Českotřebovský deník 343/2022 (12/12)
Nové video Českotřebovského deníku:
Křest publikace Petra Vomáčky o studánkách v regionu

  Ve čtvrtek 8. prosince proběhla v komorní atmosféře vstupní haly českotřebovského muzea malá slavnost - křest nové knížky Petra Vomáčky. V úvodním slovu představila Mgr. Jitka Peková autora publikace, kterou pod názvem Studánky, léčivé prameny, haltýře a jiné vodní zdroje na východě Pardubického kraje, vydalo Městské muzeum Česká Třebová. Petr Vomáčka se ve své knížce vyznává ze svého vztahu k přírodě i ze snahy zachytit fotoaparátem zajímavá místa, včetně různých druhů vodních zdrojů. Za více jak 9 let usilovné práce se mu podařilo zaregistrovat a pojmenovat přes 1500 takových míst a často i přispět i k jejich novému, oficiálnímu pojmenování. Knížka, která je obsahově rozdělena do osmi kapitol, zachycuje 69 nejzajímavějších vodních zdrojů v okresu Ústí nad Orlicí a Svitavy. Kromě vlastního textu je doplněna QR kódy lokalit i bohatým fotografickým materiálem. Práce Petra Vomáčky je důkazem, jak z amatérského nadšení může vzniknout dílko, jehož obsah může být cenným podkladem pro další odborné studium těchto lokalit. Publikace, kterou lze zakoupit v recepci muzea, jistě potěší ty, kteří se rádi toulají volnou přírodou. (Milan Michalski) Na videu spolupracovali:: Martin Šebela, Milan Michalski, Petr Vomáčka, Jitka Peková, Pavla Skopalová, kamera a střih Milan Mikolecký, Českotřebovský deník.

Jaké bylo jednání zastupitelstva města 12/12 2022

Program jednání byl obohacen o patnáctiminutovou prezentaci Martina Netolického na téma rozpočty měst a obcí s projekcí.  
1. Rozpočtová změna č. 3 v r.2022 p. Řehák ¨ - Schváleno 27 hlasy všech zastupitelů
2. Rozpočet města na r. 2023 p. Řehák  - Schváleno hlasy radniční koalice
3. Určení pravomocí k rozpočtovým opatřením p. Řehák  - Schváleno hlasy radniční koalice.
Tento text přenáší některé pravomoci zastupitelstva "operativně" na radu města, má svůj účel a vyhovuje především radniční koalici, zastupitelé mají být o změnách pouze dodatečně informováni.  Obdobný text je sice využíván i v jiných městech, v České Třebové ale za 32 let od sametové revoluce vždy o změnách a úpravách rozpočtu rozhodovalo zastupitelstvo města a žádná dosavadní reprezentace města si v tomto rozsahu svoje pravomoci takto nerozšířila.Podrobněji bude zmíněno v připravovaném komentáři.
4. Smlouva o poskytnutí finanční dotace na pokrytí ztráty z provozu KPB
5. Majetkové záležitosti
• Záměr směny pozemků k.ú. Parník, ul. Kyralova
• Směna pozemků k.ú. Skuhrov u České Třebové
• Nabídka výkupu pozemků - lokalita Borek - ČESKOMORAVSKÁ POZEMKOVÁ s.r.o.
• Smlouva o bezúplatném převodu pozemků od ÚZSVM
• Vodárenská společnost Česká Třebová, s.r.o. – změna členů dozorčí rady
• Smlouva o zajištění dopravní obslužnosti Pardubického kraje Odbor majetku města
6. Územní plán Česká Třebová – pořízení Změny č. 2 a Změny č. 3
• Změna č. 2 Územního plánu Česká Třebová - schválení pořízení
• Změna č. 3 Územního plánu Česká Třebová - schválení pořízení
• Změny č. 2 a 3 Územního plánu Česká Třebová a Změna č. 2 Regulačního plánu MPZ města Česká Třebová 
7. Poskytnutí individuální finanční dotace z rozpočtu města Česká Třebová - Program na podporu obnovy nemovitostí v MPZ
 • Poskytnutí individuální finanční dotace z rozpočtu města ČT – Program podpory obnovy nemovitostí v městské památkové zóně města Česká Třebová pro rok 2022 – schválení individuální finanční dotace a Smlouvy o poskytnutí dotace
Schváleno - viz usnesneí ZM, která budou zveřejněna
8. Zřízení osadních výborů (Kozlov, Lhotka, Skuhrov, Svinná)  - Schváleno - složení OV bude zveřejněno
9. Stanovení počtu zastupitelů pro volební období 2026–2030 - staženo - hlasování odloženo
10. Různé Česká Třebová - evropské město sportu - informace zastupitelům (Zuzana Nejedlá)

Záznam z jednání ZM 12.12.2022

Dvouhodinový záznam z jednání je sice podle on-line přenosu pořízen, jeho hlavním problémem je srozumitelnost zvukové stopy. Myslím, že stojí za to  snažit se na vylepšení této stránky záznamu pracovat. Nejde ani tak o sníženou rozlišovací schopnost přenášeného obrazu, ta v podstatě postačuje. Jde o možnost využít zvuk pro přenos přímo z aparatury zajišťující  záznam a elektronické hlasování. Tato možnost je reálná a měla by být vyřešena. Také noviny přece musí mít čitelný obsah, rozhlas musí vysílat srozumitelné zpravodajství. Tady to potřeba také...
Českotřebovský deník záznam z jednání převzal  z přímého přenosu, nenašel jsem zde žádné závady pro šíření  citlivých dat (GDPR). Zvukovou stopu jsem se snažil vylepšit, "zostřit", potlačit šum. Všude se to ovšem nepodařilo. Vznikly navíc technické problémy s umístěním záznamu na youtube. com. Byly vyřešeny až druhý den 13/12.  (mm)


Zajímavost: Monitoring cyklistů  na cyklostezkách

Monitoring pěších a cyklistů na páteřní cyklotrase z Ústí nad Orlicí do Letohradu V roce 2022 byl za podpory Pardubického kraje a péčí Partnerství o.p.s. zahájen systematický monitoring návštěvnosti cyklostezek v Pardubickém kraji. Jako první byl osazen automatický sčítač cyklistů a chodců na cyklostezce podél Tiché Orlice mezi Letohradem a Ústím nad Orlicí. Sčítač instalovala a dlouhodobě o něj bude pečovat Partnerství, o.p.s., která je národním koordinátorem měření návštěvnosti na dálkových cyklotrasách v ČR. Data z měření návštěvnosti, ze kterých plyne četnost využití cyklostezky návštěvníky (ve vybraných dnech převyšuje 1.200 návštěvníků), mohou být využita pro plánování dalšího rozvoje cyklistické infrastruktury v Pardubickém kraji. Tato data jsou veřejně dostupná na https://www.mereninavstevnosti.cz/Stezka2.aspx?nodeid=153482. foto: sčítač na cyklotrase z Ústí nad Orlicí do Letohradu. Karel Švercl, manažer Orlicko-Třebovsko

Také v Ústí jednalo zastupitelstvo města: Referendum o Janderově vile nebude

Zastupitelstvo města dnes nepodpořilo návrh na uspořádání místního referenda o zachování/demolici Janderovy vily během prezidentských voleb (13. a 14. ledna 2023). Záměr revitalizace parku u Roškotova divadla, jehož součástí má být odstranění této stavby, byl na zastupitelstvu města projednáván od roku 2019 vícekrát. V prosinci 2021 zastupitelstvo schválilo předloženou projektovou dokumentaci a v současné době je již podepsána smlouva s vysoutěženým dodavatelem na demoliční práce, které mají být zahájeny v průběhu ledna příštího roku. Do navrženého termínu konání místního referenda zbývá jen krátký časový prostor nezbytný pro dodržení veškerých postupů, povinností a zákonných lhůt, které ukládá zákon o místním referendu. Ten vyžaduje například zřízení samostatných okrskových volebních komisí, což by při 17 okrscích v Ústí nad Orlicí znamenalo personálně zajistit minimálně dalších 75 lidí. Veškeré výdaje spojené s konáním referenda by hradilo město ze svého rozpočtu, náklady byly odhadovány na zhruba 200 tisíc korun.  V roce 2014 se v Ústí nad Orlicí konalo referendum o provozování sázkových her. Hlasovat nepřišel dostatečný počet lidí a referendum bylo neplatné.
Ústecká radniční koalice si tak obhájila předvolební postoje, život Janderovy vily tedy visí na vlásku. Na to, aby se něco změnilo by musely volby dopadnout jinak.  V Ústí nad Orlicí  na prosincovém zastupitelstvu rozpočet města (jako u nás ve Třebové) neřešili. Bude připraven  až na další zastupitelstvo v závěru ledna 2023.

Výhody pro Českotřebováky na koncertu v Litomyšli

Srdečně Vás zvu na Adventní koncert Josefa Špačka se souborem Barocco sempre giovane, který se uskuteční v zámecké Jízdárně v Litomyšli příští středu 14. 12. 2022 od 19:00 hodin.
Návštěvníci koncertů pořádaných Kruhem přátel hudby Česká Třebová mohou využít zvýhodněné vstupné 250 Kč/osobu popř. 150 Kč/dítě do 15 let.
V případě Vašeho zájmu mě kontaktujte nejpozději do úterý 13. 12. 2022 - 16:00 hodin, případně se hlaste u vstupu do Jízdárny (u prodeje vstupenek) heslem: KPH Česká Třebová.
Jaroslav Plocek KPH Česká Třebová

Hudba pomáhá míří do finále

 Hudba pomáhá – Šestnáctý ročník sousedské benefice Hudba pomáhá je za svou polovinou. Nevšední atmosféru plnou hudby a milých slov prožili lidé v Morašicích, Poličce a Litomyšli. Benefiční šňůra bude pokračovat vystoupeními v Ústí nad Orlicí, kde se festival objeví vůbec poprvé, a ve Vysokém Mýtě. Parta přátel letos pomáhá osmileté Elišce Novotné z Pardubic, které byla diagnostikována ojedinělá nemoc CDKL5. Výtěžek koncertů poputuje na přestavbu garáže v bezbariérový pokojík. V tuto chvíli je vybráno 337.430 korun.
Sousedská benefice letos pomáhá už pošestnácté. Parta přátel v čele s orchestrem a sborem vyprodala čtyři koncerty. Poprvé se muzicírní banda představila v Morašicích, kde místní kostel posluchači zaplnili rovnou dvakrát. Vyprodaná představení byla také v prostorách poličského Tylova domu a Smetanova domu v Litomyšli. Návštěvníci si užívali orchestrální úpravy populárních písní, šansonů i swingovou muziku.
Příznivci dále mají možnost prožít hudbí premiéru v novém působišti, a to 17. prosince v hledišti Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí. „Rádi spoznáváme nová místa, kde můžeme představit rozmanitý repertoár, který potěší uši posluchačů a navíc pomůže dobré věci. Víme, že naši podporovatelé pochází i z Orlickoústecka, a tak jim přivážíme Hudbu o krapet blíže,“ sdělil ředitel festivalu Karel Telecký. Další a zároveň poslední zastávkou muzicírního uskupení bude sál Šemberova divadla ve Vysokém Mýtě, a to v 1. svátek vánoční.
V roce 2022 míří finanční podpora Hudby pomáhá osmileté slečně Elišce Novotné z Pardubic, které bylo diagnostikováno vzácné genetické onemocnění CDKL5. Eliška k běžnému životu potřebuje neustálou péči a vozík. Novotní bydlí na okraji krajského města v klasické dvoupatrové řadovce, v níž je mezi poschodími těžká manipulace. Proto se takřka celý Eliščin domácí život odehrává na pohovce v obývacím pokoji. Finance ze vstupného včetně příspěvků kasiček dostupných na všech hudbích zastávkách, ale také příspěvky dárců na poputují na přebudování garáže v bezbariérový pokojík s rehabilitačními pomůckami, herním koutkem a pořádnou postelí.
Celou hudební partu sice čekají ještě dvě vystoupení, ale vybraná částka z uskutečněných koncertů pro tuto chvíli činí 337.430,- korun. „Jsme nesmírně vděční všem, kteří se na podpoře Novotných podílejí a navštěvují naše koncerty. Děkujeme všem parťákům, spolupořadatelům a dobrým duším, které se na dobročinnosti podílejí,“ sdělil Telecký a pokračoval: „Moc se těšíme na milá setkání v Ústí nad Orlicí a ve Vysokém Mýtě.“