Českotřebovský deník 10/2022 (10/1) 
Očkovací místo na poliklinice AGEL

Nové ordinační hodiny
PO: 9:00-12:30 a 13:00-16:00
ÚT: 9:00-12:30 a 13:00-16:00
ST: 9:00-12:30 a 13:00-16:00
ČT: 9:00-12:30 a 13:00-16:00
PÁ: 9:00-12:00 a 12:30-16:00 

Na Pekláku letos jako před 10 lety 

Také v roce 2012 se zasněžování svahu na Pekláku  zahájilo až 10 ledna. Českotřebovský deník napsal: "Počasí umožnilo celodenní zasněžování, vrstva sněhu však roste pomalu. Počítá se, že pokud vydrží počasí, tak bude možné upravit svah a spustit vlek až v závěru tohoto týdne. Zatím se zasněžuje hlavní sjezdovka, dětská sjezdovka Zahrádky má zatím jen slabou vrstvu přírodního sněhu a není sjízdná. U nástupu na vlek vyrostlo nové občerstvovací zařízení, jde o to, aby mohlo být co nejdříve využito.  Ztracené Vánoční prázdniny už ovšem nikdo nenahradí. Do jara je však ještě daleko...." Peklák pak zahájil provoz 21.1. 2012.
Jak to bude letos můžeme jen odhadovat. Zasněžování začalo co to šlo nejdříve po prudké novoroční oblevě. Celodenní mrazy nyní jak se zdá nebudou a nepomohou, i když po nocích se bude moci zasněžovat. Lyžování o víkendu je tedy nejisté....
Před deseti lety pak přišla velmi prudká obleba po 20. únoru, kdy voda v Třebovce dokonce dosahovala 1. stupně povodňové pohotovosti. Pozitivně projevila retenční schopnost vypuštěného rybníka Hvězda a stav vody se stabilizoval  Třebovka zlobila zejména v lokalitě u Domova důchodců, kde se nashromáždily 40 cm tlusté kry a byly obavy, zda nevytvoří bariéru, která by mohla způsobit vylití řeky z koryta. S pomocí hasičů se podařilo všem nepříjemnostem zabránit. 

Před 30 lety vznikl Spolek Parník


Před 30 roky, přesněji 22. 2. 1992 vznikl na popud několika občanů Spolek Parník, jako pokračovatel Okrašlovacího spolku v Parníku, který zde existoval po II. světové válce. Neměl velký počet členů, jeho činnost nebyla pravidelně zviditelňována na stránkách v tisku, ale existoval relativně dlouho a má své místo v historii Parníka.

 Odkud se nejspíš vzal název Parník: Nemá to žádnou spojitost s velkou lodí, jak to na první pohled vypadá, ale s vodou to souvisí .  Podle starých kronik byl zakladatelem rybníků ve východních Čechách známý rybníkář Jakub KrčínJelčan, kterého všichni znají z jižních Čech, kam přešel od nás. Některé rybníky nechali lidé zarůst vegetací, trávou a ty se pak postupem času změnily v močály. Tak tomu bylo i na našem území, kde byly mokřiny, močály, nad kterými se objevovala bílá pára – odpařená voda z močálu. Při pohledu z okolních kopců – z  Jelenice,  z Habeše, z kopce na Grégrově ulici se začalo této dolní části města říkat PÁRNÍK. Časem se čárka ztratila a vyslovujeme krátce Parník....


Mariánský sloup na Starém náměstí chtěli před 60 lety odstranit komunisté

V říjnovém čísle Českotřebovského zpravodaje je příspěvek o 310 let dlouhé historii Mariánského sloupu na českotřebovském Starém náměstí inspirovaný letošní realizovanou důkladnou opravou. V článku se píše o tom, že Mariánský sloup měl na mále po roce 1918, kdy po vzniku republiky byla v nově vzniklém státě nálada, která měla změnit nebo odstranit všechno z předchozí doby. Tak zanikl např. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze...
Ohrožení Mariánského sloupu v České Třebové vzniklo po roce  1918 znovu v roce 1962, kdy Městský výbor KSČ uložil tehdejšímu předsedovi Městského národního výboru soudruhu Rolečkovi úkol zajistit zbourání Mariánského sloupu s odůvodněním, že je překážkou provozu n a náměstí.  předseda MěNV pak uložil tento úkol  rozhodnout odboru výstavby.
Naštěstí se tak nestalo. Odbor výstavby rozhodnutí o demolici odmítl vydat a odůvodnil to tím, že sloup je v seznamu kulturních památek a Ústav památkové péče nedal k jeho odstranění souhlas. Dalším důvodem pak bylo že sloup netvoří závažnou dopravní překážku. Kopie písemného sdělení o této skutečnosti by měla být uložena v archivu.  
Ing. Milan Řezník

56 let od leteckého neštěstí na Třebovských stěnách


V letošním roce uplyne 56 let od nešťastného pádu letadla L – 200 A , imatrikulace OK –OFC u Damníkova. Dne 13.9. 1966 v 8,28 hodin zde havarovalo aerotaxi letící z Jaroměře do Košic, které se ale kvůli husté mlze vracelo zpět na jaroměřské letiště. Po levé zatáčce o 180° krátce na to letoun narazil do lesního porostu a havaroval . To se stalo asi 1,5 km západně od Damníkova. Pátrací akce začala týž den a trvala 3 dny. Zúčastnily se jí orgány MNO a VB, pátrací služby v NDR, Polsku, NSR i Maďarsku, později i letadla a helikoptéry MV a MNO. Vrak letadla ale náhodně nalezl až houbař z Lanškrouna. Pilot, 3 pasažéři zaměstnanci strojírenského podniku z Hradce Králové a jedna soukromá cestující zahynuli. Příčinou nehody podle vyšetřovací komise bylo nesprávné rozhodnutí pilota. Snad ještě před 10 lety bylo v okolí neštěstí možné najít drobné úlomky havarovaného stroje a stromy s chybějícími vršky. Později byl na místě nehody vybudován kolegy a rodinami pilota a cestujících malý pomníček. Nachází se asi 200 m východně od lesní silnice mezi rozcestím Nad Damníkovskou hájovnou a Třebovickým sedlem poblíž studánky Pod pomníčkem. GPS souřadnice : 49°52´48.202´´ N , 16°31´5.256´´ E.
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz
Pomníček byl bohužel ne tak dávno prakticky zničen necitlivou těžbou dřeva a zůstaly z něho jen rozmetané rozlámané části. Nachází se již mimo katastr našeho města. Přesto  vzniká záměr, iniciativa  na znovuobnovení pomníčku. Tomu samozřejmě fandím, veřme že se to podaří. Zatím není dobré nic dopředu ohlašovat, ale i trak je tato informace pozbuzující.  Přesné místo pomníčku a havárie ukazuje dále uvedená mapa:

  • Cyklostezka propojí Litomyšl s Vertexem

    Před koncem roku obdržela radnice pozitivní zprávu. Chystaná výstavba cyklostezky, jež propojí střed města s lokalitou J. Žižky a průmyslovým areálem Saint-Gobain Adfors, bude nakonec levnější, než se očekávalo. Oproti původní finální částce ve výši 7,5 milionu korun by se podle aktuálních informací město mohlo dostat na cenu kolem 6,8 milionu. Vybudováním stezky se cyklistům i chodcům otevře možnost snadno, bezpečně a rychle cestovat touto oblastí bez obav ze silničního provozu. Město má přislíbenou dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 3,4 milionu korun, stavět se má začít na jaře letošního roku.