Záhadný obraz malíře Karla Tomše   

Karel Tomeš (* 28. 12. 1912, † 2. 7. 1991) byl českotřebovský malíř, sochař, divadelní ochotník, kabaretní umělec, zpěvák, tramp, zkrátka českotřebovský „všeumělec“. Od jeho narození letos v prosinci uplyne rovných 110 let!

Karel Tomeš za svůj život zachytil svými štětci nebo perem snad všechna zákoutí našeho města. V jeho díle převažoval samozřejmě  rodný Bezděkov,  nescházejí zde však motivy z Trávníka, od kostelíčka, ulic našeho města, Javorky,  Hor, Srnova, Dolů nebo třeba i sousedního Rybníka. Nejznámějšími motivy jeho obrazů jsou bezesporu rotunda svaté Kateřiny nebo bezděkovský Rambouskův most. Poměrně dost často se také na Karlových obrazech objevují náměty Zámostí. Karel zachytil  také dřívější  podobu, stavení, která zde dosud nalezneme. Na jeho obrazech je však vidíme s žebřinovými vozy, které v minulosti před chalupami pravidelně stávaly. Jeho pozornosti neunikla ani úzká ulička, zvaná „Snětivka“, vycházející od chalup čp. 235 a 263 a  nazvaná podle jejich  někdejších obyvatelů, rodiny povozníka, Josefa Snětivého. Z kreseb na nás hledí též malebná chaloupka Kaškova čp. 239. Nečastěji v této části města je zachycena chalupa Müllerova čp. 238, se sousedním políčkem a dvěma vzrostlými stromy. Na obrazech Karla Tomše ji lze spatřit ve všech ročních obdobích, na podzim, kde jsou stromy bez listí nebo v zimě, pod sněhovou nadílkou. Velice zajímavý je obraz s letním motivem, kde přilehlé políčko zdobí panáci z obilí. Snad nejzdařilejším obrazem  je vůz se senem na Kaškově poli, nacházející se ve sbírkách městského muzea. Ten byl na loňské listopadové výstavě  návštěvníky značně obdivován. Müllerova chalupa je na obrazech vždy zachycena na levé straně, vpravo vykukuje část Kaškovy střechy, v popředí se rozprostírá zmíněné pole. Nad Müllerovou chalupou se tyčí ony dva listnáče  a vše je zakončeno kostelní věží v pozadí. Dokonalá scenérie staré Třebové.

V roce 2021 se mi dostal do rukou dosud neznámý zimní  Tomšův obraz. Byly na něm zachyceny dvě chalupy s okolím, oděné bílým hávem. Při běžném shlédnutí mi chalupy nic neříkaly. Obraz byl pěkný, ale anonymní. Už jsem se chystal od něho odejít, když mě upoutal střed obrazu. Přímo nad střechami chalup bylo sice v dálce, avšak  dobře viditelné panorama českotřebovského kostelíčku. To mě ujistilo, že se musí jednat o třebovské chalupy. Hodnou chvíli jsem na obraz zíral, ale marně. Prvně v životě jsem nebyl schopen identifikovat zdejší chalupy.  Nedalo se nic dělat, musely přijít na pomoc mapy na internetu. Od zvonice jsem  postupoval směrem dolů a v příslušném úhlu pohledu přemýšlel, co zde mohlo v minulosti stát, tak, aby směr  pohledu odpovídal  umístění rotundy. Tu jsem si všiml dalšího detailu. Domků, umístěných na pravé straně obrazu a zjistil jsem, že se jedná o stavení Habrmanovo čp. 267 v Lidické ulici  a nad ním stojí řada domků nad rotundou. Již nebylo pochyb! Chalupy na obraze byly oblíbeným místem Karla Tomše, tedy chalupy Müllerova čp. 238 a protější Kaškova čp. 239, avšak zachycené z druhé strany, tedy ze směru od řeky. Z míst, odkud je jindy Tomeš namaloval. Proto byl ten pohled zcela neznámý. Záhada byla konečně rozluštěna, což mi udělalo obrovskou radost, i když zhruba po hodinovém bádání.

Zcela neznámý je však původ obrazu. Jeho fotografii zde zveřejňujeme  a zároveň se obracím na vás, tedy na občany našeho města, pokud by obraz  byl někomu povědomý, budu rád, za jakékoliv informace. Jistě pochází z nějaké místní pozůstalosti.

S životem a dílem Karla Tomše  se mohou čtenáři blíže seznámit v připravované publikaci  o historii Jabkancové pouti,  jelikož byl jedním z jejich zakladatelů. Podstatná část publikace bude věnována této zdejší osobnosti kulturního života.

Martin Šebela.