CO JE KORUPČNÍ JEDNÁNÍ          

Korupční jednání je přímé nebo nepřímé poskytování, nabízení, slibování, zprostředkování nebo naopak požadování či přijímání neoprávněné majetkové výhody (úplatku), ale i zneužití postavení nebo střet zájmů.

ÚPLATKEM JE JAKÁKOLIV NEOPRÁVNĚNÁ VÝHODA (věc či jiné plnění hmotné či nehmotné povahy) spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, na níž není nárok. Úplatkem mohou typicky být například:

·      peníze či ceniny,

·      jakékoliv jiné movité či i nemovité věci,

·      zajištění slevy nebo přímo uhrazení dovolené, zážitků či služeb,

·      dosazení na post či do funkce nebo jiný nemajetkový prospěch, protislužby nebo výhody,

a to nejen pro upláceného, ale například i jemu blízké osoby, to vše v příčinné souvislosti mezi úplatkem a protiplněním (tj. v situaci, kdy jedna skutečnost dává podnět ke vzniku druhé skutečnosti). Současně zde vždy existuje úmysl nestandardně si zavázat upláceného.

STŘET ZÁJMŮ

Střetem zájmů se rozumí široké spektrum situací, při kterých osobní zájmy zasahují do schopnosti objektivně a nestranně rozhodovat o nejlepších zájmech zaměstnavatele či třetí osoby, a naopak mohou být na jejich úkor uplatňovány zájmy vlastní.

 Střet zájmů se typicky vyskytuje v situacích, kdy zaměstnanec je v takovém postavení, že:

·      může získat finanční prospěch nebo se vyhnout finanční ztrátě na úkor zaměstnavatele nebo třetí osoby,

·      má odlišný zájem od zájmu třetí osoby na výsledku jí poskytované služby,

        anebo na výsledku obchodu uskutečňovaného jménem třetí osoby,

·      má motivaci upřednostnit zájem konkrétní třetí osoby před zájmem jiné třetí osoby,

·      podniká nebo vykonává jinou výdělečnou činnost ve stejné oblasti jako zaměstnavatel nebo třetí osoba.

CÍLEM JE Compliance  

Jde o soulad s pravidly stanovenými právními či vnitřními normami i etickými pravidly či obecně pravidly slušného chování, a to ze strany všech zúčastněných stran, tj. samotné obchodní společnosti, jejích zaměstnanců, vedení i obchodních partnerů.  Má svůj původ v oblasti řádného korporátního řízení, přičemž pro každou obchodní společnost by mělo být nedílnou a přirozenou součástí interní strategie a správné firemní kultury

PROTIKORUPČNÍ PRAVIDLA obsahují jednoznačnou deklaraci efektivního předcházení a potírání korupčního jednání.

ETICKÝ KODEX obsahuje souhrn pravidel chování, která představují vodítko při rozhodování a při přijímání právní či morální odpovědnosti za své jednání pro každého zaměstnance, člena orgánů, ale i každé jiné odpovědné osoby.

Zdroj: Informace o zavedení protikorupčních norem  v Dopravním podniku města Prahy