V Mateřské škole a Základní škole Na rovině v České Třebové bylo opět otevřeno pro veřejnost.

Tentokrát pro rodiče, kteří mají zájem do mateřské školy nebo do základní školy umístit svoje děti.
Den otevřených dveří proběhl 1.12.2022 v budově Lhotka 98 a nesl se již v předvánoční náladě.  Škola je po rekonstrukci opravdu krásná a vánoční výzdoba to jen ještě více podtrhla.
Návštěvníci byli přítomni přímo v běžné výuce, seznámili se s používáním montessori pomůcek, podívali se, jak jsou vedeny individuální plány pro každého žáka samostatně, zažili si i výuku montessori chemie a angličtiny, v režii Magdaleny Hynkové a Dagmar Kebrlové.
Nejvíce rodiče oslovil klid ve třídě, zapálení dětí do výuky a velmi zajímavé názory žáků při hodnocení své práce na společné elipse. Zpětná vazba je při výuce to nejdůležitější, připomíná třídní učitelka prvního trojročí Nikola Petkov.
Jak hodnotili dnešní den rodiče.  Více ZDE
„To je přece super. Bez domácích úkolů, bez stressu s písemkami a hlavně se tu nezvoní. To jsou všechno věci, které mám uložené hluboko v paměti skoro třicet let, proto mi to tu připadá opravdu super,“ řekl jeden z tatínků. „A žádné dohady při obědě, kolik sníš ? Nikdo děti nenutí k dojídání. Já jsem se vždycky bála jít na oběd, až mě paní vychovatelka zase bude hlídat, jestli jsem to dojedla.“ „Zažil jsem si, jak se děti učí matematiku, vzorečky na  plochy těles jsem vlastně pochopil až dnes.“ „Chemie to byla moje láska, ale kdyby mi to bylo ukazováno jako v této škole ....“ „Opravdu jsem se bál sem dát naši dceru, s manželkou jsme se o tom dlouho dohadovali, ale po dnešku jsem ji musel dát za pravdu, bude to dobrý.“ „Nevím jak to všechno utáhneme, ale chápu, že to asi levněji provozovat nelze, hledala jsem montessori školy po celém kraji, ale všude to bylo dvakrát i třikrát dražší. A jsou tu samí mladí učitelé a co je super, jsou tu i muži, kteří do školy patří.“ „Skláním se před vámi, že jste to nezabalili, když vám škrtli dotace, učitelé se mi moc líbí, škola je moc pěkná ale hlavně ten přístup k dětem, to se opravdu nevidí, děti to tu mají jako doma. Držím Vám palce, je to super, že tu taková škola je a brzo budete mít plno.“ „Kdo to nezažil, nepochopí a je tu hodně velmi mladých pedagogů, děti k nim mají hodně blízko, baví se s nimi úplně o všem, zdaleka ne jenom o výuce, budu referovat doma našim.“ 
Ve školce jsme zavedli průběžné svačinky pro děti, dbáme na co největší sebeobslužnost a zejména na respektující přístup. V týdenních plánech necháváme velký prostor pro individualitu dětí, vždy v pátek zapojujeme do ranního bloku anglickou výuku, uvedla ředitelka školy a hlavní pedagog mateřské školy Mgr. Renáta Hálová.
Vlastně jen kladné ohlasy nás opravdu těší, den otevřených dveří se vydařil. Rozhodli jsme se, že od ledna začneme pořádat akce zaměřené vždy na dva, tři konkrétní předměty, takové ukázkové hodiny pro veřejnost, aby se nás noví rodiče nebáli. Učíme podle stejných vzdělávacích programů, jako všechny akreditované školy, jen se snažíme využívat moderní metody výuky a samozřejmě s respektujícím přístupem k dětem. Podle zájmu dětí při zápisu do školy na školní rok 2023/24 uvažujeme o přemístění druhého trojročí zpět do budovy Pod Jelenicí.
Samozřejmě přijímáme děti i v průběhu letošního školního roku, ale vždy musí proběhnout nejméně týdenní náhled přímo ve výuce, protože nám jde o prověření vnitřní motivace u dítěte k přijímání informací.
Nemůžeme děti nutit, aby se chtěly učit, vlastně k tomu nemáme ani žádné prostředky, nemáme žákovské knížky, nemůžeme psát poznámky. Je velmi složité připravovat individuální plány pro každé dítě a proto chceme, abychom u nás měli děti, které to svým přístupem ocení a do školy chodili s radostí, se zájmem o všechno nové.
Z naší strany to musí být zajímavé, živé, připravené zapojit všechny smysly žáků. Tolik nám sdělila zřizovatelka školy Slavomíra Petrová.