Českotřebovský deník 13/2022 (13/1)  
Peklák dnes v pátek 14/1 podvečer startuje 

V pátek 14.1. zahajujeme provoz na hlavním svahu v omezené šířce. Dále bude v provozu občerstvení, půjčovna vybavení a servis. Malá sjezdovka Zahrádky s lyžařskou školou pro nedostatek sněhu prozatím mimo provoz.
Provozní doba v pátek 17-21, v sobotu 9-16 a 17-21 a v neděli 9-16 a 17-20. V dalších dnech již běžná provozní doba.
Móóóc se na Vás těšíme. Peklák tým...

Zemřela MUDr. Dagmar Venclová

Smuteční oznámení v našem měst informuje o  úmrtí známé českotřebovské dětské lékařky paní MUDr. Dagmar Venclové. Zemřela  ve věku 86 let v Praze, ale její poslední rozloučení se uskuteční v České Třebové v pondělí dne 17. ledna 2022 v 11.30 hodin v kostele sv. Jakuba.
Na její dlouholeté působení v ordinaci dětské lékařky vzpomíná v našem městě mnoho lidí, svému povolání  věnovala celý život, patřila mezi významné osobnosti našeho města. Vzpomínáme také na jejího manžela MUDr. Františka Vencla, bývalého primáře Oddělení ORL v Orlickoústecké nemocnici, který bohužel předčasně zemřel. Vychovala tři děti. Všechny však nepůsobí v našem městě.   PhDr. Dagmar Němcová (vystudovala Dějiny umění) nyní pracuje v odpovědné funkci na Ministerstvu kultury v Praze, Odborníkem  na slovo vzatým je (finančním analytikem) také její syn RNDr. František Vencl, který vystudoval MFF UK a v České Třebové zůstala dcera paní Veronika Lacinová. Do širší rodiny  Venclovy (ze strany manžela Františka Vencla) patří také divadelní režisér Vít Vencl. Absolvoval DAMU obor činoherní režie. Ještě jako student nastoupil do Divadla za branou II coby inspicient a asistent režie Otomara Krejči. Následovaly významné režie v Karlových Varech, v Příbrami nebo v Mostě.  Je také autorem  několika rozhlasových inscenací. Lze dohledat dlouhý seznam jeho aktivní činnosti až do dnešních dnů.
Život paní doktorky zkomplikovala v osmdesátých letech dopravní nehoda v Jugoslávii, snad právě proto pak pracovala i na snížený úvazek. Paní doktorku Dagmar Venclovou si budeme stále připomínat jednak jako věřícího člověka, a také jako vzdělanou dámu zajímající se také o historii a umění, do vysokého věku zajímala o tradice a kulturu našeho města. Čest její památce! (mm)

Místrovství republiky  oboru truhlář se konalo v České Třebové

Dne 12. 1. se uskutečnilo na Střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana regionální kolo soutěže Mistrovství České republiky oboru truhlář pro Pardubický a Královéhradecký kraj. Do soutěže se přihlásilo celkem sedm škol z obou krajů. Zadání soutěžního výrobku bylo předem známé všem zúčastněným, včetně časového limitu na zhotovení a podmínek výroby. Během pěti hodin měli žáci za úkol vyrobit dřevěný tác dle výkresové dokumentace. Na průběh soutěže dohlížela tříčlenná komise. Ani českotřebovská škola nebyla bez úspěchu. Více se dozvíte v samostatném článku ZDE


Koronavirus ovlivňuje autobusovou dopravu na Orlickoústecku

Už v minulém týdnu došlo k omezení některých autobusových spojů  na Orlickoústecku. Z důvodu vysoké nemocnosti řidičů není dopravce schopen zajistit dopravní obslužnost v plném rozsahu, a to ani za využití subdodávek.  V dalším týdnu počet zrušených spojů může ještě vzrůst.
„Vzhledem k tomu, že od příštího týdne dojde k plošnému testování dvakrát týdně, dá se očekávat, že ztratíme ještě další řidiče. V nejpostiženější oblasti Orlickoústecka proto nasadíme od 17. ledna letní jízdní řád, abychom byli schopni zachovat dopravu alespoň v nějakém režimu. Přidáme samozřejmě posilující spoje, aby se všichni zaměstnanci i školou povinní dostali do zaměstnání a do škol,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Veřejná doprava na Orlickoústecku je zajišťována dopravcem ČSAD Ústí nad Orlicí a.s., který kraj požádal o omezení současných jízdních řádů. U dalších dopravců se zatím o žádných omezeních neuvažuje.
„Samozřejmě se může stát, že některé spoje nepojedou, ale to jen v případě, že řidič ráno zavolá, že je v karanténě nebo má příznaky. To už ale bohužel nemůžeme nijak ovlivnit a ani se na to nijak připravit. Všem se omlouvám a děkuji jim za pochopení a za trpělivost. Věřím, že se brzo vrátíme zpět do normálních kolejí – v dopravě i v osobním životě,“ dodal náměstek Kortyš.
Všechny změny jsou propsány do veřejných portálů. Informace jsou k dispozici také na www.pardubickykraj.cz/dopravni-obsluznost/111177/informace-k-autobusove-doprave-pardubickeho-kraje.
Informace IREDO pro období od 17.1.2022

Vážení cestující, z důvodů předpokládaného nárůstu výskytu nemoci Covid v populaci a v souvislosti s počátkem povinného testování od 17. 1. 2022 může v následujících dnech dojít ke zvýšení počtu neodjížděných spojů ve veřejné dopravě.

Bohužel výši dopadu na veřejnou dopravu neumíme predikovat a dopředu také nebudeme znát rozsah nezajištěné dopravy. Z tohoto důvodu přistupujeme k jejímu preventivnímu omezení a to tak, že základním principem tohoto omezení v Pardubickém kraji je spuštění letního prázdninového režimu s doplněním oběhů o školní spoje (prioritou jsou ranní školní spoje) a to i za předpokladu, že tyto spoje budou odjížděny se zpožděním a nebude tedy zajištěna včasná docházka do škol. S dopravci jsou nyní připravovány jízdní řády, aby je bylo případně možné spustit „zde dne na den“. Již nyní víme, že zavedení tohoto omezení se od 17. 1. 2022 bude vztahovat na autobusové jízdní řády zajišťované dopravcem ČSAD Ústí nad Orlicí a.s, který nás o toto omezení již požádal.

Omezení u dalších dopravců bude aplikováno dle aktuální potřebnosti, stejně tak jako doba jeho trvání. V drážní dopravě zatím o žádných omezeních neuvažujeme. Upravené jízdní řády naleznete např. na portálu IDOS nebo informace poskytne dispečink IREDO tel. č. 491 580 333.


Rekonstrukce silnic na Skutečsku v přípravě

Opravy silnic a investiční akce města. To byla hlavní témata jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se starostou Skutče Pavlem Bezděkem a místostarostou Jaroslavem Hetfleišem. Mezi nejvýznamnější krajem připravované investice do silniční sítě patří dva evropské projekty na modernizace silnic II/337 ze Skutče do Louky a II/305 ze Skutče do Štěpánova za souhrnnou částku přibližně 150 milionů korun.
„V rámci širšího okolí Skutče máme v různé fázi rozpracovanosti hned několik projektů na celkové modernizace a opravy silnic II. a III. tříd. Finančně a rozsahově největší jsou dva evropské projekty, na které chceme čerpat finance z Integrovaného regionálního operačního programu. Stavbou v předpokládané hodnotě 110 milionů korun je modernizace šest kilometrů dlouhého úseku silnice II/337 z Louky do Skutče přes Vrbatův Kostelec a Leštinku. Druhým evropským projektem je modernizace dvoukilometrového úseku silice II/305 ze Skutče do Štěpánova za přibližně 45 milionů korun,“ vyjmenoval dva velké projekty hejtman Martin Netolický.
Společným projektem kraje a města je řešení křížení silnic II/306 a II/358. „Společně s městem připravujeme vybudování okružní křižovatky silnice II/358, která je obchvatem města, a silnice II/306 směřující na Prosetín. Tato křižovatka je značně nepřehledná a její křížení je velmi složité. Kruhovým objezdem si slibujeme především zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti,“ řekl hejtman Netolický.


Za pět roků  získali hasiči v kraji 214 dotovaných automobilů

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s krajským ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR Alešem Černohorským, starostou Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje Josefem Bidmonem, členy výkonného výboru a jednotlivými okresními starosty dobrovolných hasičů. Řeč byla především o nastavení dotační podpory Pardubického kraje na pořízení dopravních automobilů či další potřebné techniky. Od roku 2016 podpořil kraj pořízení 214 dopravních automobilů částkou 64 milionů korun.
„Od roku 2016, kdy vznikl dotační titul na pořízení dopravních automobilů pro zřizovatele jednotlivých sborů dobrovolných hasičů, tedy města a obce, jsme podpořili nákup celkem 214 automobilů částkou 64 milionů korun z krajského rozpočtu. Pro letošní rok máme navíc vyčleněno dalších 14,1 milionů korun, což je částka, která se ustálila od roku 2019,“ řekl hejtman Martin Netolický. Dotační program vyhlášený generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky je určen na pořízení nových dopravních automobilů jednotek sborů dobrovolných hasičů. „Dotace státu je garantována na maximální možné výši 450 tisíc korun. Krajský příspěvek je ve výši 2/3 dotace státu, tedy 300 tisíc korun na jeden dopravní automobil,“ vysvětlil hejtman Netolický.
Ten poděkoval jak profesionálním, tak dobrovolným hasičům za spolupráci nejen v loňském roce. „V době koronavirové pandemie se ukázalo, že modernizace a posilování vybavenosti dobrovolných hasičů je správným krokem, protože díky novým dopravním automobilům jsme schopni zajišťovat systém distribuce osobních ochranných pomůcek, dezinfekce či testů do škol. Tento systém je v našem kraji velmi dobře funkční. Je však otázkou, do jaké míry budeme schopni rozvozy zajišťovat i nadále, pokud by se jednalo o závozy několikrát týdně,“ řekl hejtman s tím, že v tuto chvíli probíhá rozvoz přibližně jednou za 14 dní, což je pro dobrovolné hasiče bez obtíží zvládnutelné. „Kromě náhrad na pohonné hmoty, které standardně poskytujeme zřizovateli jednotky, chceme v případě intenzivnějších rozvozů ocenit nejaktivnější jednotky například pořízením technického vybavení,“ uvedl hejtman Netolický.