Vzpomínka na Gustava Oplustila         
V pátek  21. října  2022 zemřel v požehnaném věku 96 let  český televizní a rozhlasový  dramaturg, scénárista a režisér, Gustav Oplustil. Jeho jméno nalezneme u mnoha dnes již  klasických pořadů televizní zábavy.
Jelikož jsem měl možnost se s panem Oplustilem osobně setkat, dovolte mi malou vzpomínku. Dne 22. září 2010 jsem na  XXV. setkání autorů literatury faktu v obřadní síni letohradského zámku, v rámci ocenění mé publikace „Ze starého Trávníka“, vydané za podpory Města Česká Třebová v roce 2009, převzal  diplom regionální  Prémie Miroslava Ivanova za rok 2009, kterou udílí Klub autorů literatury faktu a Správa odkazu Egona Ervína Kische při Obci spisovatelů v Praze. Současně se mnou zde byly oceněny knihy řady dalších autorů. Mezi  třemi desítkami oceněných bylo možno spatřit známé osobnosti mediální sféry, např. novináře a publicistu Josefa Klímu, dceru armádního generála a  bývalého prezidenta Ludvíka Svobody, prof. ing. Zoe Klusákovou-Svobodovou, CSc., a další. Mezi oceněnými byl právě také Gustav Oplustil.  Během slavnostního večera jsme seděli jsme dokonce vedle sebe, v první řadě zúčastněných.  Po skončení oficielní části jsme setrvali  v družném rozhovoru,  kdy jsem se pochvalně vyjádřil o tehdy již klasických pořadech televizní zábavy, které se mi velice líbí a dodnes si jejich opakování na televizní obrazovce nenechám ujít. Gustav Oplustil mi tehdy poskytl autogram s věnováním: „Martinovi srdečně s přáním mnoha úspěchů a vždy dobré pohody. …“ Došlo též na společné vyfotografování. Objektiv mého fotoaparátu zde  zachytil Gustava Oplustila i v dalších okamžicích  a tak jsme se dohodli, že mu snímky zašlu emailem.  Jak jsem slíbil, tak se také stalo! Přijetí emailu s fotografiemi  pan Oplustil potvrdil svojí zprávou: „Milý pane Šebelo, moc Vás zdravím a děkuji za fotografie z našeho setkání v Letohradě. Přiblížilo mi to  opět příjemné chvilky, které jsme tam společně prožili. Musím říct, že se mi tam moc líbilo  a pokud zdraví dovolí, docela rád bych si to za rok zopakoval. Hodně zdaru přeje Gustav Oplustil.“ Řadu let poté, jsme si s panem Oplustilem, posílali vánoční a novoroční přání  a možnosti být v pravidelném písemném kontaktu s touto osobností českého kulturního života jsem si vždy velice vážil.
Tvorba Gustava Oplustila byla náležitě oceněna. V roce 2002 byl uveden do pomyslné Dvorany televizní slávy Týtý.  V den státního svátku, 28. října 2022, získal Gustav Oplustil od prezidenta republiky, Miloše Zemana, státní vyznamenání   Za zásluhy o stát v oblasti umění a kultury (in memoriam).
Čest jeho památce! Martin Šebela