Opět zazněla Česká mše vánoční          
Česká mše vánoční, také uváděná jako mše Hej mistře nebo lidově Rybovka, (lat. Missa solemnis Festis Nativitatis D. J. Ch. acomodata in linguam bohemicam musicam – que redacta per Jac. Joa. Ryba, či zkráceně jako Missa pastoralis bohemica) je česky psaná církevní skladba Jakuba Jana Ryby, který je též autor jejího textu[2]. Přestože je stavěná stejně jako latinská hudební mše (části KyrieGloria etc.), jedná se o pastorální hru aplikovanou na liturgii tradiční mše; příběh vypráví o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Česká mše vánoční má ryze pastorální ráz, je zasazená do českého prostředí, pro svou prostotu i radostnou a svěží atmosféru byla a stále je srozumitelná a přístupná širokému obecenstvu.
Vznikla v roce 1796 (původně v tónině A-dur[1], dnes se často hraje o tón níže, v G dur), prostřednictvím opisů se brzy rozšířila do celých českých zemí. Již od počátku vznikalo mnoho úprav, spočívajících ve změnách instrumentace, textu, melodie, popř. transpozicích do jiných tónin. Jelikož se do dnešních dnů nedochovala originální partitura, v současnosti hrané verze jsou sestaveny na základě kritických rozborů opisů.
Originální orchestrace: sólové hlasy a smíšený sbor, koncertantní flétna, 2 klarinety, 2 lesní rohy, clarino principale (trubka), dvoje housleviolakontrabastympány, koncertantní varhany.

Provedení 2022: Sólisté Jan Pokorný -tenor, Freantišek Čech - bas, Jan Ženková - soprán,   Magdaléna Zemková - alt.

Pěvecký bor Bendl řídil Josef Menšík, Komorní orchestr Jaroslava Kociana pod vedením Bohuslava Mimry

V České Třebové  byla před rokem 1989  uveden a na půlnoční mši v kostele sv. Jakuba, na mší byl obvykle velký nával. V roce 1989 poprvé bylo také koncertní provedení v Národním domě. Po rekonstrukci Dělnického domu na víceúčelové Kulturní centrum bývala uváděna zde ve velkém sále, a od roku 2005 v kostele sv. Jakub o posledním předvánočním víkendu.  Česká mše vánoční  bude uvedena v kostele sv. Jakuba ještě také na Štědrý den večer na půlnoční mši, letos má být od 23. hodin. Fotografie jsou z generální zkoušky, která se konala v kostele sv. Jakuba od 17 hodin. a také z večerního koncertu.