Českotřebovský deník 16/2022 (16/1)  
Nové video Českotřebovského deníku : 7 hudební besídka ZUŠ

Stream besídky ZUŠ z 12. ledna 2021
¨¨

Jízdní řád vlaků se "povedl" 

Trocha postesknutí nad novým jízdním řádem, který vychvaloval náměstek pro dopravu a obslužnost pan Kortyš. Bohužel se mi nedaří najít článek, kde pan Kortyš vychvaloval nový jízdní řád a ve kterém tvrdil, jak se povedl a že vše navazuje, jak má. A to i autobusy na vlaky.
Ve článku chyběly uvozovky u slova povedl. Nic horšího tady totiž  ještě nebylo. Cestující, kteří nemají auto, tak mohou mávat při příjezdu do České Třebové odjíždějícím vlakům směr Olomouc, Brno, či Praha.
Vlaky, které mají Třebovou projíždět, častou jezdí o nějakou minutu dříve a tak není vzácností, že můžete na náraží zahlédnout i tři stojící rychlíky, ČD, Regio Jet a Leo Expres. Ovšem dveře se neotevřou ani pro nástup, ani výstup. 
Bezmála za dva tisíce korun ročně, In karta, bývalá „režíjka“  zaměstnancům  drah, taky neslouží, jak by měla. Musíte totiž než vyjedete do světa českého koukat, kde vám platí a kde ne. A to už za humny, třeba z Ústí na Letohrad. Proto ji spousta pracovníků od dráhy nevyužívá. Tak jsem se vypsal z toho co mě hněte, i když mi to není nic platno. Vlakem budu jezdit dál. Takhle to asi naši předci nemysleli a kroutili by hlavou.  Petr Skalický

Nečekaný vánoční dárek

Na Štědrý den mi vnuk pustil na internetu video, které bylo během loňského roku připraveno při příležitosti ukončení mé činnosti kozlovské kronikářky. Tento video materiál připravili společně se mnou paní Víta Balcarová a Milan Mikolecký.
Chtěla bych jim tímto poděkovat, že se problematice psaní kozlovské kroniky a Kozlovu vůbec věnovali a připravili  dokument k publikování.  Beru to jako ocenění mé 35 let dlouhé práce kozlovské kronikářky. Vždy jsem si říkala, že kozlovská kronika je mé třetí dítě. Bylo mi ctí dokumentovat a zapisovat události v obci, psát kozlovskou kroniku a zanechat tak dění v minulosti i pro budoucí generace. Marie Rousková

Sokolové získají další krajskou podporu

Další podpora Pardubického kraje pro Sokolskou župu Východočeskou-Pippichovu byla hlavním tématem jednání hejtmana Martina Netolického se starostou župy Jindřichem Kalousem a tajemnicí župy Lenkou Pařízkovou. Pardubický kraj kromě činnosti organizace podporuje také opravy sokolského majetku, a to částkou 850 tisíc korun.
„Stejně jako v rámci dalších cílených podpor a dotačních titulů se chceme postupnými kroky vrátit na předkrizové výše dotací. V případě Sokolské župy Východočeské-Pippichovy máme připravenou částku 200 tisíc korun v rámci podpory střešních organizací v oblasti sportu. Důležitým programem je podpora obnovy majetku jednot, kde máme v rozpočtu alokováno 850 tisíc korun, ke kterým župa prostřednictvím bezúročné půjčky přidá 425 tisíc korun. Jedná se o velmi pozitivně vnímaný dotační titul, a proto v něm chceme pokračovat i pro letošní rok, jelikož sokolský majetek je v mnoha případech velmi podinvestovaný,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Toho zástupci župy seznámili také s plánem činnosti na letošní rok. Jednou z významných akcí je projekt Sokolgym. Ten by se měl uskutečnit v červnu v pardubické Enteria aréně. „Jedná se o mezisletový projekt, v rámci kterého chceme prezentovat naši pestrou škálu aktivit a propojit sport pro všechny, výkonnostní sport a kulturu. V Pardubicích budeme organizovat akci, na kterou chceme přilákat širokou veřejnost. Již v tuto chvíli máme 1 700 zájemců z celé České republiky o účast v hromadných skladbách a pevně věřím, že epidemická situace bude příznivá a akci, která se měla konat již v loňském roce, se nám konečně podaří zorganizovat,“ řekla Lenka Pařízková. ( Ilustrační foto: sokolovna v České Třebové v době I. republiky)

Přesně před 53 lety se Jan Palach za cenu sebeobětování pokusil probrat společnost z letargie. V roce 1989 odstartoval Palachův týden pád komunismu v Československu a po letech jsme se opět dočkali svobody. Jeho čin nikdy nesmí být zapomenut. Čest jeho památce.


 

Lesy ČR loni vybudovaly a obnovily 150 vodních nádrží, tůní a mokřadů

Celkem 150 rybníků, nádrží, tůní a mokřadů loni opravily, obnovily nebo vybudovaly a dalších sto projekčně připravily v programu Vracíme vodu lesu Lesy České republiky. Do staveb, které zpomalí odtok vody z krajiny a zmírní sucho, podnik investoval 180 milionů korun.
„Letos plánujeme opatření na 170 místech s náklady ve výši 230 milionů korun. Dalších 90 projektů připravujeme,“ řekl Jiří Groda pověřený řízeným státního podniku Lesy ČR.
„Loňský příklad typického projektu spojeného se zadržením vody v krajině a zlepšením ekologických podmínek máme v lesích u Polné na Jihlavsku, kde jsme z povrchových odvodňovacích příkopů v zátopě zaniklého rybníka vytvořili přírodě blízký biotop pro vodní i na vodu vázané organismy. Vzniklo tak pět různě hlubokých tůní na 53 až 1290 metrech čtverečních. Kdysi zahloubené a napřímené koryto toku nyní meandruje, snížil se i jeho spád, aby se větší voda snáze rozlila do krajiny,“ uvedl Pavel Převor, náměstek oblastního ředitele Lesů ČR na Vysočině pro vodní hospodářství a investice. Součástí terénních úprav se staly i úkryty pro živočichy vytvořené v těžebních zbytcích i kmenech stromů a v tůních pak v pařezech zaražených do dna. Na projekt za bezmála 630 tisíc korun bez DPH podnik čerpal evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí. 


Šéf škodováckých odborů: Spalovací motory asi skončí v roce 2035

Automobilka Škoda už má zřejmě naplánovaný termín, kdy skončí s výrobou aut se spalovacími motory pro evropské zákazníky. Prohlásil to v rozhovoru pro internetový portál seznamzpravy.cz šéf škodováckých odborů Povšík.
"Já se domnívám, že se ta situace překříží v roce 2035. To už budeme venku z klasických motorů i hybridů. Odhaduji to," uvedl Jaroslav Povšík v odpovědi na otázku kdy přestane Škoda vyrábět auta na klasický pohon.
Aby automobilka přežila, pak podle odboráře potřebuje pět až sedm čistě elektrických modelů. "Když to budeme mít, bude to dobré. Musíme bojovat. V koncernu dnes o e-mobilitu bojuje každý – cestu zpátky ke klasickým spalovacím motorům už nemáme," řekl Povšík v rozhovoru.
V současné době Škoda Auto vyrábí model Enyaq, který je aktuálně jediným čistě elektrickým modelem. V brzké době automobilka představí také jeho verzi Coupé, která už několik měsíců pod kamufláží brázdí silnice ve východních Čechách. Model Superb se vyrábí ve verzi hybrid, ale hybridy podle Povšíka také skončí. "Hybridy nebudou, ty dáme pryč. Bude tu zmiňované Enyaq Coupé, bude plně elektrická Octavia a máme připravený i další, ale o tom zatím nelze mluvit. Potenciálně máme k dispozici připravené čtyři modely," poznamenal Povšík pro seznamzpravy.cz.


II. liga volejbalu českotřebovské sokolky hrály v Brně, získaly 4 body

V prvním zápase získaly jeden pod za výsledek 3 : 2 pro domácí, aby v druhém zápase všechno otočily a braly tři body za vízětství 0 : 3. V tabulce jsou po 16. kole stále na 2. místě o 8 bodů za vedoucím týmem Sokola Šlapanice, který prochází soutěží v podstatě suverénně. V soutěži mužů ani juniorů v II. lize resp. I. lize juniorů, kde jsme hru Sokola II v minulých sezónách sledovali, nemá Česká Třebová letos žádného zástupce.
Sopkol Č. Třebová II. hraje nyní v Krajském přeboru Pardubického kraje. Nyní o víkemndu absolbvvoval dvojzáopas s týmem SK Rybník a prohrál 3:2 a 3:1. V tabulce krtajského přžeboru je po tomto víkendu na 6, místě a SK Rybník tabulku  s přehledem vede.