Českotřebovský deník 350/2022 (19/12)
Nové video Českotřebovského deníku: 
Podzimní doteky 2022 - záznam představení

  • Podzimní doteky byly akcí měsíce listopadu, ukázky z některých vystoupení již byly předvedeny. Nyní přicházíme s kompletním záznamem  ze středečního vystoupení 9. listopadu 2022. Režie Šárka Prossová, moderátorka Magdaléna Peterková.  Uskutečnila se dvě představení, toto druhé, středeční , bylo obohaceno o vystoupení hostů.
    Od listopadového festivalu tance se v taneční škole mnoho událo, uskutečnilo se několik zajímavých soutěží, tanečníci Taneční školy dosáhli dalších úspěchu. Nicméně soutěž je tak trochu "blázinec", spojená s nervozitou, kdežto Podzimní doteky jsou přehlídkou úspěšných choreografií. Krásné melodie, hra světel, plný sál...  Premiéra přehlídky bude na Štědrý den !!!!

  • Adventní čas s houslemi v Kulturním centru

    Žáci a žákyně houslové třídy Jitky Novákové se pravidelně scházejí na konci kalendářního i školního roku na koncertech, které mají vysokou úroveň a na kterých je k poslechu především pro rodiče, prarodiče a další milovníky houslové hry připravena řada zajímavých skladeb. V období adventu je zaměření dáno předvánoční dobou. To ale především u houslistů nižších ročníků, kteří připravují pro koncertní předvedení kratší skladby. Vyšší ročníky nacvičují složitější projekty a do Vánoc nejsou nachystáni tak, aby mohli předvést odpovídající koncertní výkon. Na koncertu v malém sále Kulturního centra vládla dnes v pondělí 19. příjemná předvánoční atmosféra. Je třeba vyzdvihnout především práci  Jitky Novákové, která se věnuje svým žákům a dokáže v nich probudit  to co potřebují ke stále lepšímu výkonu, předvede a poradí. Však také na koncertu byla v jednom kole a v několika vystoupeních společně se svými žáky ukázala právě svou schopnost ve svých svěřencích probudit invenci a využít to co se dosud naučili a podat co nejlepší výkon .
    Na koncertu houslové třídy Jitky Novákové nikdy nechybí společná skladba. Byla i dnes a byla samozřejmě z "vánoční kuchyně": PURPURA.  Moc chválíme. Českotřebovský deník natočil z koncertu ukázky a uvedeme je ještě do Vánoc.  (mm)
     
    Mlžení kolem úsekového měření  na Křibě. Proč? 

    Recept je jednoduchý:  vše, co dělalo minulé vedení města mělo spoustu nedostatků a je to třeba přehodnotit.
    Finance určené na úsekové měření na Křibě byly ve 3. změně rozpočtu města vyškrtnuty, po vyhlášeném výběrové řízení na tuto zakázku došlo ke zdražení z původních 3,8 milionu skoro o milion. A navíc se přihlásil údajně pouze jediný uchazeč. Proto má  být zrušeno. Co bude dál se neví, jde o bezpečnost ve městě a zde je třeba pokračovat, nelze se zastavit! O potřebě úsekového měření byla i debata na jednání zastupitelů, opět byl předkládán "nezájem předchozího vedení města",  neboť se údajně se v této věci nic od roku 2018 neudělalo. Není to ovšem pravda. Navíc dva roky trvala rekonstrukce úseku I/14 od světelné křižovatky po Korado (1. rok (2019) komunikace, 2. rok (2020) díky odložené dotaci SFDI chodníky.)  Považuji za nesprávné, aby byly veřejně uváděny účelové nepravdy třeba jen proto, že ve věci nemají kritici dostatek informací.
    Ohledně radaru lze najít zápis o jednání z roku 2020. O problému se pak opakovaně jednalo na radě města, dále konkrétně Ing. Petr Skopal jednal v této věci loni i letos na odboru dopravy  i na odboru informatiky, aby se vše, co je třeba nejvíce urychlil. O problému psala i média, lze uvést kde, kdy a co bylo napsáno. A nepsali jen "neznalí" redaktoři, ale třeba konkrétně místostarosta města Ing. Dalibor Zelený (ČSSD), který ¨uvedl v Parlamentních listech  21. února 2022 článek, ze kterého vyjímám:
    "Za tímto účelem byla již v minulosti vytipována tři místa, která se zdají být vhodná pro zřízení úsekového měření. Jedná se o úseky v ulici Ústecká při základní škole, ulici Dr. E. Beneše v lokalitě Pod Skalkou a v ulici Moravská na sídlišti Křib.
    „Právě úsek na Křibu byl dopravní komisí rady města vybrán jako ten, kde bude úsekové měření spuštěno první,“ uvedl místostarosta města Dalibor Zelený. „Za tímto účelem je v návrhu městského rozpočtu na letošní rok vyčleněno celkem 3 800 000 Kč,“ dodává Zelený.  Podobné zařízení, jako má být instalováno v lokalitě Křib, od začátku února měří rychlost v nedalekém Ústí nad Orlicí při příjezdu z České Třebové. Stálicí je úsekové měření také v nedaleké obci Třebovice, kde k dodržování předpisů přispívá od roku 2017. Za tu dobu se zde průměrný denní počet případů překročení rychlosti snížil na zlomek původního stavu."
    Ve stejném čase na stejné téma zhotovil reportáž OIKTV  a ještě 9. listopadu 2022 existuje ve stejném duchu napsaný dostupný text na webových stránkách města Česká Třebová.  Za měsíc na to se najednou vše otáčí a relativizuje. Proč?
    Skutečně není dobré, že se o zakázku přihlásil jediný uchazeč. Je třeba záměr vyhlásit opakovaně.  Nedá se nic dělat. A může být i nyní dražší.  V rozpočtu na rok 2023 je uvedena částka 4,800 tis. Kč, tedy jako je výsledek nyní již zrušeného výběrového řízení na tuto zakázku. Tyto peníze se jistě do městské pokladny vrátí. Jen za poslední rok vydělali na měření rychlosti na vjezdu do Ústí nad Orlicí 19 milionů korun. A budou  radar řešit také na druhém konci města. (mm)


    Pěstounství dává lidem životní naplnění

    Někteří mají vlastní děti odrostlé, někteří touží vlastní rodinu rozšířit a někteří vlastní děti nemají… Jedno ale mají společné - chtějí dát svému životu nový smysl tím, že vytvoří cizímu dítěti domov. Je to o to složitější, že ono dítě rodiče sice má, ale ve většině případů mu domov nejsou schopni zabezpečit. Pěstounů je ovšem nejen v Pardubickém kraji, ale i v celé republice, stále málo.
    „Pěstouni jsou vzácní a potřební lidí. V Pardubickém kraji máme 620 dlouhodobých pěstounů, kteří se starají o 640 dětí. V mnoha případech jsou to členové širší rodiny, ale ne vždy je to možné. Bohužel máme stále 290 dětí v evidenci Krajského úřadu Pardubického kraje, kterým je potřeba zprostředkovat náhradní rodinnou péči,“ uvedl Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor.
    Setkání s pěstouny přináší kraji zpětnou vazbu
    Péče, kterou náhradní rodiče dětem poskytují, si Pardubický kraj velmi váží, a proto Pavel Šotola spolu s vedoucí odboru sociálních věcí Helenou Zahálkovou a dalšími pracovnicemi oddělení sociálně právní ochrany dětí pozvali nově zařazené pěstouny do Sálu Rady Pardubického kraje, aby jim osobně poděkovali za jejich rozhodnutí stát se pěstouny a také od nich získali zpětnou vazbu na celý proces a dozvěděli se, jak by jim kraj mohl cestu pěstounstvím ulehčit. „My jsme měli štěstí, že naše cesta k prověření a proškolení byla celkem plynulá. Dalo nám to čas na dozrání, na promyšlení všech okolností. Od dalších zájemců ale vím, že je dokáže frustrovat, když čekají na převzetí dítěte do péče dlouhou dobu a v tom čase nemají žádné informace.  V tu chvíli si to třeba mohou rozmyslet,“ uvedla jedna z  pěstounek. Velmi důležité jsou pro pěstouny doprovázející organizace, které jim pomáhají ve všech důležitých krocích.
    Osvojení a pěstounství
    Někteří zájemci o osvojení se o možnosti pěstounské péče dozvědí, až když si podávají žádost. „Právně volných dětí k osvojení je málo, ale přijmout dítě a nabídnout mu rodinné zázemí, lásku a péči je možné i formou pěstounské péče. Zásadní rozdíl mezi osvojením a pěstounskou péči je kontakt s biologickou rodinou dítěte, který je ovšem velmi důležitý pro harmonický vývoj dítěte především z pohledu jeho identity.  Proto je možné, že z některých zájemců o adopci se mohou stát  v období procesu posouzení jejich podané žádosti i pěstouni. Pro zájemce o osvojení mohou být informace o pěstounství nedostatečné, ale ve výsledku jde v obou formách o přijetí dítěte s jeho minulostí a biologickou rodinou,“ vysvětlila Petra Bílá z Krajského úřadu. U pěstounství je výhodou a významnou podporou spolupráce s doprovázející organizací jak je již zmíněno výše.
    Profesionální pěstouni na přechodnou dobu řeší krizové období pro dítě
    Trochu jinou skupinou pěstounů jsou ti na přechodnou dobu. Toto „povolání“ vzniklo poměrně nedávno z toho důvodu, aby úřady mohly umožnit dítěti krátce, v době krize v rodině, zůstat v náhradním rodinném prostředí namísto ústavní péče. Mezitím mají rodiče čas, aby si mohli upravit své poměry tak, aby byli znovu schopni převzít dítě do své péče. Pokud se to nedaří, hledá se stabilní náhradní rodina.
    „Pro tyto pěstouny jsme uspořádali samostatné setkání, jejich práce je odlišná. Starají se o dítě jen přechodně, v době, kdy prožívá ve svém životě velmi složité období odloučení od rodičů, sourozenců či jiných osob, které do té chvíle byly součástí jeho života. Pokud se podaří vyřešit důvody, které vedly k jeho umístění k pěstounům, vrací se děti zpět do své původní rodiny,“ řekl Pavel Šotola.
    V Pardubickém kraji působí nyní 23 pěstounů na přechodnou dobu, na začátku jich bylo o 9 více. Z některých se totiž stali dlouhodobí pěstouni, někteří si potřebovali odpočinout a jiní se rozhodli skončit a věnovat se své rodině v roli prarodičů.
    „V každém případě bychom potřebovali získat další přechodné i dlouhodobé pěstouny. Příspěvek na jejich práci se v poslední době sice zvýšil, ale víme, že to není o penězích. Je to práce, nebo spíš služba na 24 hodin, 7 dní v týdnu, a přechodní pěstouni navíc musí být schopni se s dítětem po určité době rozloučit. To každý neumí,“ konstatovala vedoucí odboru sociální péče Helena Zahálková.
    Dar do dalšího života dětí
    Hodně přechodných pěstounů je vyššího věku. „U nás je výhodou, že už máme naplněné naše biologické potřeby, a jsme schopni dítě předat. Proto to můžeme dělat už deset let,“ uvedla další pěstounka. Porci lásky, bezpečí a starostlivosti, kterou dětem za dobu péče dali, si tito kluci a holčičky ponesou dál do života.