Českotřebovský deník 351/2022 (20/12)
Zahajujeme provoz na hlavním svahu Peklák 

Provozní doba:
20.12. - 23.12. 9-16 a 17-20
24.12. 9-16
25.12. 9-18
26.12. 9-18
27-30.1. 9-16 a 17-21
31.12. 9-16
1.1.9-16 a 17-20
2.1. 9-16 a 17-20
Sjezdovka Zahrádky a lyžařská škola zahájí provoz v nebližších dnech - upřesníme.
Skiservis a půjčovna vybavení bude v provozu od 26.12.

Hudba pomáhá. Poprvé hráli i v Ústí nad Orlicí

Do Ústí nad Orlicí poprvé dorazil benefiční festival HUDBA POMÁHÁ. Diváci a podporovatelé zaplnili hlediště Roškotova divadla do posledního místa. Šestnáctým ročníkem benefičního festivalu HUDBA POMÁHÁ se organizátoři rozhodli podpořit osmiletou Elišku Novotnou, které lékaři diagnostikovali vzácnou genetickou poruchu CDKL5 Deficiency Disorder. Společně s maminkou Alenou, tatínkem Lubošem a dvěma staršími bratry Eliška bydlí v řadovce na předměstí Pardubic. Je to milá mladá slečna, která ovšem k životu potřebuje vozík a neustálou péči.  Výtěžek letošního ročníku sousedské benefice HUDBA POMÁHÁ poputuje na úpravu rodinného domku na bezbariérové bydlení pro Elišku, které jí tak poskytne bezpečné a klidné místo s vlastní vhodnou postýlkou a prostorem pro rehabilitační cvičení i hraní. „Abychom naše bydlení Elišce přizpůsobili, budeme muset z garáže vytvořit pokojík a v přízemí předělat koupelnu. Projekt je hotový a stavba povolená. Kdyby se nám vše povedlo zrealizovat, Eliška by získala svůj vlastní prostor a nám by to zároveň velice usnadnilo péči," řekl tatínek Luboš.
Přímo na koncertu v Ústí nad Orlicí se podařilo vybrat částku ve výši 84 tisíc korun. Celkem se v rámci 16. ročníku akce prozatím podařilo vybrat částku 424 tisíc korun. Letošní ročník festivalu bude zakončen 26. prosince koncertem ve Vysokém Mýtě.
Více infomací o projektu HUDBA POMÁHÁ naleznete na webu: https://www.hudbapomaha.cz/
www.ustinadorlici.cz

Kraj sjednotil dotační podporu prorodinných aktivit a navýšil financování

Konkrétním výsledkem Koncepce rodinné politiky Pardubického kraje z roku 2020 je nyní zřízení nového zastřešujícího dotačního programu s názvem Pardubický kraj pro rodinu. Pod ním jsou jak dotace pro oblast sociální, tak i školskou a volnočasovou. Jejich objem kraj navýšil v jednotlivých kapitolách až dvojnásobně proti minulým letům a celková výše činí 11,1 milionu korun.
„Cílem programu je zlepšovat život rodin v Pardubickém kraji a posilovat vědomí o významu rodiny a hodnot, které přináší. Zájemci tu najdou podporu už známých aktivit z minulých programů, tak i různé novinky, například podporu slaďování rodinného a pracovního života, aktivity na zvyšování motivace pečovat o seniory v rámci rodiny, nebo osvětu v oblasti prevence rozpadu partnerských vztahů a rodiny. Kromě navýšení objemu dotací jsme také ve prospěch žadatelů snížili povinnou minimální spoluúčast z 30 na 20 procent,“ uvedl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor na setkání se zástupci neziskových organizací, spolků a dalších organizací, kteří se těmito aktivitami zabývají zejména v sociální oblasti.
„Svým objemem 6,5 mil. Kč je největší první podprogram, díky kterému pomůžeme spolkům poskytovat pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, a to v celém věkovém spektru od dětí, přes mladé dospělé opouštějící náhradní rodinnou péči, až po seniory. Podporována je i práce s rizikovou mládeží, integrace cizinců a různých menšin, podpora pěstounství, osob se zdravotním postižením a duševním onemocněním nebo terénní práce v hospicové a paliativní péči,“ dodal Pavel Šotola.
Druhý podprogram „Podpora rodinného života v kraji“ využijí například mateřská a rodinná centra, ale i další organizace a je určen pro různé vzdělávací, osvětové a poradenské aktivity pro rodiče dětí, ale i pro osoby pečující o seniory či osoby se zdravotním postižením v rámci rodiny. Jeho cílem je také zvyšování rodičovských kompetencí, vytváření zdravých vztahů a mezigeneračního soužití.
Školy od mateřských po střední a dětské domovy zapsané v rejstříku škol a školských zařízení mají možnost žádat o dotaci v rámci třetího podprogramu „Podpora aktivit škol zaměřených na partnerské vztahy, životní hodnoty a rodičovství“. „Jedná se zejména o vzdělávání pedagogů a žáků v oblasti výchovy ke zdravým vztahům a rodičovství, zavádění konceptu etické výchovy, řešení situace žáků se specifickými potřebami a spolupráce školy a rodičů,“ vysvětlil radní pro školství Josef Kozel.
Poslední podprogram administruje odbor kultury, sportu a cestovního ruchu. Poskytuje podporu  nesportovním organizacím, které se celoročně zabývají prací s dětmi a mládeží. Týká se to různých pravidelných aktivit po škole, v domech dětí a mládeže, ve skautu a podobně. Účelem tohoto programu je rozšířit nabídku trávení volného času dětí a mládeže.
Dotační program Pardubický kraj pro rodinu je zveřejněn na webu Pardubického kraje https://www.pardubickykraj.cz/dotacni-programy-probihajici-v-oblasti-pardubicky-kraj-pro-rodinu a o dotace bude možné žádat po celý leden 2023.

Stanice záchranky ve Svitavách bude nová

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží zlepšovat zázemí svých zdravotnických záchranářů. Po vybudování nových výjezdových základen ve Starých Čívicích, Chrudimi, Seči či Holicích pokračují přípravy také ve Svitavách. Rada Pardubického kraje na tuto stavbu již v loňském roce schválila projektový záměr, na jehož základě byla zahájena projektová příprava. Předpokládané náklady projektu činí 110 milionů korun. Cílem kraje je na tento projekt získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.
„Stejně jako v případě dalších staveb chceme zvýšit komfort našich záchranářů a umístit výjezdové základny do oblastí, ze kterých bude snazší výjezd na páteřní komunikace. Ve Svitavách je pak přestěhování výjezdové základny jedním z nezbytných předpokladů pro realizaci rozvojových aktivit ve Svitavské nemocnici. Předpokládané náklady v tuto chvíli činí 110 milionů korun. V rámci původně schváleného projektového záměru došlo ke změně, jelikož Město Svitavy se dohodlo s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, že projekčně a stavebně zajistí vybudování příjezdové komunikace k výjezdové základně s tím, že tato komunikace bude sloužit i pro základnu profesionálních hasičů,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Na nově budovaném obchvatu Svitav by tak měla vzniknout dvoupodlažní novostavba s celkem sedmi garážovými místy pro zásahová vozidla a výcvikovým školicím střediskem. „Základna bude sloužit pro tři výjezdové posádky a bude zahrnovat standardní prostory garážových stání, provozní místnosti, odpočinkové místnosti pro řidiče, záchranáře a lékaře, ale také skladovací a technické místnosti. Vycházíme přitom ze zkušeností dříve vybudovaných výjezdových základen a snažíme se, aby po celém kraji byl zachován jejich jednotný charakter,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Cílem Pardubického kraje je připravit projekt tak, aby na něj bylo možné čerpat evropské dotace. „I přesto, že v tuto chvíli není vyhlášena konkrétní výzva v rámci Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021+, tak uděláme maximum, aby byl také tento projekt připraven co nejlépe. Z předpokládané částky 110 milionů korun se pokusíme z evropských zdrojů získat téměř 72 milionů korun,“ upřesnil financování projektu krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.