Velký úspěch sboru Bendl na Valašsku
Covid je definitivně za námi a tak letošní podzimní sezóna českotřebovského pěveckého sboru Bendl je opět nabitá. Ještě máme v paměti společné vystoupení Bendla se skupinou Druhá tráva a už tu je advent při kterém Bendl nejen pilně trénuje (např. 28. listopadu měl společnou zkoušku s Litomyšlským symfonickým orchestrem v Litomyšli) ale také koncertuje. Právě dnešní zájezd stál za to. Bendlovci odjížděli  dnes ze zastávky Trávník na Litomyšlské ulici  na dlouhou cestu  do obce Liptál nedaleko Vsetína právě s litomyšlským, orchestrem, aby společně uvedli v tamním evangelickém kostele Českou mši vánoční  Jana Jakuba Ryby. Koncert  se konal již od 14 hodin odpoledne a mám možnost z koncertu uvést také fotografie. Sólové party Rybovy mše zpívali Kladivová Veronika (soprán), Klára Grygerková (alt), Václav Boštík (tenor) a Leoš Krejčí (bas). Koncertní provedení Rybovy mše s orchestrem a sborem nastudovali David Lukáš a Josef Menšík. Na úvod programu ještě zaznělo pásmo černošských spirituálů "Když Betlém nespí", které pro symfonický orchestr a sbor zaranžoval David Lukáš. Bylo to úspěšný koncert, v obci s cca 1500 obyvateli přišla na koncert jistě více než stovka posluchačů.
Odpoledne po koncertě  se pak ve zdejším sále konalo společenské setkání, vlastně Mikulášská besídka  zdejších seniorů. Ani zde nechyběl Bendl a přispěl do programu pásmem čtyř skladeb ze svého repertoáru. Bylo to příjemné odpoledne, můžeme to dokumentovat fotografickou přílohou. 
Navíc  ukážeme velkou zajímavost v podobě velmi početné "nebeské delegace", dokonce díky koňskému povozu mobilní, kde Mikuláše doprovázela nejen řada andělů, ale zejména čertů a čertic. Podle výkladu místních se konala tradični čertomikulášská jizda. Zde si mohou občané obce návštěvu čerta s Mikulášem dopředu telefonicky objednat... Foto Pavla Skopalová
 
 


Ještě fotografie ze zvukové zkoušky před koncertem: