Kosmopes na kalendáři Jakuba Jakoubka 2009 

 
"V Kubově knížce "Psotník obecný" je obrázek psa Rexe, který se  může se svým páníčkem i potápět. Kosmopes je takové volné pokračování pro případ, kdyby se páníček náhodou vydal do vesmíru a nechtěl svého věrného přítele nechat doma. Kuba s Betynkou byli také nerozlučná dvojka a určitě by spolu zvládli i takový výlet." Tak začíná lednová stránka nového kalendáře Jakuba Jakoubka na rok 2009, který je stejně milý jako Kubova knížka.
Svého Kalendáře 2009 se Kuba nedožil, ale žil  přes svůj stále se prohlubující  handicap plný život, podporován nejen maminkou, ale celou širší rodinou. Dostal jsem do rukou nový kalendář,  ke kterému se stále vracím a který také ukazuji každé návštěvě, která přijde.  Všichni si milé obrázky s jasnými vysvětlujícími texty  zpravidla dlouho prohlíží... Ze všech krátkých příběhů  opíšu ještě jeden, o hrochovi miláčkovi:
"Kubo, nechceš nakreslit nějaké jiné zvíře než kočku?", přemlouvala jsem Kubu, přestože vím, že koček není nikdy dost a naprostá většina obrázků se bez koček neobešla. Kuba začal přemýšlet, jaké zvíře by to mohlo být, a pořád se nemohl rozhodnout. "Tak zkus hrocha!" "To neumím, nikdy jsem to nekreslil". Po velkém váhání nakonec nakreslil hrošíka, který se rázem zařadil k našim favoritům. Říkáme mu hroch optimista, prostě miláček. 
Kalendář vyšel díky laskavé podpoře firmy Isolit - Bravo. Je rozhodně velmi milý a je zakončen vzpomínkou a přáním Kubovy maminky: " Další rok končí a ten nový klepe na dveře. Pro připomenutí, jak čas letí, jsem na poslední stránku kalendáře vybrala Jakubovy obrázky, které jsme posílali v uplynulých letech jako blahopřání k novému roku našim přátelům a známým. Kočička jako dáreček, lítací nebeský záchůdek, mlýnek života.  Je zde také Jakoubkovo ekologické autíčko na vodíkový pohon, "záložní" obrázek z loňského roku.
Uteklo pár let a Kuba zůstává dál v našich vzpomínkách. Už připravujeme kalendáře na rok 2023. Bude to možná těžké, ale přejme si, aby tento nový rok byl pro nás takový, abychom na něj mohli vzpomínat jen v dobrém, tak jako v dobrém vzpomínáme i na Jakoubka.   (mm)