Českotřebovský deník 12/2022 (12/1)  
Nové video Českotřebovského deníku:  První vernisáž v novém roce 2022


11. ledna se ve výstavní síni uskutečnila  vernisáž první výstavy v novém roce. Až do konce ledna  zde vystavuje  své malby v cyklu EVY východočeský umělec Lukáš Bezvoda, původně sochař, nyní malíř. Malířským vzorem  mu je především Egon Schiele.
Cyklus EVY vznikl pod vlivem knihy Sigmunda Freuda "Nespokojenost v kultuře". Pro Lukáše  Bezvodu se tato kniha stala biblí, ke které se stále vrací. Z těchto návratů připravuje další části cyklu s názvy Zbytečné oběti nebo Krása nevšednosti....  
Českotřebovský deník také uvádí fotoreportáž z vernisáže, kterou najdete ZDE:

Nové video Českotřebovského deníku:
Malý klavírní recitál  Marie Vomáčkové = vyvrcholení hudební besídky ZUŠ


Smutná zpráva: zemřel Ing. Jan Peringer

Dnes 12. ledna 2021 přišla smutná zpráva o úmrtí Ing. Jana Peringera, bývalého stavaře, který přišel do České Třebové za prací a nalezl zde smysl života. Zemřel ve věku nedožitých 89 let. Přes svůj věk byl stále velmi aktivní především jako jednatel Mineralogického klubu Česká Třebová a také jako autor několika  knížek povídek. Jeho život a působení v našem městě máme podrobně zmapováno. Jeho nejbližším spolupracovníkem v posledních letech byl Mgr. Milan Michalski, který připravuje nekrolog. Jan Peringer si jako  čilý aktivní člověk, kterému záleželo na tom, v jakém městě žije zaslouží, aby byl jeho život zhodnocen co možná nejdokonaleji. Sám jsem Honzu Peringera znal a celou jeho rodinu dobře a zblízka, absolvovoval více exkurzí nejen na jeho vzorně upravené zahrádce, ale  také prohlédl jeho vzorně vedenou mineralogickou sbírku. Celý jeden rok zásoboval  Českotřebovský zpravodaj  jeho precizně zpracovanými úvodníky, které hodlal později vydat souborně (a bohužel k tomu už nedošlo).
Velmi rád jsem naslouchal jeho vyprávění, pomáhal jsem např. v roce 2010 s organizováním  křtu a autogramiády jeho povídkové knihy  "Vynikajících vzorů není nikdy dost" (Křest zajistil Otec Miloš Kolovratník, ukázky z knihy četli Magdaléna Peterková a Jirka Musílek). Byl jedním z prvních čtenářů také jeho dalších knížek, natáčeli jsme spolu i videofilm k 20. výročí Mineralogického klubu na jehož přednáškách  chyběl jen v době nemoci a vždy byl v centru pozornost všech členů, byť k nám přijeli třeba z hodně velkých dálek. Své zejména literární plány měl, ale postupně se začaly projevovat choroby stáří, na duši mu nepřidala ani nemoc a později úmrtí jeho manželky Jany, která jej v jeho zálibách a aktivitách podporovala. Problémy se srdíčkem loni pak situaci ještě zhoršily. Čest jeho památce!  Milan Mikolecký

UPOZORNĚNÍ PRO OBYVATELE S OPRÁVNĚNÍM PARKOVAT V REZIDENČNÍCH ZÓNÁCH

Upozorňujeme rezidenty, kteří mají dle Nařízení rady města č. 1/2020 o placeném stání na místních komunikacích a souvisejícího Ceníku pro stání silničních motorových vozidel, nárok na zvýhodněné zaevidování registrační značky vozidla do systému elektronického parkování, že tato služba je od 1.12.2021 přesunuta z odboru dopravy MěÚ do kanceláře ověřování (Czech POINT) v přízemí hlavní budovy MěÚ na Starém náměstí.
Agendu pro rezidenty vyřizují tyto referentky:  Věra Vraspírová, Hana Hrdličková
Evidence registračních značek pro nerezidenty bude i nadále probíhat v kanceláři pokladny v přízemí hlavní budovy MěÚ na Starém náměstí. Agendu pro nerezidenty vyřizuje tato referentka:  Ladislava Kafuňková
Další podrobnosti k parkování ve městě najdete ZDE.
Ing. Jiří Mareš, vedoucí oddělení vnitřní správy

Žáci v kraji mohou získat Cenu vévody z Edinburghu

Podpisem memoranda o spolupráci potvrdil Pardubický kraj zájem rozvíjet i nadále aktivity vedoucí k udílení Mezinárodních cen vévody z Edinburghu (DofE). Cílem tohoto programu, který funguje pod záštitou britské královské rodiny, je motivovat mladé lidi ve věku od 14 do 24 let k osobnímu rozvoji prostřednictvím neformálního vzdělávání.
„DofE je prestižním mezinárodním programem neformálního vzdělávání pro mladé lidi ve věku od 14 do 24 let. Nejedná se o klasický vzdělávací program, ale jeho cílem je především komplexní rozvoj osobnosti prostřednictvím celé řady volnočasových aktivit v oblasti sportu, dobrovolnické činnosti či dobrodružných expedic. Podpisem memoranda chceme vyjádřit náš zájem a podporu těmto aktivitám nejen na našich školách,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Do programu je v Pardubickém kraji zapojeno již přes 12 škol různého zaměření. „Program není cílen pouze na gymnázia, ale je určen opravdu pro všechny děti ze všech oborů vzdělávání. V našem kraji má již poměrně dlouhou tradici a doufám, že se k velmi úspěšným školám jako jsou gymnázia v Poličce či Moravské Třebové přidají i další. To je také naším cílem, tedy prezentovat ředitelům škol možnosti programu a podnítit je k zapojení se,“ řekl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Program byl založen roku 1956 princem Philipem, vévodou z Edinburghu, manželem britské královny Alžběty II. Myšlenka programu vznikla zásluhou Kurta Hahna, německého pedagoga, který propagoval zážitkovou pedagogiku. Prvotním cílem DofE byla snaha vést britské chlapce k smysluplnému trávení volného času mezi dokončením školní docházky a nástupem na vojnu. Program se však rychle otevřel i dívkám a začal se šířit po celém světě. Nyní je zapojeno přes 8 milionů mladých ve více než 130 zemích světa. V ČR program působí od roku 1995. „Účast v programu studenty učí, že má cenu na sobě pracovat a dotahovat věci do konce. Po letech s pandemií je právě tato schopnost důležitější než kdy dříve. Absolventi programu získávají certifikát a odznak s mezinárodní platností, které jim mohou dopomoci k zajímavé pracovní příležitosti nebo studiu v zahraničí,“ doplnil Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu DofE v České republice.

Pardubický kraj nesouhlasí s vybudováním spalovny v Rybitví

Rada Pardubického kraje na své mimořádném středečním jednání projednala záměr soukromého investora na modernizace spalovny průmyslových odpadů v Rybitví. S ohledem na dodržování principu hierarchie odpadového hospodářství a vzhledem k programovému prohlášení Rady Pardubického kraje pro období 2020 – 2024 vyjádřili radní nesouhlas s připravovaným záměrem.
„Držíme se našeho programového prohlášení, ve kterém jsme se zavázali, že nebudeme podporovat rozšíření kapacity spaloven nebezpečného odpadu na území našeho kraje. Zároveň chceme v návaznosti na nový zákon o odpadech podporovat obce při plnění plánu odpadového hospodářství, což znamená předcházení vniku odpadů, nakládání s biologicky rozložitelnými odpady, řešení otázky logistiky, energetického a dalšího využití odpadů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Dokumentace vlivů na životní prostředí záměru byla podána na Ministerstvo životního prostředí v lednu 2020. Na základě doporučení zpracovatele posudku a na základě došlých vyjádření k dokumentaci ministerstvo vrátilo dokumentaci vlivů záměru na životní prostředí zpracovateli k přepracování. Přepracovanou dokumentaci obdržel Pardubický kraj jako dotčený územní samosprávný celek 10. prosince 2021. „Spalovna v Rybitví není uvedena ve výčtu spaloven ve schválené aktualizaci Územní energetické koncepce Pardubického kraje. Zároveň vycházíme z Plánu odpadového hospodářství Pardubického kraje 2016-2025. Odpadové hospodářství je založeno na hierarchii, podle které je prioritou předcházení vzniku odpadu. Nelze-li vzniku odpadu předejít, pak je prioritou jeho příprava k opětovnému použití, recyklace, jiné využití, včetně energetického využití, a není-li možné ani to, pak teprve jeho odstranění. Spalování nebezpečných odpadů ve spalovně stojí na nejnižším stupni v hierarchii odpadového hospodářství,“ objasnil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.