Českotřebovský deník 338/2022 (7/12)

Česká Třebová je evropským městem sportu 2023

Včera v úterý 6. prosince 2022 bylo v v prostorách Evropského parlamentu předáno ocenění v několika kategoriích  přibližně pěti desítkám městských samospráv z téměř dvou desítek zemí celého světa (převážně však z Evropy). Ocenění bylo uděleno organizací ACES  (European Capital of Sport Association).
Z České republiky se ocenění v naší kategorii "European town of sport" dočkala města Česká Třebová a Poděbrady. Ze Slovenska byl v naší kategorii oceněn pouze Kežmarok. V kategorii European city of sport pak byl oceněn Poprad.
Do Bruselu odjela pro předání ocenění tříčlenná delegace ve složení místostarostka Zuzana Nejedlá,  exstarostka města Mgr. Magdaléna Peterková a mediální asistent Jiří Holý. Udělení titulu European town od sport je nesporným úspěchem města, které podporuje sportovní komunitu, pro sportovce, trenéry a sportovní funkcionáře ale také podporuje sportování veřejnosti. Vždyť komisaři ACES při letní návštěvě našeho města právě nejvíce oceňovali dobrou úroveň sportovišť pro celoroční sportování  a mimořádně pak chválili zejména bikerezort Peklák a možnosti, které nabízí pro město i široký region.  Je zásluha několika předchozích samospráv města, takové zázemí  lze vybudovat jen dlouhodobou systematickou péčí o rozvoj sportu v našem městě
O vyjádření k jistě významné události pro naše město jsme požádal Magdalénu Peterkovou: "Velmi si vážím možnosti zúčastnit se slavnostního ceremoniálu společně s paní místostarostkou Zuzanou Nejedlou a mediálním asistentem Jiřím Holým. Ocenění patří především těm, kteří se rozvoji sportu v našem městě věnují, zároveň je to ale i závazek vytvářet pro další rozvoj sportu vhodné podmínky. (mm)


Střední článek MŠMT v základní škole Rybník

Střední článek MŠMT v zastoupení Mgr. Hanka Fučíková a Mgr. Pavel Dvořáček zorganizovali setkání, při kterém byla ZŠ Rybník, okres Ústí nad Orlicí prezentována jako „INSPIRATIVNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA“. Zúčastnilo se také několik ředitelů škol, z nichž někteří nahlédli do výuky přípravné třídy a 2. ročníku. Po prohlídce školy následovala diskuse – vzájemné sdílení o tom, co je třeba udělat, aby se škole dařilo, měla pozitivní ohlasy (výsledky) ze strany žáků, rodičů i veřejnosti.
Zároveň se tak stala inspirací i pro ostatní školy.
Mgr. Hana Hůlková, ředitelka Základní škola a mateřská školy Rybník

  • Nová školská komise rady města 
    Rada města na svém jednání 5. prosince jmenovala pro nové volební období ještě také školskou komisi. Tato komise je zřízena nově, v minulých volebních obdobích zřízena nebyla.  Tím doplňujeme výčet komisí rady města, které byly uvedeny ZDE. K úkolům jednotlivých komisí se ještě vrátím, zvláště proto, že některé komise jsou zřízeny nově a s jejich fungováním nejsou žádné zkušenosti.  Zatím ještě nebyla jmenována sportovní komise
    Složení školské komise - Mgr. Tomáš Kříž - předseda
    Členové:  Kateřina Blažková, DiS.,  Mgr. Simona Dolečková,  Mgr. Pavla Dušková,  Mgr. Petr Foldyna,  Petra Kosárová, 
    Mgr. Ondřej Limberský,  Mgr. Jakub Pisklák,  Mgr. Petra Rychnovská,  Bc. Andrea Tenenková, DiS.

  • Nákup energií: cenu pro veřejný sektor určují zastropované ceny

    Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání projednala nákup elektrické energie a plynu na rok 2023. V obou případech se výsledná cena pro kraj řídí platným nařízením Vlády České republiky. Částku nad tuto stanovenou hranici bude dodavatelům kompenzovat přímo stát.
    „Již 3. listopadu jsme na jednání krajské rady rozhodli o nákupu elektrické energii v celkovém ročním objemu. Tento obchod se uskutečnil 7. listopadu s tím, že pro veřejný sektor je stěžejní nastavený strop, kdy maximální cena komodity činí 6 050 korun včetně DPH za megawatthodinu bez poplatků za distribuci. Částku nad tuto zastropovanou hodnotu pak doplácí dodavateli stát bez dopadu na krajský rozpočet nebo rozpočty našich příspěvkových organizací,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    V případě plynu bude cena dodávky za každé odběrné místo v příslušném zúčtovacím období vypočtena zpětně dodavatelem. „Vláda určila spotový index, podle kterého se budeme řídit. K němu bude připočtena přičítací marže ve výši 199,90 korun za megawatthodinu bez DPH. Pokud bude výsledná cena komodity vyšší než cena stanovená nařízením vlády, pak bude platit maximální cena plynu ve výši 3 025 korun včetně DPH za megawatthodinu,“ sdělil krajský radní zodpovědný za majetek, sport, cestovní ruch, informatiku a e-Government Alexandr Krejčíř, do jehož gesce nákup energií spadá.


    Mladý talent Pardubického kraje pro 39 žáků

    Ve společenském sále pardubického zámku kraj odměnil žáky základních, středních a základních uměleckých škol za mimořádné nadání nebo studijní úspěchy. Ocenění Mladý talent Pardubického kraje za rok 2022 získalo celkem 39 žáků.
    V letošním roce slaví Mladý talent 15 let od svého založení, při té příležitosti se nám sešlo nejvíce návrhů na ocenění za celou dobu ankety. Ocenění žáci vynikají v mnoha oborech, talenty jsme vybírali mezi sportovci, umělci, technicky zdatnými, řemeslně zručnými nebo úspěšnými ve znalostních soutěžích. Zvláštní ocenění jsme udělovali také za záchranu života a pomoc v nouzi, kdy mladík zachránil tonoucího muže, další zase pomohl dezorientovanému muži na vozíku s cestou domů a přivolal mu pomoc,“ přiblížil letošní ročník radní pro oblast školství Josef Kozel.
    Mezi oceněnými jsou například Barbora Cabalková z Gymnázia Žamberk, která se svým fyzikálním projektem „Detekce kosmického záření scintilačním detektorem a mionovým teleskopem vlastní konstrukce“ postoupila do největší středoškolské vědecko-technické soutěže Regeneron ISEF v Atlantě, Vlastimír Šorma ze Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Chrudim, který se blýsknul 3. místem na mistrovství České republiky v orbě v juniorské kategorii nebo Petr Valach ze Střední školy gastronomické a technické Žamberk, laureát ceny České ručičky v oboru instalatér.
    Slavnostní odpoledne zpestřil svým vystoupením Michal Horák, objev roku 2021 v anketě Český slavík.  Mezi partnery a sponzory akce patří Východočeské muzeum – Zámek Pardubice, Střední odborná škola a SOU obchodu a služeb Chrudim, Máša Agency s. r. o., Enteria – český stavební holding a.s., Foxconn European Manufacturing services, Správa a údržba silnic Pardubického kraje, Krajská hospodářská komora Pardubického kraje, Parádní kraj, Eurovia CS a.s. a Aquacentrum Pardubice.


    Kraj připravuje detailní plány pro rozvoj hospodářsky ohrožených oblastí

    Východní část našeho regionu se potýká nejenom s aktuálními výzvami, které zasáhly celou republiku, ale i s dlouhotrvajícími problémy v hospodářské a sociální oblasti. Pardubický kraj proto s radnicemi v Moravské a České Třebové připravuje propracované plány rozvoje těchto území. Dokumenty mají nejenom popsat nejpalčivější lokální problémy, ale hlavně přijít s konkrétními návrhy na jejich společné řešení.
    Vypracování integrovaných plánů vychází nejenom z požadavku ministerstva pro místní rozvoj, ale především z naší iniciativy. Vždy je nejlepší se rozhodovat na základě faktů a čísel, ne domněnek a emocí. Proto v minulých měsících odborníci provedli několik analýz ze statistických dat i zpětné vazby ze samospráv, zástupců firem nebo veřejnosti. Výsledky nás nepřekvapily, Českotřebovsko a Moravskotřebovsko jsou na tom ve srovnání s ostatními oblastmi v kraji hůře, mají dlouhodobě kritický problém s odlivem obyvatel, nabídkou bydlení, málo aktivních podnikatelů, horší nabídku práce, s tím související problémy s nezaměstnaností, exekucemi a další věci, které je nutné řešit. O těchto problémech se mluví dlouho a s menšími i většími úspěchy se podařilo vyřešit některé z nich například na Králicku, ale nyní nastává čas pro jiný postup. Ve spolupráci s městy, obcemi, soukromými firmami a dalšími klíčovými partnery v regionu chceme společně a systematicky řešit nejpalčivější problémy těchto oblastí. Bude to vyžadovat koordinovaný postup a investice ze zdrojů EU, státu, kraje, měst i soukromého sektoru. Problémy je nejenom nutné pojmenovat a ve spolupráci s partnery nalézt možnosti jejich řešení, ale přijatá opatření řešit s lidmi přímo v místě, brát ohled na jejich zpětnou vazbu a pak je realizovat,“ popisuje smysl plánu rozvoje Moravskotřebovska a Českotřebovska hejtman Martin Netolický.
    Na základě analýz a ohlasů z praxe jsou již vytipované klíčové konkrétní projekty, které by měly situaci zlepšit. Hlavními cíli jsou zastavení úbytku obyvatel, zamezení sociálnímu vyloučení a zvýšení podnikatelské aktivity v regionu. „Proto se chystá koordinace projektů na vybudování startovacího či družstevního bydlení, přípravy stavebních parcel, investic do škol, oživení center měst a veřejných prostorů, podpory cestovního ruchu, podnikání a inovací či například zajištění vysokorychlostního internetu. Bude to běh na dlouhou trať. Jako kraj můžeme pomoci například v oblasti školství, dopravy či zdravotnictví, v otázce bydlení to bude hlavně na radnici a soukromých subjektech. Je zároveň nutné najít shodu i s dalšími aktéry v regionu, hlavně radnicemi a velkými podniky, protože opravdu musíme spolupracovat a navazovat na sebe. Naším cílem je koncepčně a dlouhodobě pracovat na tom, aby se úroveň Moravskotřebovska a Českotřebovska dostala v oblasti bydlení, práce i hospodářských výsledků alespoň do průměru ve srovnání s ostatními částmi kraje. Známe slabiny, ale nesmíme zapomínat i na silné stránky a příležitosti. Oba dva regiony mají ve srovnání s okolím dobrou úroveň školství či kvalitní životní prostředí a hlavně mají potenciál. Je na nás, abychom jej odemkli a využili,“ dodává radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
    Pardubický kraj se může podílet na realizaci vybraných aktivit a projektů různou formou – finančně, personálně, metodicky i konzultačně. Dalšími účastníky projektu jsou města a obce z Moravskotřebovska a Českotřebovska, Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje, Podnikatelský inkubátor (P-PINK), CzechInvest, Univerzita Pardubice a Vysoká škola ekonomická v Praze. Postup tvorby integrovaných plánů a nového přístupu k rozvoji ohrožených území je pilotním projektem nejen v rámci Pardubického kraje, ale celé České republiky. Sběr dalších dat z jednotlivých oblastí a formulování konkrétních opatření bude trvat ještě v první polovině roku 2023.


  • Boj s kůrovcem nekončí Rostoucí les je efektivní nástroj, pomáhá klimatu 
    Při svém pravidelném zasedání na přelomu listopadu a prosince se sešli členové Kůrovcového kalamitního štábu Pardubického kraje. Zhodnotili aktuální vývoj kůrovcové kalamity v letošním roce a jednali o předpokládaném dalším vývoji a opatřeních, jak v boji proti lesnímu škůdci pokračovat. Stále platí, že na území, kde se kůrovcem napadené dřevo zavčas uklidí, je stav výrazně lepší, což potvrdilo i letecké snímkování.
    Shodli jsme se na tom, že informovanost je alfou a omegou prevence před kůrovcem. Snažíme se, aby vlastníci lesů, starostové obcí, ale i veřejnost věděli, že odstranění a zpracování kůrovcového dřeva musí být co nejrychlejší, aby se dalšímu šíření škůdce zabránilo. V současné době existuje  i  dostatek zpracovatelských kapacit,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil s tím, že dřevo ještě v letošním roce všechno vytěženo není, a kapacita dopravců bude potřebná i pro příští rok.
    Jedním z hledisek v boji s kůrovcem je vývoj počasí. Letošní rok byl pro kůrovce příznivější. Oproti předchozímu roku byl teplejší a změnilo se také rozložení srážek. Nejhorší je situace stále v oblasti Nasavrcka a Sečska. „Stav lesů chceme nadále monitorovat a využívat k tomu i nástroje jako je letecké snímkování, které nám umožňuje mít nad vývojem situace přehled. Naším cílem je také obnova lesů. Materiálu na obnovu je v ČR dostatek. Po vytěžení kůrovcového dřeva je tedy možné plynule přecházet k fázi zalesňování. I v tomto směru je ovšem potřeba používat rozum a uvědomit si, že smrk není rozhodně sprosté slovo. A také že les má mnoho funkcí. Rostoucí stromy, rostoucí les jako kultura v krajině je nejlepším nástrojem k pohlcení oxidu uhličitého a významně pomáhá klimatu,“ poznamenal radní Krčil.
    Vlastníkům lesů o výměře do 50 hektarů bude poskytovat Pardubický kraj podporu na těžbu kůrovcového dřeva i v příštím roce. Žádost lze vyplnit na webových stránkách Pardubického kraje.


  •