Českotřebovský deník 15/2022 (15/1)  

Nad posledním schváleným strategickým plánem rozvoje města 2014 - 20


Období platnosti zmíněného strategického plánu rozvoje města uplynulo. Některé věci splněny byly, jiné v pozměněné podobě, na jiné se nedostalo, neboť se změnily podmínky či priority.  Důsledek: Strategickým plánem z roku 2014 se nelze nyní řídit.
Starý strategický plán  rozvoje města najdeme na odkaze
https://www.ceska-trebova.cz/assets/File.ashx?id_org=2175&id_dokumenty=18093
Přepracovat strategický plán je komplikovaná záležitost a existuje velká pravděpodobnost, že to s novým plánem dopadne jako s tím starým. Že tedy nebude respektován, že to bude jenom papír, který zapadne a nikdo ho nečte a nikdo se tím neřídí. Přesto považuji  dobré se na ten "starý plán" podívat, třeba zde získáme nějakou inspiraci a doplníme z něho alespoň některé nápady, které upadly v zapomenutí, neboť se se zmíněným plánem vůbec nepracovalo. Právě v současné době takový proces, ve kterém  připravujeme výhled do blízké budoucnosti probíhá. Jde o přípravu konkrétních investičních úkolů pro nejbližší roky, které přináší život a které nastolila nová legislativa. To platí zejména o oblasti odpadového hospodářství. V současné době probíhá připomínkování tohoto  nově vypracovaného "zásobníku" investic, které právě s přihlédnutím k názorům zastupitelů dostanou svoje priority. Není to náhrada strategického plánu, ten obsahoval  mnoho dalších částí, které ho však učinily složitým a málo srozumitelným. Řada věcí je vyřešena, ale máme také k řešení mnoho nových věcí, které třeba běžně občan nevidí nebo se tolik nezajímá. To všechno je třeba si je nějak srovnat a seřadit:  
Jde např. o
Problematiku životnosti skládky, zavedení kompostárny, rozhodnout o třídící lince a případě i o spalování odpadu 
Zavést nový systém odpadového hospodářství v maximálním tříděním odpadu
Realizovat novou budovu pro městskou knihovnu
Vyřešit náhradu za nevyhovující budovu B Domova pro seniory, rozhodnout o stavbě pavilonu C
Dokončení úprav školních budov
Dokončení atletického stadionu stavbou šaten a tribuny dostavba šaten na zimním stadionu
Vyřešení parkování (nejen) na sídlištích ve městě
Vytvořit podmínky a dovést do stadia realizace plochy pro individuální výstavbu  (býv. koupaliště, oblast Rudoltičky...)
Realizovat zásadní stavby městské infrastruktury, i když jde o investice kraje nebo státu: Kruháč u Korada jako 1. část budoucího obchvatu města, rekonstrukce Semanínské ulice, Kubelkovy ulice, dokončit úpravu Lidické ulice,
Plně využít průmyslovou zónu, následně po revitalizaci hoteláku se pustit do úpravy Nového náměstí.
Dokončit revitalizaci  městských bytů ve čtverci, objektu čp. 205 na Parníku, domu čp. 7 v Klácelově ulici ....
Plně využít možnosti pro bytovou výstavbu zajišťovanou developerskými projekty.
V případě sídliště bytů na Primoně usilovat např. o přemostění Třebovky.....
A je toho určitě mnohem více... Nelze přece zapomínat na údržbu městského majetku.
Je třeba se smířit s tím, že možná už od příštího roku přestane skládka v Třebovici vydělávat a financovat městská sportoviště, která bude nutné dotovat z městského rozpočtu nemalou částkou např. 12 - 14 milionů korun. To je zářez, který bude v městském rozpočtu hodně znát a omezí náš rozmach v dalších letech. Město nyní  realizuje některé investice (zateplení mateřských škol, stavbu kompostárny) z velmi výhodného úvěrového rámce. Tento úvěr, který celkem s nesplacenou částí úvěru za dopravní terminál bude činit 135 milionů korun, bude třeba splácet a nový úvěr si už vzít nemůžeme. Byl by také již dost nevýhodný. To všem nám poněkud "přistřihuje křídla" v dalším rozletu do dalších let. Můžeme realizovat především investice podpořené vysokoprocentními dotacemi a nebudeme mít na megalomanské projekty. (mm)

Na Pekláku se jezdí

Sjezdovka upravena, sjízdná v "užším provedení", ale velmi solidním, dětská sjezdovka zatím mimo provoz, ale dosněžuje se. Peklák tým si potrpí na dobrou práci, myslím, že se podařila. Lyžařů bylo spíše méně, na parkovišti  byla více než polovina volných míst. Fronty žádné. Teplota malinko nad nulou. Snad počasi brzy umožní dosněžit, zejména dětskou sjezdovku - bylo by to potřeba.

Nedostatek řidičů vytváří uměle sám dopravce ČSAD Ústí n.O. 

Smlouva uzavřená s Pardubickým kraje v polovině června skončí, další desetileté období si současný dopravce nevybojoval. Proto jsou problémy v našem kraji větší, než by byly, kdyby se toto nestalo. Dopravce ruší některé spoje a evidentně evidentně upřednostňuje region, kde má smlouvu na deset let. U nás končí. My můžeme dát maximálně sankce, ale to u těch spojů, které nevyjedou je občanům v danou chvíli na nic. Kromě finanční sankce nemá Pardubický kraj jak jak donutit dopravce, aby plnil své závazky do puntíku až do posledního dne. Jsou svědectví zaměstnanců, podle kterých jsou z našeho regionu převeleni "brigádníci", např. Ukrajinci do Jihomoravského kraje. Zde jednak ČSAD má obnovenou smlouvu a jednak zde jsou větší postihy za odřeknuté spoje. Je třeba přiznat, že"díky" zbytečnému odvolání k Úřadu pro hospodářskou soutěž  se nástup nových dopravců v kraji opozdí a na dopravu v kraji to má negativní důsledky. Agónie stávajících dopravců se prodlužuje, kraj musel uzavřít do června dočasnou smlouvu za nevýhodných podmínek.... 


Potíže s parkováním na Šerlichu 

Parkoviště v horském sedle pod Šerlichem na hřebeni Orlických hor se o víkendu opět zaplnila auty turistů. Policie řídí dopravu tak, aby zůstala průjezdná silnice Deštné – Orlické Záhoří. Na tento úsek přes Šerlich pouští jen auta, která projíždějí.
Turisté, kteří míří na hřebeny v okolí Šerlichu, mohou nechat auto zaparkované v Deštném a odtud využít kyvadlovou autobusovou dopravu. Horské sedlo mezi Šerlichem a Velkou Deštnou, kudy prochází důležitá regionální silnice, je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Na hřebenech Orlických hor jsou upraveny desítky kilometrů běžkařských tratí. Dnes v  sobotu ráno bylo na Šerlichu v nadmořské výšce 1027 metrůjasno, čtyři stupně pod nulou a zhruba 15 centimetrů zmrzlého sněhu.


Počet seniorů roste, lůžka v domovech důchodů nepřibývají 

Do roku 2050 přibude milion lidí starších 65 let, polovině z nich navíc bude nad 80 let. Aby byla zachována alespoň současná dostupnost pobytových služeb, je údajně nutné do roku 2050 vybudovat v celé republice téměř 28 tisíc nových lůžek. Pro náš kraj by pak bylo potřeba vytvořit asi 1800 lůžek.  Další názor ovšem oponuje v tom smyslu, že se současně zlepšuje péče a poroste počet seniorů, kteří nebudou pobytové zařízení potřebovat. Tím jsou tato čísla zpochybňována. 
Investice na vybudování jednoho lůžka se podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb pohybují od 1,6 milionu korun u soukromého sektoru až po 4,5 milionů korun u veřejného. Můžeme to aplikovat na chystanou realizaci nového pavilonu C Domova pro seniory v Bezděkově. Zde potřebujeme minimálně kapacitu 40 lůžek, abychom nahradili nevyhovující objekt B na pravém břehu Třebovky. Podle výše uvedených výpočtů by to znamenalo investici  cca 200 mil. Kč Dotaci lze získat z Národního fondu obnovy, ale ne příliš velkou. Zde je ročně pro celou republiku elokováno cca 800 mil. Kč, a jsou v tom i peníze na modernizace a revitalizace.  Je proto třeba doufat i na jiný zdroj dotací, o kterém se však zatím příliš nepíše, i když na tuto příležitost čekají na mnoha místech. Za posledních osm let neproběhla v České republice žádná strategická či systémová změna v poskytování, plánování a financování sociálních služeb. Na takovou dotaci čekají i v Litomyšli. Na dofinancování stavby nového Domova důchodců zde čekají již dlouho, zatím spoří na zvláštní účet peníze z pokut za rychlou jízdu z úsekového měření rychlosti, které je v Litomyšli nyní již na šesti úsecích. Peníze prostě potřebují....
Rozvoj sociálních pobytových zařízení  je potřebný, ale nemůžou se o to starat sama města. Také jejich provoz je zajišťován pomocí dotací.  To ovšem předpokládá zařazení sociálního zařízení do sítě sociálních služeb. Aby se nestalo, že draze zvýšíme kapacitu pobytového zařízení pro seniory a budeme si muset provozní náklady s tím spojené hradit sami. Město Česká Třebová v tomto směru vyjednává a získalo nějaké přísliby. I to bude rozhodovat o tom, jak velká bude kapacita nového zařízení. V první řadě je třeba připravit projektovou dokumentaci s přiměřenou kapacitou, tak aby se nejednalo o nezvládnutelný finančně náročný projekt, který by se pak dal uskutečnit pouze za velkého omezení všeho ostatního co město musí zajistit.  (mm)

  • V areálu Larischovy vily se vzpomínalo na účastníky protinacistického odboje a parašutisty
    V areálu Larischovy vily v Pardubicích se uskutečnilo pietní setkání k uctění památky výsadkářů ze skupiny Silver A, ležácké tragédie a účastníků pardubického odboje. Pardubický kraj společně s Památníkem Lidice a Československou obcí legionářskou připravil pro letošní rok, kdy si připomínáme 80 let od tragických událostí období heydrichiády, řadu vzpomínkových a vzdělávacích akcí či hraný dokument Stříbrné requiem.
    „V sobotu to bude přesně 80 let od chvíle, kdy se radista Jiří Potůček ze skupiny Silver A prostřednictvím vysílačky Libuše poprvé úspěšně spojil s Londýnem ze svého úkrytu v kamenolomu Hluboká u Ležáků. Začal tak plnit jeden z hlavních úkolů tohoto výsadku, který byl společně se skupinami Anthropoid a Silver B vysazen na území Protektorátu 29. prosince 1941. Osudy Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, jsou veřejnosti dobře známé, stejně tak dalších parašutistů, kteří zahynuli v kostele v pražské Resslově ulici parašutistů. Je však nutné si připomínat činnost nejen jich, ale i dalších spolupracovníků, jejichž síť byla na Pardubicku velmi rozsáhlá a dobře organizovaná. Měli bychom si proto připomínat osudy Arnošta Košťála, manželů Hladěnových a Krupkových, Věry Junkové nebo Lidmily Malé, kteří za svoji pomoc parašutistům nalezli smrt na popravišti u Zámečku,“ řekl hejtman Martin Netolický.
    V období od 3. června do 9. července bylo na nedalekém popravišti popraveno 194 lidí, mezi kterými byli také obyvatelé osady Ležáky, kterou nacisté vypálili 24. června 1942 jako odplatu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. „Jsem přesvědčený, že bychom si jako společnost měli připomínat nejen veselá výročí, ale i tragické okamžiky našich dějin. Proto jsme společně s Památníkem Lidice a Československou obcí legionářskou připravili celou řadu aktivit, kterými chceme vzdát hold všem účastníkům protinacistického odboje,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že podrobné informace o klíčových událostech období heydrichiády či seznam doprovodných akcí naleznou zájemci na stránkách www.heydrichiada80.cz.
    Až do konce ledna mají lidé možnost v sále Jana Kašpara v budově Reálky na Krajském úřadě Pardubického kraje zcela zdarma navštívit výstavu kreseb malířky Zdenky Landové, které autorka věnovala hrdinství čs. parašutistů a jejich spolupracovníků z řad domácího protinacistického odboje. Obrazy jsou součástí rozsáhlého cyklu 150 děl, která vznikla v polovině 60. let minulého století. Rodina Zdenky Landové na jaře roku 1942 ve svém domě ukrývala nadporučíka Adolfa Opálku, velitele paraskupiny Out Distance. Výstava bude otevřena do konce ledna každý den od 8 do 18 hodin.