Českotřebovský deník 332/2022 (1/12)
Nové video Českotřebovského deníku: Adventní jarmark na ZŠ Habrmanova

  Ve čtvrtek 1. prosince se základní škola  Habrmanova změnila od základů. Začal advent a ten je spojen s předvánočním  pohledem na svět. Je to znát nejen doma v rodinách, ale také ve školách, protože tam jsou přece také děti. Už před školou byly stánky s prodejem trdelníků a možnost jejich další tepelné úpravy, prodej teplého punče vhodného i pro děti. Na chodbách vyzdobené vánoční stomky a symboly a velká gastronomická nabídka, která je zde pouze jednou ročně vždy při předvánočním  jarmarku.  V rodinách školách se  určitě peklo, připraveno bylo velké množství dobrot nejrůznějších chutí. Ve třídách byly cukrárny, kavárny, také tržnice a burzy hraček, největší jarmark pak ve školní tělocvičně. Nad schodištěm v I. poschodí budovy I. stupně  byl odpolední program - pěvecký, taneční, pohádkový.  Českotřebovský deník se v krátkém videu na několik ukázkách snaží alespoň část té adventní atmosféry tlumočit  v krátkém videu. Ve velké tlačenici opravdu nebyl vždy velký prostor na nějakou přípravu , proto jsou vystoupení v takové podobě, v jaké je mohly vidět desítky přihlížejících diváků z řad rodičů a prarodičů....  (mm)

Osmdesátiny Jiřího Jireše byly řádně oslaveny 

I letos to bylo "velké". :-) 
Členové DS Hýbl a také skupiny Medvědi, připravili pásmo písniček a také zdravici (opět bravurně Zuzka Soukupová) a přišli v kostýmech popřát panu režisérovi až před jeho dům. :-)  Nebylo to v médiích, ale oslava BYLA. :-)  Posílám jedno foto a díky za vše, co děláte. Nápad s encyklopedií osobností města je skvělý. (ZK)  (Fotografie se po kliknutí zvětší)

Gratulace režisérovi
Jiřího Jireše navštívil s gratulací  starosta Zdeněk Řehák společně s paní místostarostkou Petrou Válkovou.  Jiřího Jireš, dlouholetý režisér Divadelního souboru Hýbl.je od loňského roku držitelem Ceny starostky města Česká Třebová, v roce 2007 dokonce obdržel české nejvyšší ochotnické vyznamenání Zlatý odznak J. K. Tyla.  „Osobně přiznávám, že jsem svým založením spíše sportovec. To ale neznamená, že nedovedu přínos osobností formátu Jiřího Jireše pro naše město ocenit. Vážím si každého, kdo je ochoten tak významnou část svého života zasvětit šíření dobrého jména České Třebové, ať už prostřednictvím kulturních počinů, či sportovních výkonů. Panu režisérovi i jeho choti děkuji za milé přijetí a přeji do dalších let hodně zdraví a klidu v kruhu nejbližších,“ uvedl po návštěvě starosta Zdeněk Řehák. 
V této souvislosti bylo konstatování o zapomenutí radnice v souvislosti s výročím Jiřího Jireše nepřesné, způsobené mou neinformovaností. O jubiolea osobností města se jinak dost pečlivě starám, tady vznikl výpadek, který mě mrzí. Měl jsem na mysli porovnání se rokem 2012, kdy byl Jiří Jireš s Jaroslavem Demelem, jako dva listopadová jubilanti přijati vedením města. (mm)

A když jsme u těch jubileí: Alexandr Gregar 25. listopadu - 79 let

Osmdesátka čeká Sašu Gregara až za rok, to určitě oslavíme. Domluvili jsme se na jeho nedávném působení na Národní přehlídce seniorského divadla, která se konala 11. až 13. listopadu tohoto roku. Saša Gregar dělí své životní působení na tři   lokalit.
Českou Třebovou, ve které prožil nejmladší a jistě tedy i nejkrásnější část života, ve které byl svým rodiči a dalšími z rodiny přiveden k divadlu a kumštu vůbec, svědčí o tom jeho první vzpomínky napsané v knize "Jak jsem hrál v Nároďáku". Taky na působení v DS Hýbl a Studio 02, na inscenace, na které se také my starší pamatujeme.  
Druhá etapa jeho života je spojena s´městem Ústí nad orlicí. zde jednak působil profesně ještě v době, kdy byl Českotřebovákem, ale později zde zakotvil trvale a našel zde dobré spojence v divadelním souboru Vicena, se kterým spolupracuje dodnes. Vit třeba poslední inscenace Starci na chmelu po 50 letech, která měla nedávno premiéru a která bude ještě zopakována dne 15. prosince v ústeckém Roškotově divadle.
Třetí lokalitou v životě Alexandra Gregara je Hradec Králové, kde opět rozhodovaly možnosti divadelní a kde se dokonce vyšvihl do významné funkce vedoucího odboru kultury a cestovního ruchu na Magistrátu města Hradce Králové. Se Sašou Gregarem mám dom domluveno natočení videomedailonku, jde o významnou osobnost, která patří také do Galerie významných osobností našeho města. Část ve formě rozhovoru v divadle o divadle už máme natočenou. A co je zajímavé, našel jsem také v rodinném archivu záběry na 8mm filmu, kde běhá po Hřbitovní ulici tříletý Saša Gregar. Ten bude koukat jaký byl malinkatý!  
Ještě přání: Hodně zdraví a neutuchající elán do další práce pro amatérské divadlo  (mm)

Prosíme neparkujte na ploše před hasičskou zbrojnicí

To se píše na městském FB, prosí o to hasiči. A taky uvádějí, že když to tak bude dál, tak budou muset pozvat městskou policii.  Ta tedy pracuje pouze na požádání? Domnívám se, že o  nerespektování stanoveného dopravního značení přece nemusí být publikované prosby určené pro přestupce.
Ono je daleko více problémů, kterých si městská policie moc nevšímá.  Uvedu tak např. již šest měsíců "zaparkovaný"  vrak slovenského automobilu v ulici V Lukách, hezky  za nově ohrazenými kontejnery. Vím, že městská policie zde nalepila nejméně dvakrát výzvu k odstranění (tedy si vlastně všímá), ale ono se dál nic neděje a vypadá to, že to nikomu nevadí. Myslíte, že by to bylo stejné, pokud by takový vrak stál např. na náměstí před radnicí? Myslím, že by se to řešilo.... Vraky lze odtáhnout a po zakoupení areálu v Bezděkově máme kam. Už tam byly v létě odtaženy vraky z Trávníka.
Dalším příkladem je Dvořákova ulice. Nachází se v zóně placeného stání.  Když se parkovalo zdarma za povolení vkládané za sklo, tak zde vozy byly tímto běžně vybaveny.  Nyní jsou zde stanové jiné podmínky, stání je placené a to již dva roky. Zde je parkování možné jen na pronajatých  upravených plochách.  Stav je takový, že pronájem plochy, na které lze parkovat  před domem má sjednáno jen minimum majitelů vozů. Přesto se běžně parkuje bez povolení  a to třeba i na trávě a dlouhodobě, vlastně pořád. Městská policie to nekontroluje, všímá si především Slovanské ulice nad poštou, tam je přísnost strážníků pověstná.
Dodržování předpisů totiž hodně záleží i na tom, jak je jejich plnění vymáháno.  Zkušenosti s tím mají např. na odboru dopravy. Zde vzrostl počet žádostí o rezidenční parkování vždy po té, kdy se v dané oblasti nebo ulici konala pravidelná kontrola městské policie. I tak je dobré vědět, že v době, kdy bylo parkování v tzv. "zóně" zdarma bylo do roku 2020 vydáno celkem asi 900 povolení a stačilo pak zavedení nízkého poplatku 300 Kč/ročně  k tomu, aby počet žádostí o rezidenční parkování podstatně poklesl . Proto se musela také v rozpočtu města dodatečně upravovat (snižovat) předpokládaná hodnota příjmu z parkování.
Nyní je jako jeden z důvodů proč není zavedeno rezidenční parkování na sídlišti Trávník uváděno, že počet parkovacích míst je menší než počet automobilů. Podle předchozího textu lze však usuzovat, že právě po zavedení rezidenčního parkování by počet žádostí také klesl  a počet žádostí a počet parkovacích míst by se více vyrovnával.  Nelze přece vyasfaltovat všechny plochy s "ušlechtilým" cílem zajistit dostatek parkovacích míst. V rodině jsou dvě i tři auta!
Spíše by se mi líbilo, kdyby se současně (alespoň majetkově) připravovalo nějaké (odvážnější) řešení pro budoucnost, tedy např. parkovací dům na okraji zóny (nabízí se oblast v ulici na Splavě), budovaný ve spolupráci více investorů. Abychom měli nějakou (realizovatelnou) vizi pro budoucnost. Je třeba také připravit a postupně budovat mimo centrum odstavné parkoviště. První informaci o tom, kolik parkovacích míst potřebujeme, zjistíme až po zavedení rezidenčního stání! (mm)

 

Pozvání na prosincový koncert Kruhu přátel hudby

Srdečně Vás zvu na prosincový koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová 
Ryan Martin Bradshaw – klavír
Česká Třebová, Malá scéna, pátek 9. prosince 2022 v 19:00 hodin
Bonus na jubilejní, 60. koncertní předplatné – vstupenky ZDARMA.
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2022/23. Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru (telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout. Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.

Pozvání na výstavu do Litomyšle - sochy Arnolda Bartůňka 

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Arnold Bartůněk Nekonečná Venuše,
která se uskuteční v sobotu 17. prosince v 15.00 v Nové městské síni Litomyšl.
Nahlédněte do tvorby sochaře Arnolda Bartůňka, jehož sochy se staly součástí několika litomyšlských staveb, jak veřejných (Nová městská síň, atrium internátu Střední pedagogické školy), tak soukromých (zahrada hotelu Sofia, početné rodinné domy).

Před 25 lety byl zrušen Provozní oddíl ČD Česká Třebová, vznikl před 60 lety

Rozhodnutí o jeho vzniku padlo před 60 lety a jeho zřízení se uskutečnilo pak o rok později v roce1963.Z počátku sídlil v tzv. „Krbcově vile“ – dnes administrativní budova Korado. Na konci šesdesátých let se Provozní oddíl Česká Třebová přestěhoval do současné budovy naproti nádraží na adresu "Bezručovo nám. 1787  Od počátku zde sídlil dispečerský aparát Provozního oddílu Česká Třebová, který při změnách názvu (provozní pracoviště služby 11, OPŘ Česká Třebová) sídlil až do roku 1998 (V roce 1997 došlo ke zrušení OPŘ Česká Třebová a řízení převzala Praha)
V letech 1998 – 2002 byla většina kancelářských prostor komerčně pronajímána ale budova stále zústala v majetku Českých drah.
V roce 2002 byl v budově zřízen dispečink nově vzniklého OPŘ Pardubice a ředitelé dispečinku si od té doby předávají část pásky, která byla při této příležistosti přestřižena s nápisem od teď už navždy. Po ukončení činnosti OPŘ Pardubice většina dispečerů přešla pod dispečink RCP Česká Třebová stejně jako v roce 2008, kdy pod vzniku samostatné akciové společnosti ČD Cargo, které má v budově centrální dispečink ČD Cargo pro celou železniční síť České republiky.
Z České Třebové se řídí jak všechny vlaky ČD Cargo (cca 300 – 400 vlaků v pohybu v dannou chvíli),  tak dirigování nákladních vozů na místa nakládky (cca 2 – 3 tisíce vozů za den). Pracoviště je tedy nepřetržitě obsazeno s tím, že ne všechni zaměstnanci jsou z okolí České Třebové ale do práce dojíždí i z poměrně dalekých míst jako je Plzeň, Ústí nad Labem nebo Ostrava.
V budově, která je jako jedna z mála ve vlastnictví ČD Cargo sídlí ještě Provozní jednotka Česká Třebová což je regionální ředitelství pro bývalý Východočeský kraj. Na ČD Cargu je takových regionálních ředitelství šest (ˇUstí nad Labem, České Budějovice, Praha, Česká Třebová, Ostrava, Brno)  (JV)

Na krajských dotacích bude o 20 procent více peněz.
Výše podpory přesahuje 110 milionů korun.

Pardubický kraj vyhlašuje programové dotační tituly na rok 2023. Jejich struktura je podobná jako pro letošní rok. Dotace se týkají oblastí územního plánování, regionálního rozvoje, rozvoje venkova, obcí s památkami UNESCO, ekologické výchovy, péče o životní prostředí, podpory včelařů, lesního hospodářství, výstav pořádaných chovatelskými organizacemi, cestovního ruchu, sportu a volnočasových aktivit, kultury a památkové péče, spolupráce se zahraničními regiony, bezpečnosti silničního provozu a cyklodopravy, sociálních věcí a neziskového sektoru, zdravotnictví, dobrovolných hasičů obcí a ostatních složky IZS a nově také aktivit pro podporu rodiny. Celkově je připravena částka přesahující 110 milionů korun. Další prostředky mohou být uvolněny v průběhu roku.
„V rámci vyhlašovaných dotačních titulů se držíme slibu, který jsme dali v době koronavirové pandemie, kdy jsme byli bohužel vnějšími okolnostmi nuceni zasáhnout do dotačních titulů a snížit celkový objem poskytovaných prostředků. V rámci rozpočtu pro rok 2023 jsme proto pro dotační tituly vyčlenili částku o přibližně 20 procent vyšší, což věřím, že pomůže zohlednit stávající nárůsty cen energií, pohonných hmot a dalších vstupů. V souhrnu se u aktuálně vyhlášených dotačních titulů jedná o částku přesahující 110 milionů korun, která se však může v průběhu roku navýšit s ohledem na v tuto chvíli připravované novinky. Touto podporou chceme pomoci organizátorům kulturních, společenských či sportovních akcí, ale také obcím s jejich investičními aktivitami,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Krajské dotační tituly jsou vzhledem ke svému nastavení a snadné administraci dlouhodobě u žadatelů vnímané pozitivně. Důležitá je také stabilita podpory. Dílčí změny se však ve vyhlašovaných titulech čas od času objevují, a to i se zohledněním vnější potřeby. „Pro příští rok máme několik změn. Ke stávajícím dotačním titulům přibyly některé další, například v oblasti sociální péče jsou to dotace pro aktivity zaměřené na podporu rodiny a v oblasti dopravy dotace pro podporu přípravy cyklostezek a cyklotras a podpora městské mobility formou bikesharingu. Jednotlivé krajské dotační programy také více reagují na vymezení problémových obcí a poskytují žadatelům z jejich území dílčí bonifikaci, která se liší v návaznosti na vyhlášený dotační program,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Právě podpora bikesharingu je jednou z významných novinek ve struktuře krajských dotačních programů. „Cílem tohoto dotačního programu je podpořit zavedení sdílených kol v obcích nad tři tisíce obyvatel a nabídnout tuto službu občanům po dobu 15 minut jízdy zdarma. Maximální výše dotace na jednoho žadatele činí 350 tisíc korun,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Nové dotační tituly však mohou vzniknout i v průběhu roku. Jedním z nich je podpora projektu Pošta Partner. „Cílem tohoto připravovaného dotačního programu s finančním objemem přibližně tři miliony korun je pomoci obcím či provozovatelům místních obchodů s vytvořením Pošty Partner a provozem v prvním roce fungování. Na tomto principu nyní komunikujeme s Českou poštou, která provozovatelům na zajištění služeb pošty přispívá finančně i materiálně. Věřím, že by tento dotační titul mohl být úspěšný, a pokud vše půjde podle našich plánů, tak by měl být vyhlášen na jaře příštího roku,“ sdělil hejtman.
Podrobnosti k jednotlivým programům, formuláře i datum uzávěrky jednotlivých programů najdou zájemci na adrese: www.pardubickykraj.cz/dotace

52 nominací na Ceny Pardubického kraje

Možnost nominovat významné osobnosti Pardubického kraje za rok 2022 skončila 30. listopadu. Odborná komise bude vybírat z celkem 30 nominací na cenu Za zásluhy o Pardubický kraj a 22 nominací na Cenu Michala Rabase za záchranu. Všechny návrhy budou nyní posuzovány a prověřovány z hlediska faktické a obsahové správnosti. Hodnotící komise následně doporučí krajské radě a zastupitelstvu osobnosti, které si převezmou cenu na slavnostním večeru 16. května v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích.
„Pro letošní rok se nám sešlo rekordní množství návrhů, ze kterých bude moci hodnotící komise vybírat. Je to mimo jiné způsobeno zjednodušením celého procesu nominace a zavedením internetového formuláře, který je uživatelsky přívětivý a umožňuje provést celý nominační proces během několika málo minut. Rozhodně však nedošlo k poklesu kvality nominovaných, a tak bude mít hodnotící komise opravdu těžké rozhodování. Je vidět, že v našem kraji je celá řada zajímavých a často pozornosti veřejnosti skrytých osobností, které si za svoji práci pro náš region zaslouží ocenit,“ uvedl hejtman Martin Netolický.  „Celkově se nám sešlo 52 nominací, z nichž 30 návrhů spadá do kategorie Za zásluhy o Pardubický kraj a 22 nominací je pak na Cenu Michala Rabase za záchranu. V nejbližších dnech bude prováděna kontrola faktických náležitostí a obsahové správnosti návrhů, kdy posuzujeme a ověřujeme například to, zda skutečně došlo k záchraně lidského života tak, jak navrhující popisuje a kontaktujeme například i zdravotnickou záchrannou službu, hasiče či příslušné starosty měst a obcí. Je pravdou, že často se jedná až o detektivní práci,“ popsal hejtman Martin Netolický.
Ceny Pardubického kraje jsou nejvyšším oceněním, kterým kraj vyjadřuje uznání a respekt významným osobnostem, kolektivům nebo právnickým osobám, které se zasloužily o rozvoj Pardubického kraje. Zastupitelstvo Pardubického kraje tak hodlá rozvíjet dobré tradice Pardubického kraje a cestou udělování cen také trvale a významně posilovat uvědomování si příslušnosti k území i lidem, kteří v Pardubickém kraji žijí. Pardubický kraj udílí ocenění od roku 2014 jednou ročně.
Za zásluhy o Pardubický kraj
Je to nejvyšší ocenění kraje a je udělováno respektovaným osobnostem, kolektivům nebo právnickým osobám, které svojí mimořádnou činností přispěly k rozvoji kraje nebo se jinak mimořádně zasloužily o Pardubický kraj.
Cena Michala Rabase za záchranu
Je specifickým oceněním kraje za mimořádné nebo dlouhodobé zásluhy osobnostem, kolektivům nebo právnickým osobám, které se zasloužily v zájmu prospěchu kraje a jeho občanů o záchranu života, zdraví nebo dalších významných hodnot. Cenu lze udělit jak za mimořádné zásluhy při dosažení pokroku v ochraně zdraví, tak i za mimořádné zásluhy při předcházení, řešení a odstraňování následků mimořádných událostí ohrožujících život, zdraví nebo jiné významné hodnoty.¨  Foto: Laureáti Ocenění PK 2021