Českotřebovský deník 19/2022(19/1)    
Smutná zpráva: zemřel RNDr.Vlastimil Hýbl

17. leden 2022 přinesl smutnou zprávu, která se mě osobně velmi dotkla. Ve věku 77 let zemřel  RNDr. Vlastimil Hýbl. Českotřebovák, vlastně původem Parničák (narodil se ve čtvrti Vily), který zůstal po celý život místním patriotem.
Je absolventem našeho gymnázia, v šedesátých letech vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor matematika - fyzika. V letech 1967 - 74 působil jako středoškolský profesor na zdejší průmyslové škole železniční. V roce 1974 odešel ze školství a nastoupil do ÚZCHV Česká Třebová jako výzkumný pracovník a podnikový metrolog. Zde pracoval až do roku 1990. V roce 1990 byl na základě konkurzního řízení jmenován do funkce náčelníka Středního odborného učiliště železničního. Škola pak postupně měnila své názvy a zřizovatele. Až do odchodu do důchodu zde působil jako ředitel školy.  
Po sametové revoluci v roce 1989 se změnily poměry také ve vedení města a městské samosprávě. Vlastimil Hýbl nezůstal stranou a působil zde od roku 2006 ve funkci zastupitele města a převzal i další s tím spojené povinnosti, např. v dozorčí radě Vodárenské společnosti. Další oblastí jeho aktivity bylo působení v Okresní hospodářské komoře Orlicko, ve které reprezentoval zájmy SOUŽ, které se pod jeho vedením měnilo na integrovanou střední technickou školu. V Centru uznávání a celoživotního  učení  Pardubického kraje patřil mezi zakladatele této obecně prospěšné společnosti. 
Zapojil se do budování družstevního bydlení pod Jelenicí a dlouhá léta byl nepostradatelným členem Horské služby Orlické hory služebna Čenkovice. Návštěvníci tohoto lyžařského střediska jej potkávali v červené bundě se znakem Horské služby. V těchto letech byla tato služba zajištěna vlastně jen dobrovolnickou činností.
Z jeho celoživotního působení vyplývá jeho zájem o dění ve městě, ve kterém se  narodil a kde celý život žil a pracoval. 
Čest jeho památce! (mm)

Medaile policejního prezidenta I. stupně pro hejtmana Martina Netolického

Hejtman Martin Netolický obdržel z rukou policejního prezidenta Jana Švejdara Medaili policejního prezidenta I. stupně, a to za dlouhodobou podporu a spolupráci při prosazování dobrého jména Policie České republiky. Jedná se především o společné projekty Pardubického kraje s Krajským ředitelstvím policie Pardubického kraje, které byly zahájeny v době, kdy byl Jan Švejdar krajským policejním ředitelem.
„S tehdejším krajským policejním ředitelem Janem Švejdarem jsme po jeho nástupu do funkce krajského policejního ředitele nastavili systém finanční podpory na nákup moderního vybavení či různé techniky, kterou by si krajští policisté nemohli běžně pořídit. Začali jsme nákupem radaru Ramer a přes podporu pořízení monitorovacího a pátracího vozidla, otevření služebny na Dolní Moravě či dron jsme se dostali až k podpoře nákupu zobrazovacích stěn umístěných na integrovaném operačním středisku v Pardubicích či vybudování preventivně informačního centra, které slouží mimo jiné pro přednášky žákům našich škol,“ vyjmenoval spolupráci s krajskými policisty hejtman Martin Netolický.
Generálmajor Jan Švejdar působil mezi roky 2006 a 2007 jako ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR. Poté byl do roku 2012 náměstkem ředitele pro Službu kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, kde se poté stal krajským ředitelem. Od roku 2013 do roku 2018 byl ředitelem Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. Následně se stal policejním prezidentem, když nahradil Tomáše Tuhého. Počátkem ledna 2022 požádal o rozvázání služebního poměru k 31. březnu 2022.

CHL - výsledky, tabulky a statistiky 

V souzčasné době byl vydán opravený los, který se bohužel stále mění, ale taková je už doba. Změny zapříčinily změny programu v soutěžích organizovaných ČSLH. Současnou 2. část CHL dohrajeme ve stávajícím stavu a na poslední část zkusíme připravit nějaký smyslu plný systém dohry letošního ročníku. Bohužel zatím není možné předpokládat, že se bude pokračovat v plném rozsahu.

V Ústí nově měří rychlost pod Duklou

Na silnici I/14 pod Duklou na výpadovce na Českou Třebovou bylo instalováno měření okamžité rychlosti, zařízení v současné době prochází testovacím provozem.  Jde oi bodové měření rychlosti v blízkosti frekventovaného přechodu pro pěší  a měří se rcyhlost vozidel ˇpřijíždějících od České Třebové. Tento úsek byl vytipován městem ve spolupráci s Dopravní policií ČR. Důvodem pro instalaci radaru je snaha o větší bezpečnost a zklidnění frekventovaného úseku, v němž se nachází hojně využívaný přechod pro chodce a kde se již staly dopravní nehody. Rovný úsek svádí řidiče k překračování maximálně povolené rychlosti, tím ohrožují chodce. Správcem zařízení je městská společnost Tepvos, provozovatelem bude Městská policie Ústí nad Orlicí, která bude dohlížet na dodržování předepsané rychlosti. Vyřizování dopravních přestupků bude probíhat standardním způsobem, kdy je provozovatel vozidla po spáchání přestupku vyrozuměn písemnou formou.


Fotovoltaiky se dočká i kladrubská střední škola

Pardubický kraj již potvrdil záměr výstavby fotovolatických elektráren na budovách LDN Rybitví, Vysokomýtské nemocnice, Střední školy automobilní Holice a Speciální základní, mateřské a praktické školy Ústí nad Orlicí. Do výzvy Modernizačního fondu nyní přidává také Střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem.
„Chtěli bychom dojít do bodu, kdy budou budovy pod správou kraje více energeticky soběstačné. V tuto chvíli máme vytipovaných 26 objektů, které chceme postupně řešit. A protože se nám nyní otevřela možnost přidat ještě jeden projekt spolufinancovaný z evropských zdrojů, rozhodli jsme se pro kladrubskou školu, která je z hlediska technické připravenosti další na řadě, “ uvedl radní pro  regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr. Panely by měly být osazeny na rovné střechy na objektu školy a domova mládeže a na mistrovně. Projekt by měl umožnit i mobilitu elektrické energie pomocí inteligentní sítě (tzv. smart grid), jejímž cílem je, aby všechny objekty školy byly vzájemně propojené a reagovaly tak na energetické potřeby jednotlivých budov.
„Celkové náklady projektu pro Střední školu chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem odhadujeme lehce přes sedm milionů korun, podíl evropských dotací uvažujeme v úrovni třiceti procent, tedy necelých dvou milionů korun,“ dodal radní Valtr.
Doba návratnosti investice při průměrném slunečním svitu a započítáním inflace ceny elektrické energie je odhadována asi na 12 let.

Dolní Čermná připravuje 31 obecních pozemků pro výstavbu

Hejtman Martin Netolický jednal se starostou Dolní Čermné Petrem Helekalem. Řeč byla především o investičních akcích v obci. Mezi ně mimo jiné patří rekonstrukce budovy staré školy, rozšíření Areálu zdraví a sportu, oprava budovy bývalého kravínu pro potřeby technické čety městyse, rekonstrukce veřejného osvětlení, oprava místních komunikací či příprava 31 obecních parcel pro výstavbu rodinných domů.
„Mezi největší plánovou investici v obci patří příprava 31 obecních pozemků pro výstavbu rodinných domů, což je stavba řádově za 35 – 40 milionů korun. Vznikne tak nové sídliště nedaleko středu obce, které může být velmi atraktivní lokalitou nejen pro mladé rodiny,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Na podzim letošního roku by měla být dokončena první etapa rekonstrukce budovy staré školy. „Rekonstrukce budovy, do které chceme přemístit obecní úřad, vybudovat zde novou obřadní síň, obecní knihovnu a muzeum, úspěšně pokračuje a první etapa by měla být dokončena do konce října letošního roku. Na práce jsme získali dotaci 10 milionů korun z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky,“ uvedl Petr Helekal.
Za podpory Pardubického kraje by měla být na konci května dokončena přístavba stávající turistické ubytovny v Areálu zdraví a sportu v Dolní Čermné. „Jedná se o přístavbu, která rozšíří ubytovací kapacity o tři ubytovací pokoje, relaxační část a bude provedeno zateplení budovy s opravou střechy. Celkové náklady činí 4,8 milionu korun a Pardubický kraj nám v loňském roce přispěl částkou jednoho milionu korun,“ sdělil Petr Helekal. Ten s hejtmanem řešil také další opravu části komunikace III/31514 směrem z náměstí v Dolní Čermné na Jakubovice.


Tvoří se strategický plán zemědělské politiky regionu

Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a radním pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslavem Krčilem jednali s viceprezidentem Agrární komory ČR Leošem Říhou a předsedou Zemědělského družstva Sloupnice a místopředsedou Zemědělského svazu ČR Jaroslavem Vaňousem o strategickém plánu zemědělské politiky na období let 2023 až 2027. Problémem je podle Agrární komory a Zemědělského svazu změna strategie nové vlády. Především se to týká zvýhodněné platby na prvních 150 hektarů půdy. V této souvislosti se ve čtvrtek od 12:05 uskuteční demonstrace, v rámci které vyjede na silnice zemědělská technika.
„Mezi zemědělci v tuto chvíli panuje velká nejistota, jak bude nastavena zemědělská podpora od roku 2023. Už dva měsíce se snaží Agrární komora a Zemědělský svaz snaha upozornit na problém středních podniků, které v České republice tvoří 90 procent živočišné výroby. Rozhodně se nejedná o aktivitu proti malým podnikům, ale není možné ze dne na den měnit strukturu zemědělství v České republice,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Problémem je především změna, kdy budou nastaveny vysoké platby na prvních 150 hektarů, což se dotkne primárně středně velkých zemědělců. Je to přibližně dvakrát více, než mají například sousední země jako Slovensko, Polsko nebo Německo. Důležité je, že platba na první hektary, ekologické či mladé zemědělce není spojena s povinností vykonávat jakoukoliv zemědělskou produkci. To může mít nedozírné následky na vztahy v rámci středně velkých podniků, které ve většině nehospodaří na své vlastní půdě,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Dopadem tohoto nastavení bude podle Agrární komory a Zemědělského svazu vyšší cena potravin a zánik potravinářského průmyslu, jelikož je ohrožena velká část živočišné výroby v České republice. „České zemědělství stojí na rozcestí. Musíme si uvědomit, že se bavíme o podnicích střední velikosti, v nichž se sdružili malí vlastníci půdy. Tyto podniky stále drží produkci s přidanou hodnotou. Aktuální návrh zlikviduje nejenom zemědělskou produkci nezbytnou pro obživu obyvatel, ale zlikviduje tím i potravinářský průmysl,“ nechal se slyšet krajský radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Představitelé Agrární komory a Zemědělského svazu informovali také o plánované demonstraci, která má za cíl upozornit na jejich obavy. Ve čtvrtek ve 12:05 jsou tak v regionech plánovány jízdy zemědělské techniky. Jen v Pardubickém kraji by se mělo zapojit 75 traktorů.