Českotřebovský deník 344/2022 (13/12)
Událost dne: Akademie gymnázia 2022

Uskutečnila se tradičně ve velkém sále Kulturního centra, byly tři představení všechny zcela naplněné. Dopoledne pro školu, odpoledne od 15 hodin a večer od 19 hodin pro veřejnost. Vyprodáno.  Akademie na gymnáziu tradičně měla vždy velmi dobrou úroveň a nyní, považte, dva roky nebyla. A tak poprvé vystupovali na akademii nejen primáni, ale také sekundáni, terciáni a navíc také první tři ročníky čtyřletého gymnázia.  Byla to tedy z poloviny akce nováčků.  Začátek patřil kapele, naladila publikum do dobré nálady, aby se pak v poměrně dobrém tempu střídala vystoupení gymnazistů. Téma bylo dáno Sny a příběhy, každý tým se dokázal s tématem vyrovnat po svém.  Jedna třídy byla výjimkou, oktáva, která místo představení provedeném "naživo" před diváky připravila předvedení videa, téma bylo  zachováno, byly tam příběhy a také sny. Na akademii se všechny třídy připravovaly, Vymýšlely příběhy a aktivně se účastnily nácviku, absolvovaly také pondělní generálku. Poděkování patří všem, kteří pomáhali a zajišťovali, je do sice trochu mimo vyučování ale školní vzdělávací program obsahuje i takové akce a vnímají se jako důležité. Velká návštěva rodičů i prarodičů svědčí o tom, že se gymnaziální akademie těší na vážnosti v celém městě.
Českotřebovský deník připravil z dnešní akademie 93 minut dlouhé video. Kamera Čt. deníku dnes byla v permanenci celý den, proto se k večeru již projevovala únava baterie a tak některá vystoupení nejsou zachycená celá, ale jen z části.
S předvedenými dramatizacemi byla velká spokojenost, potlesk, volání, mávání rozsvícenými mobilními telefony. Vynikající atmosféra.
Dopolední provedení akademie také tradičně hodnotila porota, vlastně dvě poroty,  Studentská a učitelská. Výsledky se dočtete na webové stránce gymnázia.  Vyhrála zkušenost, ale i nováčci z primy byli dobře hodnoceni.
Událost na kterou budou třídní kolektivy vzpomínat a která pomáhá ke stmelení třídy. Na závěr přání, aby se už nikdy nemusely školní akademie rušit pro nějaká omezující opatření, ať z již hygienické nebo jiné povahy. A Šťastné Vánoce..... (mm)
Odkaz na video https://youtu.be/59IOOoNhMOM
 

V roce 2023 Vás Městské muzeum Česká Třebová pozve na tyto výstavy a akce

Výstavy:
19. ledna (vernisáž) – 19. března 2023  Zábaviště pro sviště
Neobyčejná herna s ilustracemi Venduly Hegerové nabídne dětem celou řadu aktivit.
 
6. dubna (vernisáž) – 4. června 2023  Ach, ty ženy
Výstava o ženách (nejen) pro ženy pořádaná ve spolupráci se Sládečkovým vlastivědným muzeem v Kladně.
 
15. června (vernisáž) – 3. září 2023   Stopa
Staňte se detektivem a vyřešte zločin na putovní výstavě Mendelova muzea Masarykovy univerzity!
 
21. září (vernisáž) – 12. listopadu 2023   Na houby!
Výstava o houbách, samozřejmě s houbami na mnoho různých způsobů.
 
3. prosince (vernisáž) – 31. prosince 2023  Tradiční vánoční výstava
Výstava betlémů z muzejních i soukromých sbírek doplněná dílnami (nejen) pro děti.
 
Akce:
27. května 2023   Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově
 
16. června 2023   Oslavy 150. výročí narození Maxe Švabinského
Přednášky, divadelní instalace, neformální setkání u Chaloupky Maxe Švabinského.
Změna vyhrazena!

Smrtelná dopravní nehoda na Skalce  (pátek 9.12.)

V pátek 9. prosince 2022 v 16:35 hodin došlo v České Třebové v ulici Dr. E. Beneše k dopravní nehodě, při které se osobní vozidlo VW Sharan střetlo s chodkyní, která přecházela silnici. Následky nehody jsou tragické, dvaasedmdesátiletá žena podlehla svým zraněním. Orlickoústečtí kriminalisté žádají řidiče projíždějících vozidel, kteří mají na svých palubních kamerách záznamy z uvedené doby nebo chodce procházející místem v době nehody, případně jakékoliv další svědky, aby se jim ozvali na číslo 974 580 250 nebo linku 158. Děkujeme
Poznámka:
Přecházení frekventované vozovky mimo přechod za horizontem prostě není nejlepší nápad, proto veškeré návrhy na omezení rychlosti např. formou měření rychlosti jsou odůvodněné, řidiči musí počítat i s ne zcela orientovanými a méně pohyblivými chodci. Proto je třeba hazardem přecházení ulice (včetně dětí) u kavárny Lucerna na Tyršově náměstí, stejně jako přecházení méně pohyblivých lidí ze sídliště na široké komunikaci u prodejny potravin Křib. Proto je třeba přivítat každé opatření, které zvýší bezpečnost provozu. Takovým mělo být  úsekové měření na Moravské ulici od restaurace Křib pro Hubálkovu ulici (312 metrů). Je připraveno, naprojektováno, vydáno územní rozhodnutí.
Nejde však o lacinou záležitost (4,8 mil. Kč) a snad právě proto byla tato částka byla v pondělí na ZM při projednávání třetí rozpočtové změny vyřazena. Není jasné zda  dočasně (odložená investice) nebo natrvalo. Vydané územní rozhodnutí je stále platné. Úsekové měření rychlosti zde bylo  doporučeno Dopravním inspektorátem policie, dopravní komisí  rady města. Příprava  této investice nebyla jednoduchá, konečně je připraveno, ale jak to vypadá, tak se v realizaci dál pokračovat nebude. Sám zde částí úseku často projíždím a vím, že rozjeté kamiony se tak hned neubrzdí. Velmi nerad bych se dočetl o další podobné nehodě (třeba právě na Moravské ulici), jaká se stala v pátek odpoledne na Skalce. Peníze na zajištění bezpečnosti chodců by se škrtat neměly. Protože sleduji zdejší provoz dlouhodobě, tak jsem přesvědčen, že by se na investici jistě brzo vydělalo.  (mm)

Investice v litomyšlské nemocnici

Správní budovu Litomyšlské nemocnice čekají v roce 2023 velké stavební úpravy. Kromě rekonstrukce vzduchotechniky dojde i k zasklení otevřené venkovní terasy a zateplení jídelny. Již před měsícem Pardubický kraj avizoval desetimilionovou investici do přestavby podkroví pavilonu „I“, v němž sídlí interna.
Rekonstrukce vzduchotechniky kuchyně a jídelny ve správní budově je nutná kvůli dosluhujícímu technickému vybavení, ale vychází také z požadavku Pardubického kraje na snižování spotřeby elektrické energie. V plánu je však mnohem více. „Chceme také zasklít otevřenou venkovní terasu, zateplit budovu včetně střechy a dojde i k dílčí sanaci vzlínající vlhkosti zdí. Zasklením venkovní terasy se zvýší počet míst pro stravování zaměstnanců, takže se jedná o další projekt, kterým jim chceme zlepšit pracovní podmínky,“ popisuje plány náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. S investicemi samospráva počítá v rozpočtu na příští rok, kdy by měla proběhnout i samotná realizace. „K rekonstrukci vzduchotechniky by mělo dojít v roce 2023 a podle současných odhadů vyjde na zhruba 10 milionů korun. Práce na jídelně budou probíhat také příští rok a celkově budou stát asi 18,5 milionu. Takže do dalšího zlepšení zázemí v Litomyšlské nemocnici dáme z krajského rozpočtu necelých 30 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V roce 2023 se nejedná o jediné plánované projekty v areálu Litomyšlské nemocnice. Na jaře má začít avizovaná vestavba nových šaten a zázemí pro personál do části podkroví pavilonu ‚I‘, dojít má také k propojení prvního až třetího podlaží budovy novým výtahem se schodištěm a zvýšení požární bezpečnost objektu. „Vše by mělo být hotové ve druhé polovině roku 2024, práce budou probíhat po částech při zachování provozu. Celková předpokládaná cena této investice je 10 milionů korun a jak jsme již s kolegy avizovali, není poslední, protože i v příštích letech počítáme s rozvojem všech našich nemocnic,“ dodává náměstek hejtmana Roman Línek.


  • Smart akcelerátor Pardubického kraje podpoří inovace i v dalších letech

    Až do roku 2026 by měl pokračovat úspěšný projekt, který se v našem regionu zaměřuje na podporu vědy, vzdělávání, podnikání, start-upů i regionální rozvoj.
    Nová iniciativa ponese název „Smart akcelerátor+“ s dovětkem „Pardubický kraj inovativní“ a naváže na dva podobné projekty z minulých let. „Na zámku v Pardubicích jsme nedávno oficiálně a úspěšně zhodnotili s našimi partnery Smart akcelerátor II. Ten pomohl u nás v kraji například s realizací výzkumných a vývojových projektů za 47 milionů korun, podpořil odborné a technické vzdělávání dětí a mládeže či nabídl podporu začínajícím podnikatelům. Pokud chceme inovovat, být konkurenceschopní a uspět v neustále se zrychlujícím a vyvíjejícím se světě, musíme k tomu vytvářet institucím, firmám i jednotlivcům podmínky. Pokračování projektu Smart akcelerátoru je právě cestou, která již v minulosti přinesla jasné výsledky. Všem příznivcům inovací, výzkumu, vývoje a chytrých řešení připomínám, že další informace najdou na webu www.paradnikraj.cz. Věřím, že Smart akcelerátor+ tuto oblast opět posune dále,“ vysvětluje smysl iniciativy radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
    Nový projekt počítá s téměř dvojnásobnou alokací a má několik klíčových aktivit. „Jde například o vytvoření datového portálu Pardubického kraje, podporu kreativních řešení a pomoc začínajícím podnikatelům při startu byznysu či komunikaci příkladů dobré praxe se zahraničními partnery z Izraele a Saska v oblasti smart řešení,“ dodává Valtr.
    Celkové náklady za roky 2023–2026 dosáhnou výše 60 milionů korun. Až 51 milionů má pokrýt dotace, kterou chce Pardubický kraj získat z Operačního programu Jan Amos Komenský. Jeho cílem je podpora růstu konkurenceschopnosti České republiky a zlepšení životních podmínek jejích obyvatel. Pardubický kraj bude projekt realizovat s řadou partnerů. Mezi nejvýznamnější patří Univerzita Pardubice, Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK) nebo Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje.
    S podrobným zhodnocením Smart akcelerátoru Pardubického kraje II se můžete seznámit v tiskové zprávě na https://paradnikraj.cz/media/tiskove-zpravy/inovacni-prostredi-v-pardubickem-kraji-je-nastartovano/