Českotřebovský deník 18/2021 (18/1)
Poslední rozloučení s Ing. Janem Peringerem

V úterý 18. ledna  před polednem se v kostele sv. Jakuba v České Třebové konalo poslední rozloučení s Ing. Janem Peringerem, významným Českotřebovákem, který si zaslouží pocty a být trvale v povědomí českotřebovské veřejnosti. Zemřel ve věku nedožitých 89. let zahrnut péčí v kruhu svých nejbližších. Jeho jméno bude navždy spojeno s vytvořením Mineralogického klubu Česká Třebová, kde byl jeho iniciátorem, zakladatelem a dlouholetým jednatelem. Aktivně pracoval bez ohledu na svůj věk, získal velkou autoritu v rámci tohoto společenství působícího v celé ČR a také v rámci našeho města. Nebyl  lhostejný k negativním změnám na našem životní prostředí a zasazoval se o změny k lepšímu. Své myšlenky uložil do několika knížek, vydaných  v posledních 15 letech a ty zůstanou jako jeho odkaz i pro jejich budoucí čtenáře. Jeho celoživotní odkaz přišel do kostela sv. Jakuba uctít velký počet občanů města i dalších přátel. Členové Mineralogického klubu uctí památku Ing. Jana Peringera  na mimořádném setkání, které bylo svoláno na jaro tohoto roku. Fotografie z posledního rozloučení Mgr. Milan Michalski.

Zastupitelé si prohlédli zakoupený průmyslový areál od firmy Böhm plast - technik v Bezděkově

V pondělí odpoledne se otevřely brány a dveře v zakoupeném průmyslovém areálu v Bezděkově pro zastupitele města, kteří na prosincovém jednání  odhlasovali kupní smlouvu a vyklizený průmyslový areál přešel do majetku města. Stalo se tak před zimním obdobím, proto bylo nutné rozhodnout, zda objekty temperovat nebo vypustit topné médium. Druhá varianta vyhrála, ta první by byla nesrovnatelně dražší. Na využití areálu pro stavbu nového pavilonu C Domova pro seniory již byla v předstihu vypracována studie, která se však zdá některým  zastupitelům, ale veřejnosti z říše snů, jde o skutečně drahý projektový záměr a není dopředu ani známé, s jak  velkou dotací na stavbu můžeme počítat. Podle  údajů, které publikuje Asociace poskytovatelů sociální péče jsou investiční náklady na vybudování  1 lůžka pobytového zařízení v Domově pro seniory cca 1,5   mil. Kč pro soukromé subjekty a cca 4 mil. Kč pro obecní projekty. Pokud se záměr počítá s náhradou 35 lůžek v nevyhovující budově B, 5 lůžky pro odlehčovací službu a např. 20 lůžky oddělení se zvláštním režimem, tak jde celkem o 60 lůžek  za cca 240 mil. Kč, K tomu  je třeba připočítat náklady na demolice a na zakoupení areálu. Máme-li si udělat nějakou představu o tom, zda to reálné a zda taková investice nezastaví rozvoj města v jiných oblastech (a není jich málo), potřebujeme vědět, jaká je možnost investiční dotace. Pokud by to mělo být "jen" např. 50 milionů, jak lze vyčíst ze zpráv z Litomyšle, kde se na něco takového (ovšem lacinějšího) také chystají,  tak v tom vidím problém a tak velké sousto bych pro zadlužené město Česká Třebová, které si již nový úvěr vzít nemůže, nedoporučoval a zaměřil bych se především na náhradu bloku B bez dalšího rozvoje.  Pokusím se udělat anketu mezi zastupiteli, kteří areál navštívili..
.Více obrázků ze zakoupeného areálu najdete ve zvláštním souboru ZDE... (mm)
Letohrad si své památky hýčká, v oranžerii čekalo překvapení 

Mezi významné městské památkové zóny v našem kraji se řadí i Letohrad. Je známý především svým zámkem se zámeckým parkem, kostelem sv. Václava na náměstí s majestátním barokním průčelím, a také kaplí sv. Jana Nepomuckého na Kopečku.
„Na šestitisícové město je tu velká vůle dobře se o památky starat a využít všechny zdroje na jejich možnou obnovu včetně dotací Pardubického kraje. V minulých pěti letech zde dotace kraje na památky čerpaly jak město, tak farnost i Muzeum řemesel a Nový dvůr,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice Roman Línek, který se přijel do Letohradu podívat na další plány v této oblasti.
 „Pro město je nyní největší akcí rekonstrukce kulturního domu. Je to záležitost, která tu velmi chybí, a osobně si neumím město bez zázemí pro kulturu představit,“ řekl starosta Petr Fiala a pokračoval: „V loňském roce jsme zahájili revitalizaci zámeckého parku včetně historické oranžerie. Vrátí se tam subtropické rostliny a navážeme na místní chov klokanů ukázkou australské přírody. Součástí tohoto česko-polského evropského projektu je také obnova areálu původního zahradnictví, kde vznikne mimo jiné i přírodní bludiště. Situaci nám ale trochu zkomplikoval mimořádný objev pod podlahou oranžerie, který si vyžádá záchranný archeologický výzkum. S tím jsme v tomto místě nepočítali,“ vysvětlil Fiala.
  Více ve zvláštním článku najdete ZDE

Školy získají na doučování problémových žáků peníze navíc


Na každého žáka s problémy školy získají 650 až 5850 korun podle toho, jak intenzivní doučování by potřeboval. Ministerstvo již dříve informovalo o tom, že pro další podporu doučování od ledna do konce školního roku 2021/2022 vyčlenilo zhruba 400 milionů korun z evropských peněz Národního plánu obnovy. Mohou je využít základní a střední školy a konzervatoře zřizované obcemi a kraji. Oproti podzimu bude možné doučovat žáky všech ročníků středních škol a konzervatoří, nejen závěrečných. Peníze zároveň bude možné využít jen na individuální a skupinové doučování, nikoli na aktivity socializačního charakteru.

Rozdělení peněz mezi školy se proti podzimu přizpůsobí více počtům znevýhodněných, výrazně zaostávajících a dalších žáků s potřebou podpory. Informace o nich zjišťovalo ministerstvo v listopadu od ředitelů škol a následně je ještě upravilo například podle dat Agentury pro sociální začleňování nebo České školní inspekce, sdělila mluvčí úřadu Aneta Lednová. Na každého žáka z nepodnětného prostředí, který by potřeboval intenzivní individuální doučování, půjde 5850 korun. Na další zaostávající žáky s potřebou intenzivního skupinového doučování 2275 korun a na ostatní s potřebou jednorázového skupinového doučování 650 korun. Minimální částka na školu bude 3250 korun.  Peníze mají do krajů odejít do konce ledna.


Zdravotní pojišťovny poskytnou příspěvek na testování

Od. 17. 1. 2022 budou zdravotní pojišťovny poskytovat příspěvek na nákup rychlého antigenního testu určeného pro sebetestování 18/1)všem zaměstnavatelům působícím na území České republiky. Příspěvek bude od 17.1. 2022 tedy poskytován i územním samosprávám a jejich příspěvkovým organizacím.
Svaz měst a obcí ČR tento požadavek opakovaně vznášel na jednání Ústředního krizového štábu, požadavek samospráv byl konečně akceptován. Obce a města a jejich příspěvkové organizace budou oprávněny (resp. možná i povinny, protože by všechny měly postupovat s péčí řádného hospodáře) žádat za testy provedené od 17. ledna 2021 o příspěvek na jednu testovanou osobu až 60 Kč podle doložené nákupní ceny za testy. Za měsíc leden by tak mohlo být proplaceno až 5 testů na osobu (2 celé týdny + pondělí), v únoru pak bude záviset na době trvání mimořádného opatření, předpokládá se, že se bude jednat o 6 testů k refundaci.
Příspěvek je čerpán za zaměstnance (v případě OSVČ i za sebe). Maximální výše příspěvku činí 60 Kč včetně DPH za 1 test. Lze ho získat pouze na antigenní test uvedený v seznamu antigenních testů povolených SÚKL určených pro testování laickou osobou. Na jednoho zaměstnance (pojištěnce) bez ohledu na počet jeho zaměstnavatelů lze čerpat příspěvek na nákup testů odpovídající maximálně frekvenci testování stanovené příslušným mimořádným opatřením Ministerstva zdravotnictví. V období od 17. 1. 2022 do 15. 2. 2022 (konečné datum bude upraveno dle vývoje situace a následných opatření) je stanovena frekvence dvakrát za týden tak, že následující testování zaměstnance proběhne nejdříve třetí den po předchozím testování (např. první test v pondělí, následující test je nutné provést ve čtvrtek). Zaměstnancem se také rozumí: státní zaměstnanec, příslušník bezpečnostního sboru, voják z povolání, soudce, státní zástupce, zaměstnanec dočasně přidělený agenturou práce, dobrovolník, osoba, která se zdržuje na pracovišti zaměstnavatele za účelem účasti na jeho činnosti, která není testována jinou osobou (zaměstnavatelem, školou,...).