Mopíci na cestě za poznáním                

Oddíl mladých ochránců přírody Orlíci z Ekocentra Podorlicko absolvoval o víkendu téměř sedmi kilometrový naučný, a hlavně zábavný výlet. Sraz byl v sobotu v 9 hodin u kurtů v Rybníku, kde čekala vedoucí Alenka Šplíchalová, kolik dětí se dostaví. Virózy totiž neúprosně trápí nejen dospělé, ale i děti. Ovšem deset minut po deváté už je jasné, že účast je dobrá, a tak se parta dobře ustrojených mopíků vydala směrem k totemu.
Pokračovat Údolím Skuhrovského potoka by v ranní mlze nebylo nic záživného, tak se jejich cesta se stočila nad hrází na Studenou hůru a tam přes pole až na jednu zahradu.
Ovšem těch sedm kilometrů nebylo vůbec nudných. Cestou děti pozorovaly spící mraveniště, hromady listí, které slouží jako zimní úkryt pro drobné živočichy a poznávaly i stromy, které vypadají teď trochu jinak než v létě. Cesta jim uběhla a chatička s výhledem na Českou Třebovou se jim na další hodiny stala útočištěm.
 
Nejen, že se podívaly, jak se zatápí v kamnech, ale samy si připravily i oběd, a to klasický buřt-guláš. Umyly po sobě nádobí, zahrály si hry a pak je čekala skládanka v podobě rozložených budek pro ptáčky. A tady už musely prokázat nejen zručnost v podobě jejich sešroubování, ale bylo nutné i zapojit svoji technickou paměť. No, ještě že už přišel jeden z tatínků, který pomohl celý rébus vyřešit. A pak už jen svačinka v podobě domácích tvarohových buchet a poslední povídání o pomocníkovi i škůdci krtkovi a už přicházeli rodiče, které si spokojené děti odváželi domů.
Tak brzy zase v klubovně Ekocentra Podorlicko. Víta Balcarová, Foto: Alena Šplíchalová  Hlavní strana ZDE