terénní program nízkoprahového centra, což jsou všechno služby SKP-Centra. Dále pak pro dospělé a děti v nouzi v Pardubicích a okolí, o které se stará Oblastní charita Pardubice. Její pracovníci věci odvezli dvěma osobními auty a jedním plně naloženým tranzitem a poté roztřídili v Sociálním šatníku. Moc děkuji všem, kteří před nastávajícími chladnými dny pomohli potřebným,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Další zájemci mohou využít charitní kontejnery na textil, které jsou červené a označené logem Charity. Čisté, nepoškozené oblečení a spárované boty se zde vkládají zabalené v igelitovém pytli nebo tašce.


Fotbalový stadion v Hradci opět dostane "lízátka"

Stavba multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové byla zahájena v únoru letošního roku a stavební práce zatím pokračují podle stanoveného harmonogramu. Nyní čeká stavbaře překonání dvou důležitých milníků, kterými jsou dokončení monolitické konstrukce a navrácení ikonických „lízátek“ na jejich původní místo.
Pokud plány nepřekazí počasí, mělo by se tak stát již v polovině prosince. „Lízátka, neboli typické osvětlení nad fotbalovým stánkem, jsou dominantou celé multifunkční arény. Během výstavby byla všechna postupně sundána a v rámci repase byly vyměněny zkorodované a narušené části a díly. Došlo také k osazení patek a styčníků pro podpěry zajišťující statickou stabilitu konstrukce. Dále bylo třeba upravit a doplnit konzoly pro namontování nových LED reflektorů. Finálním krokem je provedení jejich nové povrchové úpravy,“ vysvětluje Lukáš Řádek, náměstek primátorky pro oblast městských investic.
Pokud i nadále půjde vše podle plánu, měla by se lízátka vztyčit nad stadionem již v polovině prosince, a to za pomoci mobilního jeřábu s nosností až 250 tun a dalších tří menších jeřábů. Jeden z nich bude zajišťovat umístění patky do správné pozice, pomocí dalších dvou budou světelné stožáry namontovány směrem k tribunám. Do ukončení stavebních prací budou na lízátkách svítit pouze malá bezpečnostní světla pro letecký provoz, plně rozzářit by se měla až během léta v příštím roce.
Ještě před návratem lízátek dojde k překonání dalšího výrazného stavebního milníku, a tím je dokončení nosné monolitické konstrukce. „Ta bude hotova do konce listopadu. Postupně již také provádíme demontáž věžových jeřábů, které byly řadu měsíců dominantou staveniště. Vedle monolitů se momentálně pracuje i na kanalizaci pod tribunami, probíhá realizace rozvodů vzduchotechniky v západní tribuně a také pokládka hydroizolace na střeše této tribuny. V interiérech pokračuje výstavba svislých zděných konstrukcí a připravuje se montáž oken,“ uvádí Daniel Novotný, ředitel oblasti ze stavební společnosti Strabag. Na stavbu jsou v těchto dnech postupně také naváženy ocelové díly, z nichž se montují konstrukce střechy tribun.
Pracuje se i na okolí budoucí fotbalové arény. Momentálně probíhá výstavba inženýrských sítí, konkrétně vodovodu, dešťové a splaškové kanalizace. Rýsují se již také komunikace. Na základě 3D modelu pracují stroje na rovnání zemní pláně a následné stabilizaci budoucích příjezdových a obslužných cest.