Českotřebovský deník 20/2022 (20/2)  
Nové video Českotřebovského denÍku
VÝSTAVA: EXPEDICE STŘEDOVĚK

Ve čtvrtek 20. ledna se v Městském muzeu konala vernisáž výstavy Expedice Středověk. Výstavu uvedla zástupkyně ředitelky muzea Mgr. Jitka Peková. Covidová opatření bohužel odradila a tím velmi omezila počet návštěvníků vernisáže zajímavé výstavy. Vzhledem k tomu, že jde o výstavu zajímavou a přitom návštěva výstavy je epidemiologicky zcela bezpečná, považujeme za potřebné rychle reagovat a zveřejnit pro pravidelné návštěvníky výstav v městském muzeu "videopozvánku" na novou výstavu, která je otevřena až do 13. března t.r. Proto Putovní výstava je interaktivní a návštěvníky seznámí s obdobím středověku. Díky ní se dozvědí řadu zajímavostí z tohoto historického období a navíc si mohou na vlastní kůži vyzkoušet například to, jak se žilo na hradě i na bitevním poli.
Výstava je zapůjčena z brněnského Moravského zemského muzea, oddělení Dětské muzeum, doplněná je o předměty ze sbírky Městského muzea Česká Třebová. Výstava je vhodná pro školní kolektivy, doprovodný program lze objednat na tel. 465 322 634.  Odkaz na video je https://youtu.be/xLQ4ZlowIEs

Cestování s knihou v roce 2021

Půjčování knih z knihovničky-piana v hale českotřebovského nádraží bez výpůjční lhůty začalo 21. března 2016. Stále věříme, že veřejná knihovnička vede k rozšíření čtenářství mezi lidmi a ukrácení času na cestách.
Během roku 2021 doputovalo přes knihovnu 4 861 knih do sdílené knihovničky. Jednalo se o knihy vyřazené nejen z Městské knihovny Česká Třebová, ale i o vaše dary. Víme, že mnoho dalších knih dali čtenáři do knihovničky, aby udělali radost dalším, ale ty už nedokážeme spočítat. Děkujeme, že nám pomáháte v projektu pokračovat.
Napište nám, kam s vámi kniha cestovala, nebo pokud zjistíte, že v pianu nejsou knihy, na e-mail info@moderniknihovna.cz.
Městská knihovna Česká Třebová obvykle jednou týdně provádí zásobování knihovničky-piana.
Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).

Knížkohraní s medvědem Edou 

Úkoly v Knížkohraní s Edou jsme sestavili tak, aby po celý rok rozvíjely osobnost dítěte předškolního věku. Podporují rozvoj předčtenářské gramotnosti, zábavnou formou rozvíjí slovní zásobu dětí, jejich fantazii a představivost, motoriku, pozornost, zrakové a sluchové vnímání a další.
Pokud už jste s dětmi přečetli doporučené knížky a vyzkoušeli všechny aktivity, a máte alespoň 3 samolepky z akcí v knihovně, můžete si na dětském oddělení vyzvednout odměnu z projektu Bookstart. Nemusíte ale spěchat, odměnu za "splnění" Knížkohraní si můžete vyzvednout v průběhu roku 2022. Pokud jste si zakoupili Knížkohraní třeba až v dubnu, tak aby to bylo fér. A pár výtisků Knížkohraní s Edou je stále k mání. Za 80 Kč může být sešit váš.

PRVNÍ JEDNÁNÍ NOVÉ VLÁDY S ASOCIACÍ KRAJŮ...

NEBYLO NUTNÉ VYSVĚTLOVAT, JAK VĚCI FUNGUJÍ, ALE ŘEŠILY SE SKUTEČNÉ PROBLÉMY REGIONŮ
Věcné, slušné, bez křiku, dojmologie a zbytečných emocí. Ne na všechno jsme měli stejný pohled, ale jeden rozdíl musím ocenit. Nemusím se s předsedou vlády ideově a politicky shodnout (a také tomu tak v mnohém je), nicméně je v problémech tohoto státu a regionů orientovaný. Nebylo tedy nutné řadu věcí vysvětlovat jako malému dítěti. Na setkáních s minulou vládou jsme se často zdržovali a dalo nám někdy i dost práce vysvětlit banální základní záležitostí fungování státu a veřejných služeb. Bylo to velmi trapné. Škoda jen, že to občané nemohli vidět, protože šlo o smutnou ukázku, když ve volbách vítězí marketing, prázdná slova a ultrapopulismus. Nyní očekávám reálný programový diskurz. Za gesci, kterou mám v rámci Asociace krajů České republiky na starost, budeme s kolegy řešit uspořádání veřejné správy a skutečné reálné změny v oblasti stavebního práva, které povedou ke opravdovému zkrácení stavebního řízení (ne jen násilný centralizační proces, který by stejně nic nevyřešil).
FB Martin Netolický


V příspěvkových organizacích kraje budou jezdit vozidla s plug-in hybridním pohonem

Pardubický kraj nyní vyhlásil veřejnou zakázku na pořízení šesti vozidel s plug-in hybridním pohonem. S pomocí evropské dotace chce tato nízkoemisní auta pořídit pro šest příspěvkových organizací v sociálních službách.
„Jedná se o pětimístná auta s větším úložným prostorem na benzínový pohon s možností přepnout plně na elektrický pohon. Přesné podmínky jsou uveřejněny ve výběrovém řízení. Na tento nákup využíváme Integrovaný regionální operační program, finanční účast Pardubického kraje je kolem 10 procent,“ vysvětlil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Automobily jsou primárně určeny pro sociální služby. „Chceme s nimi vybavit šest našich příspěvkových organizací v Anenské Studánce, v Bystrém, v Rábech, Slatiňanech, na Žampachu a ve Skutči,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračoval: „Poté, co klienti ve většině případů nežijí na jednom místě v bývalých ústavech, jim poskytujeme sociální služby v komunitním bydlení v širším okolí. To ale také znamená větší potřebu mobility sociálních pracovníků. Automobily s hybridním pohonem budou tak šetrnější k přírodě.“ Lhůta pro podání nabídek trvá nejpozději do 2. února.


Bylany u Chrudimi řeší rozvojové projekty. Bez dotací je nelze uskutečnit 

Hejtman Martin Netolický navštívil ve čtvrtek odpoledne obec Bylany nedaleko Chrudimi. Se starostou Tomášem Hrubým hovořil především o obcí připravovaných projektech včetně rekonstrukce obecního úřadu a přístavby hasičské zbrojnice či stavbě multifunkčního hřiště. Řeč byla také o dotačních titulech kraje, a to především pro dobrovolné hasiče či v rámci Programu obnovy venkova.
„Obec požádala na Ministerstvu pro místní rozvoj o dotaci na přestavbu obecního úřadu. V rámci tohoto dotačního titulu je možné získat až 70 procent skutečně vynaložených uznatelných nákladů s maximálním limitem na jednoho žadatele 10 milionů korun. Mimo tuto dotaci obec připravuje přístavbu hasičské zbrojnice. Celkové náklady obou projektů činí přibližně 19 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Na přístavbu hasičské zbrojnice je možné požádat ve státním dotačním titulu Hasičského záchranného sboru ČR. V rámci našeho domluveného krajského podílu máme v rozpočtu vyčleněno 14,1 milionu korun,“ uvedl hejtman Netolický, který starostu seznámil se strukturou krajských dotačních programů. Ty se obec snaží dlouhodobě využívat v rámci svých investičních aktivit. Pro řešení opravy havarijního stavu střechy kulturního domu například požádaly Bylany o dotaci z krajského Programu obnovy venkova. Z něj byly v minulosti spolufinancovány aktivity v místní mateřské škole či právě v samotném kulturním domě.
Mezi další obecní projekty patří stavba multifunkčního hřiště či odbahnění rybníku, který byl zaplaven v rámci loňských povodní. Řeč byla také o využití bývalé železniční stanice a prostoru, kde byl v minulosti sklad mostních konstrukcí
 Společné prohlášení k zemědělské politice