Českotřebovský deník  17/2022 (17/1)
PODĚKOVÁNÍ ZA ORGANIZACI A PRŮBĚH TŘÍKRÁLOVÉ SBÍRKY

Vážení spoluobčané, letošní Tříkrálová sbírka proběhla opět ve stínu pandemie, ale přesto potvrdila solidaritu a ochotu pomáhat potřebným lidem v našem regionu.
Děkuji touto cestou všem, kteří se do sbírky zapojili -organizátorům, koledníkům a dobrovolníkům za jejich ochotu a čas věnovaný sbírce a samozřejmě  děkuji všem laskavým dárcům, kteří rok začali dobrým skutkem a podíleli se na vybrané částce 190 816,- Kč.
Ještě jednou všem upřímně děkuji a přeji po celý rok jen to dobré.
S úctou Magdaléna Peterková

VIDEO: Z CENTRA: Milan Špičák & Jiří Němec ml.

Velký swingový orchestr, působící pod patronací Kulturního centra Česká Třebová, oslavil pomyslné 40. narozeniny. O jeho minulosti, současnosti i budoucnosti pohovoří Milan Špičák a Jiří Němec mladší.


Blíží se další ročník Velké ceny města v judu mládeže

Letošní ročník VC města Česká Třebová v judu mládeže se uskuteční v sobotu a neděli 22. - 23. 1. 2022 ve sportovní hale Skalka od 10:00 hod. O letos přijede do České Třebové řada judistů z renomovaných oddílů. Českotřebovský deník bude při tom a připraví ze soutěže videoreportáž . Zatím pro motivaci uvádíme videosnímek z posledního ročníku, který se konal  v lednu 2020.

Na českotřebovské Střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana byla 14. ledna pro studenty školy slavnostně otevřena nová specializovaná učebna elektrotechniky. Budoucí elektromechanici se zde budou seznamovat s nejnovějšími trendy v oboru. Učebna je mimo jiné vybavena výukovým modulárním systémem od firmy Diametral, který jim umožní naučit se zapojovat, měřit, ale také hledat nasimulované závady v jinak funkčních zapojeních. Více ZDE

Jaký mají rozpočet města v Litomyšli 

Rozpočet města schválili v Litomyšli již 9. prosince, nemají tedy žádné rozpočtové provizórium. Zajímavé je že byl schválen všemi hlasy přítomných zastupitelů, nikdo se hlasování neulil. Rozpočet pro rok 2022 je schodkový, počítá se v něm s příjmy ve výši 348 milionů korun a výdaji ve výši 356 milionů. Rozdíl mezi částkami se dorovná z financí, které město uspořilo v minulých letech.
Včasné stanovení rozpočtu již koncem loňského roku ovšem znamená nutnost úprav dle vývoje ekonomické situace a to se teď bude řešit již na dalším jednání zastupitelů .  Při schvalování ještě nebyla k dispozici přesná situace o tom, jak dopadne hospodaření loňského roku.  Budeme třeba reagovat např. na růst platů u příspěvkových organizací, vzrostou také náklady na energie. V rozpočtu se počítá  jsou dominantní mi investice do nových budov a rekonstrukce stávajících komunikací, jmenovitě stavba nového nadchodu či rekonstrukce Zahájské ulice. Celkem na investice plánují vydat v Litomyšli přes sto milionů korun, necelých třicet milionů pak vynaloží na další opravy městského majetku.

Srovnání cen vodného a stočného v rámci ČR: Nejsme na tom tak špatně

Voda https://www.skrblik.cz/energie/voda/cena-vody/

Bilance Kohoutů po 10 zápasech v nadstavbě

Za devět vítězství a jednu prohru v prodloužení získali 28 bodů. Nastříleli 55 gólů, o které se podělilo čtrnáct hráčů.
Střelci: 11 – Augustin, 9 – Pavlovský, 8 - Prachař, 6 – Fúzik, 4 – Schejbal, 3 - Sedlák, Plášek, 2 - Veverka, Polodna, Rozlílek, Semorád, 1 - Čada, Korhoň, Šejba.
Asistence: 17 – Pavlovský,13 – Augustin, 11 - Sedlák, 10 - Prachař, 8 - Polodna, Schejbal, 5 – Fúzik, Semorád, Korhoň, 3 – Plášek, 2 – Čada, Rozlílek, Veverka, Jemelka, Šejba, 1 - Král, Ruda, Daněk.
TABULKA MUŽI

# Tým Z Body
1 Česká Třebová 10 28
2 Nový Bydžov 9 18
3 Nové Město n.M. 10 18
4 Chrudim 10 17
5 Choceň 8 13
6 Litomyšl 10 12
7 HC Náchod 10 5
8 Jaroměř 9 3

Město Žamberk uctilo památku hrdinů odboje

V sobotu 15. ledna 2022 si město Žamberk připomnělo již 77. výročí odhalení zpravodajské skupiny BARIUM gestapem. Pietní akt se odehrával v místě někdejší tragédie na statku rodiny Žabkovy v Žamberku-Polsku. Příběh paradesantní skupiny BARIUM veřejnosti přiblížili ve svých projevech starosta města Žamberka Oldřich Jedlička a badatel Vladislav Severin. Celým pietním aktem provázel moderátor Martin Mimra.
Pietního aktu se zúčastnili zastupitelé města a představitelé místních organizací, zástupci Armády ČR – Krajského vojenského velitelství Pardubice, Československé obce legionářské – Ústředí Praha a Jednoty Ústí nad Orlicí, Českého svazu bojovníků za svobodu Ústí nad Orlicí a Hradecko, Klubu vojenské historie „Pětačtyřicítka“ Brno, Veteránů policie ČR, členové Junáka – českého skauta, středisko Hradec Králové a rodina Žabkova. Pozvání přijal také starosta obce Senice u Poděbrad, místa seskoku paraskupiny SILVER A, pan Václav Novák, starosta městyse Kunvald pan Josef Paďour a starosta obce Malá Skála pan Michal Rezler. Čestnou stráž u pomníku drželi členové Klubu vojenské historie Rota Nazdar a Četnické pátrací stanice Pardubice.
Členové Junáka – českého skauta ze střediska Hradec Králové vyrazili k památníku pěšky. Na pochod se vydali přes noc a ušli přes 70 km. Počasí jim tentokrát celkem přálo. Děkujeme všem účastníkům a jsme vděčni za to, že jsme si společně mohli připomenout významnou historickou událost Žamberka.