Jubileum RNDr. Jaroslava Demela - 80 let


Mezi českotřebovskými jubilanty roku 2022 se nám podařilo včas zachytit  jubileum RNDr. Jaroslava Demela.  Jubileum  je dáno údajem v křestním listu: 4. listopadu 2022.  Jako Třebovák, přesněji rodák z Trávníka, se dokázal prosadit v několika oblastech.

Učitel, pedagog, také ředitel školy. 

Po maturitě na českotřebovském gymnáziu vystudoval učitelství pro školy II. cyklu, obor matematika - deskriptivní geometrie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého  v Olomouci, později zde získal doktorát přírodních věd. Svému oboru se věnoval celý život s nepatrnými přestávkami, kdy např. dva roky působil jako vedoucí školského odboru ONV, stal se zástupcem a pak ředitelem střední průmyslové školy textilní v Ústí nad Orlicí, ze které díky své obrovské snaze a vztahu k umění vytvořil prosperující střední školu uměleckoprůmyslovou se zaměřením na návrhářství oděvů, textilní výtvarnictví, průmyslový design a užitou fotografii. Vedle toho měla tato škola i technický obor mechanik seřizovač, ukončený maturitou.

Jako dojíždějící pedagog působil několik roků na Vysoké škole textilní v Liberci. Svou oblíbenou deskriptivní geometrii si užíval především v důchodcovském věku, kdy na místním gymnáziu připravoval studenty vyšších ročníků na technické obory vysokých škol. Dalo by se říci, že jako kantor pracoval od roku 1963 do r. 2018, tedy 62 roků. To je opravdu obdivuhodné.

Sportovec a trenér. 

Od roku 1957 hrál za Lokomotivu Česká Třebová basketbal, v 70. letech trénoval dorostence a dovedl je až k titulu Přeborník Východočeského kraje. Za svou trenérskou práci s mládeží byl Jaroslav Demel oceněn také v anketě Hledáme nejlepší sportovce, trenéry a rozhodčí okresu Ústí nad Orlicí. V současnosti je už jen fandou tohoto sportu a má radost z třebovského basketbalového mládí.

Starost o veřejné dění. 

Do komunální politiky se nechal přesvědčit v roce 2002, kdy kandidoval jako nezávislý za stranu ČSSD na místo starosty města. Přesto, že získal velký počet hlasů, byl v této funkci pouhou hodinu. Zákulisí strany dalo přednost straníkovi. V roce 2004 se totéž opakovalo při volbách do Senátu.  Díky novým kontaktům Jaroslava Demela s ministrem kultury Dostálem a poslancem Radko Martínkem se pro Českou Třebovou podařilo získat téměř milionovou dotaci na zakoupení mobiliáře chaloupky Maxe Švabinského. Dnes Chaloupku Maxe Švabinského bereme jako součást  tváře našeho města a atraktivní turistický cíl, ale přiznejme si, že v té době ještě nebylo vůbec jasné, zda město Česká Třebová využije velkorysou nabídku rodiny Švabinských a převezme starost o další dění v kozlovské chaloupce. A bez získané dotace by to tenkrát určitě nešlo. Po volbách v roce 2006, kdy Jaroslav Demel kandidoval  za českotřebovské živnostníky a v dalších letech následně pracoval jako člen kontrolního výboru, tehdy pod vedením Martina Netolického.

Kulturní život města. 

V minulých letech jsme ho potkávali na kulturních akcích buď jako předsedu  českotřebovského Kruhu přátel hudby nebo jako kulisáka a pomocníka své ženy při scénografiích ochotnického divadla. Dnes tyto funkce přebrali mladší a hlavně nový předseda Kruhu přátel hudby pan Jaroslav Plocek si počíná velmi dobře a je pro komorní hudbu v České Třebové velkým přínosem. Za vedení Kruhu přátel hudby obdržel v roce 2017 Jaroslav Demel cenu Města  Kohout.

Díky tomu, že několik  členů rodiny Demelových bylo a je zpěváky sboru Bendl, vzniklo už v roce 1970 velké přátelství s dirigentem italského mužského pěveckého sboru Il Rifugio Orestem Tagliabue a jeho rodinou. Toto přátelství trvá dodnes a je dokonce v současnosti znásobeno vzájemnými návštěvami potomků Tagliabuových a Demelových.

K významnému životnímu jubileu přeju především hodně zdraví, rodinné štěstí a neutuchající zájem o dění  v rodném městě.  MILAN MIKOLECKÝ

RNDr. Jaroslav Demel, nar. 4. 11. 1942 v České Třebové, narozen a žijící v České Třebové. Ženatý, manželka Mgr. Marta Demelová (*4.4.1943), taktéž od dětství obyvatelka našeho města. Děti.  Markéta (1968) a Jaroslav (1966) žijí mimo Českou Třebovou. Vnoučata Jan, Jakub, Markéta, Karolína jsou dospělá, Matěj je ještě studentem nižšího gymnázia.