Českotřebovský deník 353/2022 (20/12)
NOVÉ VIDEO ČESKOTŘEBOVSKÉHO DENÍKU
ADVENTNÍ KONCERT HOUSLOVÉ TŘÍDY JITKY NOVÁKOVÉ

Žáci a žákyně houslové třídy Jitky Novákové se pravidelně scházejí na konci kalendářního i školního roku na koncertech, které mají vysokou úroveň a na kterých je k poslechu především pro rodiče, prarodiče a další milovníky houslové hry připravena řada zajímavých skladeb. V období adventu je zaměření dáno předvánoční dobou. To ale především u houslistů nižších ročníků, kteří připravují pro koncertní předvedení kratší skladby. Vyšší ročníky nacvičují složitější projekty a do Vánoc nejsou nachystáni tak, aby mohli předvést odpovídající koncertní výkon. Na koncertu v malém sále Kulturního centra vládla dnes v pondělí 19. příjemná předvánoční atmosféra. Je třeba vyzdvihnout především práci  Jitky Novákové, která se věnuje svým žákům a dokáže v nich probudit  to co potřebují ke stále lepšímu výkonu, předvede a poradí. Však také na koncertu byla v jednom kole a v několika vystoupeních společně se svými žáky ukázala právě svou schopnost ve svých svěřencích probudit invenci a využít to co se dosud naučili a podat co nejlepší výkon .
Na koncertu houslové třídy Jitky Novákové nikdy nechybí společná skladba. Byla i dnes a byla samozřejmě z "vánoční kuchyně": PURPURA.  MOC CHVÁLÍME. 

Chata Maxe Švabinského na Kozlovském kopci uzavřena -  KČT hlásí změnu!


Kohouti budou hrát až po novém  roce

Poslední zápas letošního roku, který jsme měli odehrát ve středu 21. prosince doma s Novým Bydžovem, se neuskutečnil. Důvodem je marodka v kádru českotřebovských Kohoutů.
„Po nedělním utkání na totálně vymrzlém zimním stadionu v Jaroměři, kde jsme nehráli ve zdaleka kompletním složení, onemocněli další tři hráči. Úterní trénink nedokončil jeden hráč. Protože nemáme vlastní juniorku, je nás málo. Z tohoto důvodu jsme v úterý večer požádali Nový Bydžov o přeložení zápasu, děkujeme za pochopení a vstřícný přístup. Pochopitelně byl informován krajský hokejový svaz,“ vysvětlil manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.


 

PLAMÍNEK DOMŮ -  Roznášení Betlémského světla

23.12. 17:00–20:00 / Česká Třebová
Jako každé Vánoce také i ty letošní rozzáří řadu domovů Betlémské světlo, které roznášejí Českotřebovští skauti a skautky. Betlémský plamínek je možné si objednat zasláním SMS ve tvaru «BS adresa nápis na zvonku» na číslo 702 949 006. Světýlko vám v podvečerních hodinách doneseme přímo domů (předpokládáme mezi 17. a 20. hodinou).  Pořadatel Junák – český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.. Více informací najdete na webových stránkách betlemske-svetlo.javorct.cz. ¨¨

Dálnice D35 je ode dneška delší o 15 kilometrů

Nedaleko Ostrova u Vysokého Mýta byl ve čtvrtek odpoledne otevřen druhý úsek dálnice D35 z Časů právě do Ostrova. Vzhledem k důležitosti stavby nejen pro Pardubický kraj se zahájení provozu na téměř 15 kilometrů dlouhém úseku zúčastnili také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a námětek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
„Otevření druhého úseku dálnice D35 na území našeho kraje můžeme nepochybně nazvat předčasným vánočním dárkem pro všechny řidiče, kteří na tento moment a vůbec na dálnice D35 čekají desítky let. Jsem rád, že máme nyní v provozu úsek z Opatovic nad Labem až po Ostrov v délce přesahující 27 kilometrů. Díky tomu se výrazným způsobem zrychlí cestování z východní části našeho kraje a napojení na dálnici D35. Nezbývá než doufat, že zahájení stavby dalších úseků bude brzy následovat. Jistě potěšující je, že se Ředitelství silnic a dálnic posunulo také v rámci úseků mimo náš kraj a v minulém týdnu získalo územní rozhodnutí pro 18 kilometrů dlouhý úsek ze Starého Města do Mohelnice, kde by se mělo začít stavět v roce 2025. Klíčové úseky pro náš region jsou však ty v okolí Vysokého Mýta a Litomyšle, což jsou města, která trpí tranzitní dopravou procházející přímo centrem obou měst. Doufám, že i tyto úseky budou brzy zahájené a bez komplikací dokončené,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana Michala Kortyše nečeká Ředitelství silnic a dálnic v rámci dalších úseků jednoduchá práce. „Zprovoznění dalšího úseku dálnice je skvělou zprávou pro řidiče nejenom z našeho kraje, protože se jedná o páteřní komunikaci celostátního významu. ŘSD v tomto případě zasluhuje pochvalu za dodržení termínu. Dalším úsekem je sedmikilometrový úsek z Ostrova do Vysokého Mýta, kde bude jako samostatná stavba řešen dálniční tunel Homole v délce přesahující 500 metrů. V případě samotné dálnice má ŘSD vykoupeno přes 80 procent pozemků a probíhá zpracování dokumentace pro zadání a provádění stavby. V průběhu prosince bylo vypsáno výběrové řízení na záchranný archeologický výzkum, se kterým máme i my na našich stavbách ne zcela pozitivní zkušenosti, jelikož nám velmi výrazně celou stavbu prodražuje," sdělil náměstek hejtmana Michal Kortyš, který také připomněl, že Pardubický kraj v letošním roce zahájil stavbu obchvatu Dašic a obchvatu Rokytna a Býště. Stavba dalšího přivaděče bude následovat v příštím roce. Jedná se o modernizaci silnice II/312 z Chocně na České Libchavy. „V dubnu příštího roku by mělo dojít k předání staveniště. Dřívější termín nebyl možný vzhledem k investicím na hlavním železničním koridoru a nutnosti zachování objízdných tras a tras pro návoz stavebního materiálu. I přes pozdější zahájení stavby děláme maximum proto, aby původní termín dokončení stavby zůstal beze změny," řekl náměstek Kortyš.
Dálniční úsek D35 z Časů do Ostrova je dlouhý 14,7 kilometru a obsahuje 155 stavebních objektů. Zhotovitelem stavby za 3,232 miliardy korun bez DPH jsou společnosti EUROVIA, Metrostav a Swietelsky.
Dále uvádíme také  informaci o novém úseku dálnice na idnes ZDE a na webu Novinky.cz ZDE

Shell otevřel dvě čerpací stanice na novém úseku D35 u obce Dolní Roveň

Společnost Shell Czech Republic rozšířila sít svých čerpacích stanic v České republice o dvě nové provozovny. Obě stanice se nacházejí v nově otevřeném úseku dálnice D35 Časy – Ostrov, každá z nich v jednom směru na 150. kilometru, u obce Dolní Roveň na Pardubicku.
O výstavbě čerpacích stanic Shell v novém úseku dálnice D35 Časy – Ostrov na kilometru číslo 150 se rozhodlo již v roce 2020. Společnost Shell Czech Republic tehdy uspěla ve výběrovém řízení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na uzavření smlouvy o nájmu za účelem výstavby a provozování čerpacích stanic na plánovaných odpočívkách na již zmiňovaném úseku dálnice D35.
Výstavba obou čerpacích stanic byla zahájena v srpnu letošního roku a včetně kolaudace byla ukončena po pouhých dvaceti týdnech.
„Mám velkou radost, že jsme si slavnostním otevřením čerpacích stanic Shell u obce Dolní Roveň v obou směrech dálnice D35 nadělili předčasný vánoční dárek. Věřím, že to budou stejně brát i motoristé a že se obě stanice brzy stanou oblíbeným a častým místem k natankování pohonných hmot, odpočinku, občerstvení či v blízké budoucnosti k nabíjení elektromobilů. Dálnice D35 se stává velmi důležitým tahem mezi východními Čechami a Moravou, jehož význam po úplném dokončení ještě vzroste. Z toho důvodu považujeme přítomnost našich čerpacích stanic v tomto úseku za zásadní,“ uvedl Jan Čapský, ředitel provozu čerpacích stanic Shell v České a Slovenské republice.
Nové čerpací stanice na D35 splňují nejpřísnější standardy společnosti Shell. To znamená, že si zde mohou motoristé zakoupit kvalitní paliva řady Shell V-Power i Shell FuelSave a na každém výdejním místě mají k dispozici stojan s AdBlue pro osobní i pro nákladní automobily. Samozřejmostí je široká nabídka kávy a občerstvení v rámci nejmodernějšího konceptu kaváren Shell Café, které nabízejí také prostor k odpočinku a k relaxaci.
V průběhu roku 2023 přibude na obou stanicích rovněž infrastruktura pro nabíjení elektromobilů. Konkrétně půjde o čtyři nabíjecí stání (v každém směru dálnice D35 dvě) s výkonem 180 kW.
Společnost Shell dlouhodobě usiluje o prosazování nových trendů, což se týká i využívání pokrokových technologií. V případě nových čerpacích stanic Shell u obce Dolní Roveň se tento přístup aplikoval při výrobě většiny interiérových světel, která byla vytištěna pomocí 3D tiskáren.


  • Pořádné bílé Vánoce u nás nebudou, tak aspoň pár snímků z víkendu...