Výzkumně-vývojové centrum společnosti Contipro je Podnikatelským projektem roku

Dolní Dobrouč, 18. listopadu 2022

Biochemická společnost z východních Čech získala prestižní ocenění Podnikatelský projekt roku od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Zástupci firmy ho převzali při  slavnostním večeru, který se uskutečnil 16. listopadu.

Projekt Výzkumně-vývojového centra pro GLP* testování přinese rozšíření laboratorních testovacích kapacit jedné z nejinovativnějších firem v ČR, společnosti Contipro. Nasazení nejnovějších a špičkových přístrojů urychlí procesy ve vývoji a testování prototypů v biochemických produktech s velkým trhovým a exportním potenciálem. V souvislosti s projektem zvětší společnost laboratorní prostory ve svém areálu v Dolní Dobrouči o 500 m2 a přijme nové kvalifikované zaměstnance.

Zasloužené ocenění pro českou firmu

Projekt s rozpočtem 60 milionů korun byl podpořen z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Odborná porota Ministerstva průmyslu
a obchodu ČR nominovala celý záměr na ocenění Podnikatelský projekt roku 2021. Ocenění převzal z rukou ministra Jozefa Síkely zakladatel a generální ředitel společnosti Contipro, doc. Vladimír Velebný během slavnostního večera v Praze.

„Contipro patří do světové špičky v oblasti produktů na bázi kyseliny hyaluronové. Vzhledem k požadavkům trhu a rostoucí poptávce po sofistikovaných produktech jsme pociťovali kapacitní omezení v oblasti testování prototypů. To zpomalovalo jejich vývoj i patentové procesy. Jsme rádi, že podpora české vlády a Evropské unie nám nyní umožňuje do značné míry řešit tento problém,“ sdělil Vladimír Velebný v souvislosti s oceněním.

Optimalizace a urychlení inovativních procesů

„Realizace projektu umožní naší společnosti skokovou intenzifikaci výzkumu a vývoje nových produktů. Rozšířená kapacita nám pomůže zrychlit testování prototypů v oblasti NACE 21**, které jsme doteď realizovali z velké části externím způsobem,“ přiblížila vedoucí oceněného projektu společnosti Contipro Martina Hermannová.

Poznatky získané z testování budou podle ní rychleji dostupné pro účely dalšího využití   výzkumu a vývoje. „Budeme tak moci vlastními silami rychleji vytvářet prototypy technicky nových výrobků. Tím zvýšíme náš potenciál možných inovací a počet patentů,“ uzavřela.

Projekt Výzkumně-vývojového centra pro GLP testování společnosti Contipro bude vybavený třemi desítkami moderních přístrojů a zařízení. Budou mezi nimi výkonný elektronový mikroskop, chromatografy, hmotnostní spektrometry, refraktometr, viskozimetr a další analytické podpůrné zařízení pro výzkum.

Biochemická společnost Contipro, která působí na více než 80 světových trzích, očekává od rozšíření svojí výzkumně-vývojové základny další posílení konkurenceschopnosti na globálním trhu s farmaceutickými výrobky. Firma rovněž předpokládá efektivnější získávání poznatků pro inovace výrobních procesů a vytváření metodik v definovaných oblastech výzkumu, vývoje a testování produktů.

* GLP (Good Laboratory Practice) – mezinárodně uznávané standardy pro organizační postupy a technické podmínky vykonávání laboratorních pokusů  ** NACE 21 – výroba základních výrobků a farmaceutických přípravků podle klasifikace ekonomických činností

Contipro se sídlem v Dolní Dobrouči u Ústí nad Orlicí je ryze česká biotechnologická společnost s tradicí od roku 1990. Je silně zaměřená na inovace. Její součástí je také rozsáhlé středisko výzkumu a vývoje. Ve výzkumu a výrobě kyseliny hyaluronové pro farmaceutický průmysl patří mezi světové lídry a vyrobené produkty dodává přibližně do 70 zemí z celého světa. Zhruba polovina zaměstnanců firmy pracuje ve výzkumu – ve špičkových laboratořích, které zabírají tisíce metrů čtverečních. Výzkumníci ze společnosti Contipro obohatí biochemickou vědu každoročně v průměru o 15 nových impaktovaných studií a publikací.