Špičkový houslista Josef Špaček a vynikající smyčcový ansámbl Barocco sempre giovane zahrají na Adventním koncertě  Čtvero  ročních dob Antonia Vivaldiho a Ástora Piazzolly.  "Osmero ročních dob" zazní v unikátním pojetí, propojující jednotlivé věty obou cyklů v jeden celek, v němž lze tušit fascinující koloběh života.
Přírodou se skladatelé inspirují od nepaměti. Také střídání ročních období se stalo zajímavou výzvou pro různé skladatele. V barokní éře je bez pochyby na piedestalu v této kategorii Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho (1678-1741). Tuto kompozici můžeme bez nadsázky řadit mezi jedno z nejpopulárnějších a nejznámějších děl klasické hudby. Zpěv ptáků, letní bouře, ledový vítr a řada dalších přírodních motivů s touto Vivaldiho čtveřicí houslových koncertů neodmyslitelně spjata.
O dvě a půl století později se rozhodl zkomponovat obdobný cyklus i Ástor Piazzolla (1921- 1992). Čtvero ročních dob v Buenos Aires si postupně vydobylo rovněž své místo na slunci a můžeme je právem řadit mezi Piazzollova representativní díla.
Srovnáni obou „ročních dob" by vydalo mnohastránkovou studii, ale určitou zajímavostí je původ obou autorů. Oba mají své kořeny v Itálii, což je patrné v temperamentu jejich děl. Zatímco benátský rodák Vivaldi proslavil zejména svou rodnou zemi, Piazzolla je synem italských  imigrantů, kteří se usadili v Argentině. V jeho tvorbě převládají prvky latinskoamerické hudby, především tango. Jeho hudba je ale syntézou  mnoha stylů, vyúsťuje v originální hudební řeč. Oba skladatelé byli rovněž virtuosové na své nástroje. Vivaldiho houslová hra je legendární, Piazzolla naopak ovládal mistrně hru na bandoneon, nástroj podobný akordeonu.
Na našem koncertě bandoneon neuslyšíme, Piazzollova skladba zazní v úpravě pro smyčcové nástroje. Sólistou bude vynikající český houslista Josef Špaček, který si svou hrou podmaňuje publikum celého světa a řadí se mezi nejvýraznější talenty své generace. Jeho hra vyniká technickou jistotou, virtuozitou, osobitým výrazem a širokým rozsahem barevnosti zvuku. Vystupuje s významnými mezinárodními orchestry, je zároveň skvělým komorním hráčem a pravidelným hostem festivalů i koncertních sálů po celém světě. Jeho bohatá diskografie zahrnuje nejnověji unikátní nahrávka českých duí pro housle a violoncello s Tomášem Jamníkem, vydaná pod názvem Cesty (Supraphon, 2022).
Josef Špaček hraje na housle “LeBrun; Bouthillard” Guarneri del Gesù cca. 1732 zapůjčené od společnosti Ingles & Hayday.
Barocco sempre giovane je komorní soubor složený ze špičkových mladých českých profesionálních hudebníků. Byl založen v roce 2004 violoncellistou Josefem Krečmerem. Soubor se původně specializoval na interpretaci skladeb vrcholného baroka (odtud název souboru), dnes však jeho repertoár obsahuje skladby všech slohových období, včetně hudby 21. století.