Českotřebovský deník 346/2022 (15/12)
Znamenitá ukázka spolupráce sboru Bendl se špičkovým profesionálním souborem Druhá tráva  Autor videa Vlastimil Dlouhý. Výběr společné skladby z koncertu skupiny Druhá tráva + hosté v Kulturním centru Česká Třebová ve čtvrtek dne 17. listopadu 2022.

Předvánoční a vánoční videa Českotřebovského deníku z loňska a předloňska

2021

2020


Jak vydávají městský zpravodaj v Litomyšli 

Lilie - Zpravodaj města Litomyšle vychází 1x měsíčně (vždy do 5. dne v měsíci)
Vydává: Město Litomyšl, Bří Šťastných 1000, 570 20 Litomyšl,
kontaktní osoba: Bc. Zuzana Vojáčková Adamská, tel: 461 653 307, e-mail: lilie@litomysl.cz
www.facebook.com/litomysl.lilie
Náklad: 5 000 ks
Formát: A4
Rozsah: zpravidla 24 + vložený kalendář akcí + inzerce
Barevnost: vínová + černá 
Grafická úprava a tiskH.R.G. Litomyšl
Distribuce: zdarma do všech domácností v Litomyšli a integrovaných obcí + prodej v Infocentru (12 Kč) a předplatitelům.
Uzávěrka příspěvků: vždy 21. předchozího měsíce (s výjimkou červencového a lednového čísla, kdy může být uzávěrka posunuta na dřívější termín).
Redakce nebude zveřejňovat anonymní příspěvky - u všech příspěvků bude uvedeno jméno a příjmení dopisovatele. V případě, že půjde o díla redakce, mohou být příspěvky opatřeny značkou.
Inzerce: Rozměry: pevná šířka 58 mm, 121 mm nebo 184 mm, výška max. 269 mm
Inzerci nelze uveřejnit na stranách: titulní, poslední a 2, 3, 4. Umístění na vámi vybraném místě lze po dohodě u dlouhodobé inzerce.
V bezplatné řádkové inzerci jsou zveřejňovány maximálně dva inzeráty běžného rozsahu od jedné osoby v rámci jednoho čísla Lilie. Ostatní jsou zařazeny v Co se nevešlo.
Více informací o inzerci najdete v Pravidlech Zpravodaje města Litomyšle Lilie a Ceníku inzerce.
Úřední hodiny v redakci Lilie: (Bří Šťastných 1000)
úterý 9.00-12.00 středa 13.00-17.00 (v červenci a srpnu do 16.00) tel. do redakce 461 653 308
V městském rozpočtu získá město na příjmech za předplatné a inzerci 550 tis. Kč a náklady na tisk a distribuci  stojí 790 tis. Kč. Zasílání časopisu  si lze objednat formou úhrady předplatného.
Chceme-li ušetřit - vydávejme městský radniční zpravodaj jako v Litomyšli!


DDM Kamarád plánuje na leden 2023

Poděkování
Děkujeme zapsanému spolku Senioři České republiky místní organizace v České Třebové, jmenovitě paní Miloslavě Kroftové a jejím ochotným svěřenkyním a svěřencům za zajištění 800 ks perníčků, které byly použity na vánoční výstavě pro zdobení dětmi z mateřských a základních škol. Také děkujeme ZŠ Habrmanova Česká Třebová za propůjčení kuchyně. Kolektiv DDM Kamarád, Česká Třebová
4. Cestovatelský večer
DDM Kamarád zve všechny zájemce o cestování na přednášku Transsibiřská magistrála. Nejdelší železnice na světě vedoucí z evropské části Ruska k pobřeží Tichého oceánu. Ve vyprávění se návštěvníci seznámí s historií, přírodními a technickými zajímavosti této gigantické stavby. Přednáška se bude konat ve čtvrtek 19. ledna 2023 v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385, Česká Třebová. Vstupné: 40,-, s sebou – přezůvky. Uvádí Václav Turek z Lanškrouna.
 
Muzikoterapie pro děti a rodiče s dětmi
Zajímá vás muzikoterapie s léčebnými hudebními nástroji? Přijďte i s dětmi v pátek 20. 1. 2023 v 15:30 hodin do DDM Kamarád. Seznámíte se s bubny, gongy a tibetskými mísami. S sebou: karimatku, deku, polštářek, přezůvky a pohodlné oblečení. Cena: 270 Kč. Přihlásit se
 je možné pouze elektronicky na našich webových stránkách (přihlašování na akce) do 16. 1. 2023. Do 16. 1. je potřeba také uhradit platbu. Muzikoterapií vás provede Kateřina Rouse.
 
Muzikoterapie pro dospělé
DDM Kamarád zve dospělé zájemce na muzikoterapii v pátek 20. 1. 2023 od 17:00 hodin. Seznámíte se a prakticky vyzkoušíte rozeznění hudebních nástrojů na vlastním těle. Ve druhé části bude 45-ti minutová relaxace. S sebou: karimatku, deku, polštářek, přezůvky, pohodlné oblečení. Přihlásit se je možné pouze elektronicky na našich webových stránkách (přihlašování na akce) do 16. 1. 2023. Do tohoto data je také nutno uhradit platbu. Muzikoterapií vás provede Kateřina Rouse. Podrobnější informace – www.katerinarouse.cz
 
Dětský karneval
DDM Kamarád zve děti a rodiče na již tradiční dětský karneval s názvem Pirátský rej. Karneval se bude konat v sobotu 21. 1. 2023 v čase 15:00 – 17:30 hodin v sále restaurace Na Horách. Čeká vás odpoledne plné her, soutěží, vyrábění, tance a dobré nálady. Vstupné 50 ,- Kč a děti do 3 let zdarma bez nároku na místo. Vstupenky budou k zakoupení v kanceláři DDM Kamarád v úředních hodinách od 4. 1. 2023.
 
Herní víkend
Herní klub Kamarád DDM Česká Třebová pořádá HERNÍ VÍKEND – 27. – 29. 1. 2023, pá 18:00 – ne 12:00 hodin. Vstupné – 60 Kč.  Zahrajte si s námi některou z více než 190 deskových, karetních nebo figurkových her. Přespání umožněno za poplatek 60 Kč za osobu a noc. Veškerý výtěžek ze vstupného a občerstvení půjde na nákup deskových her.
 
Připravujeme:
Pololetní prázdniny – 3. 2. 2023 – návštěva ČT Praha, Přednáška Lucie Kutrová – 14. 2. 2023 v Kulturním centru 

V Divadelním klubu Polička zazní hudební poezie Martina Brunnera a Markéty Foukalové

Pro album Svou chvíli, které vyšlo v červnu 2022 na labelu Animal Music, zhudebnil Martin Brunner básně české básnířky a uznávané překladatelky Věry Koubové.
V Divadelním klubu v Poličce zazní 17. prosince komorní podoba těchto písní v netradičním obsazení. Zpěv Markéty Foukalové doprovodí dva klávesové nástroje a představí skladby ve volnější podobě s větším podílem improvizace.
„Moc se do Poličky těšíme. Poličské publikum mám velmi ráda a vždy se tam ráda vracím. I když tentokrát nepřijedu se svou domovskou kapelou Lanugo, ale s kamarády a znamenitými klavíristy, Martinem Brunnerem a Janem Alešem,“ říká zpěvačka Markéta Foukalová.
Martin Brunner, jazzový klavírista a skladatel z Hradce Králové. Hudbě se věnuje už od dětství a navazuje tak na rodinnou tradici, protože jeho tatínek, také Martin, je známý jazzový flétnista. Vystudoval klasický klavír na Konzervatoři v Pardubicích u prof. Martina Hršela, pak nastoupil ke studiu skladby na Konzervatoři Jaroslava Ježka k jazzovému klavíristovi a skladateli Karlu Růžičkovi. Na kontě má množství spoluprací, projektů a výborně hodnocených alb.
Koncert Brunner - Foukalová - Aleš proběhne 17. prosince 2022 od 20 hodin v Divadelním klubu.


Ubytovna pro ukrajinské uprchlíky bude sloužit pro studenty střední školy

Pardubický kraj na základě rozhodnutí Ministerstva pro místní rozvoj ČR obdrží dotaci ve výši 3,1 milionu korun na stavební úpravy domova mládeže při Střední průmyslové škole stavební v Rybitví. Jedná se o objekty, které jsou nyní využity pro nouzové ubytování ukrajinských uprchlíků. Do budoucna budou tyto prostory připravené pro studenty školy. Celkové náklady činí 5,3 milionu korun.
„Střední škola stavební v Rybitví přijala do svých prázdných prostor domova mládeže ukrajinské uprchlíky před válkou. Tyto prostory nebyly delší dobu využívané, což se na jejich stavu podepsalo. Proto jsme se rozhodli podat žádost o dotaci na Ministerstvo pro místí rozvoj, která byla úspěšná. Projekt se týká dvou budov, v rámci kterých budou vyměněna stará dřevěná okna a dveře. Součástí je také pořízení nového vybavení. Celkové náklady na projekt činí 5,3 milionu korun, z čehož 3,1 milionu bude krýt státní dotace,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle radního pro oblast evropských fondů a regionálního rozvoje Ladislava Valtra se kraj okamžitě chopil příležitosti, kterou mu vyhlášená státní dotace nabídla. „V momentě, kdy byly známy parametry výzvy, tak jsme velmi rychle připravili tento projekt na rekonstrukci již nevyhovujících ubytovacích kapacit, které nyní přechodně využijí ukrajinští uprchlíci. Celkem se bude jednat o úpravy ve 32 ubytovacích jednotkách s kapacitou pro minimálně 78 osob. Důležité je, že i poté, co ubytování opustí uprchlíci, budou tyto kapacity po renovaci k dispozici pro naše studenty,“ sdělil radní Ladislav Valtr s tím, že stavební práce by měly být hotové na konci ledna příštího roku.