Českotřebovský deník 11/2022 (11/1)  

Nové video Českotřebovského deníku: Investice města v roce 2021


V patnáctiminutovém videu projdeme s místostarostou Daliborem Zeleným  hlavní investice města realizované v roce 2021 v oblasti školství a výchovy mládeže i v oblasti infrastruktury.  Podíváme se do nové půdní vestavby Domu dětí a mládeže, představíme průběh stavby cyklostezky přes Podhorku, podíváme se na stavbu kompostárny  a zaměříme se také na projektovou přípravu dalších investičních akcí v České Třebové

Staré náměstí již bez vánočního stromu.

Hned ráno nastoupili  na náměstí se svou technikou a motorovými pilami pracovníci Eko Bi a v 9 hodin již nebylo po vánočním stromu ani památky.  Právě z této doby jsou následující snímky. To se již uklízelo a zametalo. Vánoce jsou prostě pryč....

Zástup ve vedení příspěvkové organizace Sociální služby

Ředitelka Sociálních služeb Česká Třebová, paní JUDr. Magdaléna Zemková, Ph.D. odchází ke dni 10.01.2022 na mateřskou dovolenou. Po dobu její nepřítomnosti (tj. 28 týdnů) pověřila ředitelka Sociálních služeb Česká Třebová vedením organizace paní Ing. Janu Cempírkovou.

Změna v dozorčí radě společnosti TEZA, s.r.o.

Dne 19.12.2021 sepsal a na sídlo společnosti doručil dne 21.12.2021 pan Tomáš Pirkl, člen dozorčí rady společnosti TEZA, s.r.o. oznámení o ukončení členství v dozorčí radě ze zdravotních důvodu ke dni 31.12.2021. Tuto skutečnost  vzala na svém prvním jednání v roce 2022  rada města, v působnosti valné hromady obchodní společnosti TEZA, s.r.o.  na vědomí.  DFozorčí rada společnosti TEZA zůstává čtyřčlenná, nebude doplňována. Tomáš Pirkl byl do dozorčí rady nominován MS ODS.

Odstoupení člena osadního výboru Kozlov 

Člen Osadního výboru Kozlov pan Vojtěch Heger oznámil, že ke dne 31.12.2021 odstupuje z funkce. Vzhledem k tomu, že rozhodování o složení osadních výborů přísluší  zastupitelstvu města, projednala oznámení Vojtěcha Hegera Rada města na své první lednové schůzi a předloží zastupitelstvu města doporučující usnesení, kterým zastupitelstvo bere na vědomí odstoupení z funkce člena osadního výboru. Předseda osadního výboru pan Jaroslav Pakosta uvedl, že osadní výbor bude dále pokračovat ve své činnosti v počtu zbývajících šesti členů. 

Nové oplocení městského pozemku u muzejního depozitáře 

Společnosti BÖHM PLAST-TECHNIK a.s. staví se souhlasem města v sousedství depozitáře skladovací halu a pronajatý pozemek oplotí Dočasné oplocení bude  upevněno k fasádě depozitáře. Dočasné oplocení má za cíl znepřístupnit prostor mezi depozitářem a novou halou. Na oplocení mezi budovami bude instalována branka, klíče budou poskytnuty muzeu.

Veřejná zakázka  na stavbu hygienického zázemí v parku Javorka. 

Odbor rozvoje města a investic připravil zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce „Česká Třebová – Hygienické zázemí v městském parku Javorka Modulový systém sociálního kontejneru“. Jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce, která nepodléhá postupu dle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce je do výše 1.600.000,- Kč bez DPH, a proto bude postupováno podle Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Městem Česká Třebová ze dne 01.04.2017, kategorie „C“ – oslovením 5 uchazečů a uveřejněním na profilu zadavatele – systém E-ZAK.

Rekonstrukce veřejného osvětlení v ulici Jiráskova

Odbor rozvoje města a investic připravil zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce „Rekonstrukce veřejného osvětlení v ulici Jiráskova v České Třebové“. Jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce, která nepodléhá postupu dle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce je do výše 368 451,16 Kč bez DPH, a proto bude postupováno podle Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Městem Česká Třebová ze dne 01.04.2017, kategorie „B“ – oslovením 3 uchazečů a uveřejněním na profilu zadavatele – systém E-ZAK. Do soutěže se mohou přihlásit i další firmy.

Oplocení hokejbalového hřiště

Odbor rozvoje města a investic připravil na rok 2022 investiční akci „Oplocení hokejbalového hřiště v České Třebové“. Jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce zadávanou dle Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu městem Česká Třebová ze dne 01.04.2017 kategorie „A“ oslovením jednoho uchazeče - RYDO spol. s r.o., Podbranská 2194, 560 02 Česká Třebová s nabídkovou nabídkové cenou e výši 256.464,88 Kč bez DPH.

Přehled podaných stížností a petic

Ve druhém pololetí roku 2021, t.j. od 01.07.2021 do 31.12.2021 bylo řešeno celkem 8 stížností a jedna petice. Stížnosti, které jsou řešeny dle ustanovení § 175 správního řádu jako stížnosti proti nevhodnému chování úředních osob nebo proti postupu správního orgánu, nebyly podány.

Jak budou investovat v Litomyšli


Důležitým a sledovaným záměrem města je rekonstrukce Zahájské a Havlíčkovy ulice, kde provozovatelé sítí vyměňují vedení plynu, elektřiny a vody. Práce začaly loni v létě a trvaly až do konce roku, letos má dojít k jejich dokončení. Povrchy komunikací jsou přes zimu provizorně upraveny pro provoz, aby se na jaře mohli dělníci vrátit a Správa a údržba silnic Pardubického kraje rekonstruovat silnici II/358, pod níž budou uloženy nové inženýrské sítě, a město v lokalitě dokončí výstavbu nového chodníku, vodovodu a veřejného osvětlení za téměř 19 milionů korun.

Kromě toho se připravuje v roce 2022 například obnova zastaralého kamerového systému městské policie za 3,5 milionu, odbahnění panských rybníků v Jarošově za tři miliony, oprava sociálního zařízení na Ropkově ulici za dva miliony, modernizace lesní cesty na Kozlov za tři miliony, nákup tří dopravních automobilů a cisternové stříkačky pro hasiče z Litomyšle, Pohodlí a Nové Vsi za 12 milionů, i zde bylo město úspěšné v žádostech o dotace a od státu a Pardubického kraje získá finanční příspěvek přes pět milionů.
Rozbitý pomníček na Třebovských stěnách opraví České Lesy
Posílám upřesnění k leteckému pomníčku. na Třebovských stěnách
Lesy ČR, resp. lesní správce v Lanškrouně paní Trejtnarová, na jejichž pozemcích byl pomníček zbudován, zjišťovala kdo pomníček vystavěl. Bohužel se jí podle posledních informací nepodařilo tyto osoby dohledat. Údajně to měli být kamarádi a příbuzní po pozůstalých. Přesto jej zařadila na letošní rok do plánu k obnově. Tak doufám, že vše vyjde tak jak má. S pozdravem Vomáčka Petr

Peklák dnes 11. ledna - byly by zapotřebí ještě 3 mrazivé dny!
Na dětskou sjezdovku se zatím sníh nefouká....  (Fotografie dnes ve 14 hodin)

Muzeum východních Čech v roce 2021 navštívilo více než 11.000 lidí 
Muzeum východních Čech v Hradci Králové (MVČ HK) realizovalo v roce 2021 celkem 8 výstav. Ve zkrácené sezóně muzeum na Eliščině nábřeží navštívilo 11.042 osob, což je zhruba o tři a půl tisíce lidí méně než v předchozím roce, ale důvodem nižší návštěvnosti bylo hlavně uzavření muzea v prvních pěti měsících roku a četná protipandemická opatření omezující některé akce. V prosinci 2021 byl zahájen provoz stálé expozice Cesty města věnované historii Hradce Králové.
Vyšší sezónní návštěvnost však zaznamenalo Muzeum války 1866 na Chlumu. V letošním roce ho navštívilo 5061 návštěvníků, vrcholem návštěvnosti byl tradičně červenec. Edukační oddělení připravilo pro žáky mateřských, základních a středních škol celkem 58 vzdělávacích programů a zrealizovalo také 8 veřejných akcí pro rodiny s dětmi v historické budově na Eliščině nábřeží a 18 vzdělávacích programů a 1 veřejnou akci pro rodiny s dětmi v Muzeu války 1866.
Obě muzea zahájila v květnu 2021 nejprve víkendový provoz a do standardního režimu pak vstoupila 28. května 2021.
Virtuální výstavní a návštěvnické produkty
Muzeum v roce 2021 pokračovalo také v produkci virtuálních výstavních produktů, které doplňují nabídku programů v on-line prostředí. Mezi poutavé tituly například patřila virtuální mapa s příběhem Zakladatel moderního muzea, věnovaná Ludvíku Domečkovi, jedné z nejvýraznějších osobností české muzeologie. Neméně poutavá je pak virtuální přednáška Archeologie válečných konfliktů 19. století seznamující posluchače s vybranými výsledky archeologických výzkumů různých pozůstatků bitevních střetů na konkrétních lokalitách válečných konfliktů v Evropě a USA. Virtuální exkurze Výprava do kraje dinosaurů mapuje východočeské druhohorní pouště v období triasu, přibližně 215 milionů let zpátky v čase, a to v oblasti Náchodska. Poslední virtuální exkurzí roku 2021 je pak připomenutí 150. výročí narození architekta Jana Kotěry.
Kvůli vládním opatřením, která zabránila v uspořádání tradičního Muzejního adventního trhu tak muzeum opět připravilo jeho virtuální verzi. Letos však hlavně pro podporu tradičních řemeslných výrobců, kterým byla znemožněna prezentace na adventních trzích.
Jako takzvané Regionální odborné pracoviště pro tradiční lidovou kulturu pro Královéhradecký kraj jsme se také rozhodli upozornit čelní představitele vlády na nekoncepčnost některých pandemických opatření, která přímo popírají ochranu tohoto cenného nehmotného kulturního dědictví.
Publikační a výzkumná činnost
V roce 2021 vydalo MVČ HK publikace:
Rudolf II. Umění pro císaře – dvojjazyčný katalog představuje čtenářům mistrovské práce dvorních umělců císaře Rudolfa II., které byly součástí výstavy v Muzeu východních Čech v Hradci Králové nesoucí stejný název. Jedná se o soubor běžně nepřístupných výtvarných děl B. Sprangera, H. von Aachen, J. Heintze st., P. Stevense, D. de Quade van Ravesteyn, M. Gundelacha, A. de Vriese. Dále kniha představuje soubor grafických listů a kreseb, včetně několika dosud anonymních zajímavých rudolfínských děl, erbovní privilegia, mapy a další předměty související s rudolfínskou dobou. Zmíněná umělecká díla pochází především ze soukromých sbírek. V historii se veřejnost s rudolfínským uměním setkávala zřídka. V 90. letech minulého století bylo komplexněji představeno na velké výstavě v Praze, doplněné obsáhlým katalogem. Nově připravený materiál rozšiřuje badatelské poznatky z posledních let a dosud málo viděný fond rudolfínského umění představuje v evropském kontextu. Publikace vznikla za podpory Skupiny ČEZ.
V pevnosti – reedice čtenáři takřka nedostupného spisu Ignáta Herrmanna, která vyšla po 85 letech od svého prvního vydání. Nejedná se však jen o prostou reedici. Autoři k ní přistupovali kriticky a prostřednictvím množství fotografií, historických pohlednic a vyobrazení ji zatraktivnili a zpřístupnili čtenářům tak, aby pro ně byla četba zajímavá a snáze si popisované události a situace mohli představit. Zároveň publikaci obohatili o odborné studie věnující se životu, rodině a dílu Ignáta Herrmanna, jeho pozůstalosti, kterou Muzeum východních Čech v Hradci Králové získalo jako jednu ze svých nejvýznamnějších akvizic v roce 1936, a také dobovému kontextu událostí, jež zmiňuje.
Činnost Muzea východních Čech v Hradci Králové, to však zdaleka není jen výstavnictví. Jedná se o vědeckovýzkumnou organizaci, jejíž vědci a experti v roce 2021 publikovali desítky vědeckých knih, studií a článků, expertních posudků atd. Muzeum samo vydává tři vědecké časopisy.
Významná byla v roce 2021 role muzea v oblasti archeologické památkové péče. Hradecké krajské muzeum také pro celý Královéhradecký kraj garantuje ve spolupráci s regionálními muzei systém spolupráce s dobrovolnými hledači detektorem kovů. Jedná se o pokračování unikátního projektu, realizovaného pouze ve dvou krajích ČR, jenž umožňuje tzv. detektorářům vykonávat svůj koníček, aniž by páchali trestnou činnost.
Mnoho úkolů plnilo muzeum i v rovině metodické pomoci ostatním muzeím v Královéhradeckém kraji, což také náleží mezi jeho klíčové úkoly celokrajského muzea, jednoho z největších v ČR.