Studentské prezidentské volby              
 Na českotřebovském gymnáziu se 12. prosince 2022 uskutečnily studentské prezidentské volby.
Studentské volby jsou vzdělávacím projektem programu JSNS organizace Člověk v tísni. Hlavním cílem těchto akcí je umožnit žákům středních škol blíže poznat volební systém České republiky a rozvinout jejich povědomí v politické sféře. Do Studentských voleb se pravidelně zapojuje okolo 300 škol po celé České republice.
Jak tedy studentské volby proběhly na naší škole?
Možnost volit měli studenti starší 15 let. Volební komise se skládala ze tří studentek oktávy (E. Pešková, A. Sedláková, B. Chmelařová), které každou přestávku dohlížely na hladký průběh celých voleb. V mezipatře se nacházela provizorní volební místnost s plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé kandidáty, kteří v současné době kandidují na post prezidenta České republiky. Lístky byly dále schraňovány do zapečetěné urny. V závěru voleb jsme společně s paní učitelkou Pecháčkovou zkontrolovaly validitu všech odevzdaných volebních lístků a všechny platné následně rozdělily a přepočítaly.
Na našem gymnáziu se z celkového počtu 236 zúčastnilo studentských voleb 144 studentů. Počet platných odevzdaných hlasů činil 139. Výsledky jednotlivých kandidátů na naší škole byly následující:
Danuše Nerudová – 94 hlasů
Petr Pavel – 30 hlasů
Marek Hilšer – 4 hlasy
Andrej Babiš – 3 hlasy
Pavel Fischer – 3 hlasy
Jaroslav Bašta – 2 hlasy
Tomáš Zima – 2 hlasy
Josef Středula – 1 hlas
Denisa Rohanová – 0 hlasů
Agentura Kantar Millward Brown vyhodnotila celkové výsledky, které jsou uveřejněny na webových stránkách www.jsns.cz/studentske-volby-vysledky.
Rády bychom poděkovaly vedení školy za uskutečnění akce a paní učitelce Pecháčkové za pomoc a organizaci.
Eliška Pešková, Adéla Sedláková, Barbora Chmelařová, 8.A