Českotřebovský deník 21/2022 (21/1)  

Vasil Timkovič čestným občanem města Česká Třebová


V pátek 21. ledna 2022  měla českotřebovská radnice vzácnou návštěvu.  Starostka města Magdaléna Peterková a místostarosta Josef Kopecký přijali  válečného veterána Vasila Timkoviče u příležitosti udělení čestného občanství města.
Čestné občanství bylo uděleno již v podzimním období a schváleno zastupitelstvem města v říjnu 2021, ale pro zhoršený zdravotní stav se udělení odložilo až na dnešní termín. "Udělení občanství města je pro mne velkým svátkem, moc si jej považuji,"  řekl válečný veterán a znovu připomínal dobu na kterou ale vlastně nerad vzpomíná, protože to byly hrůzné okamžiky jeho života. "Zažil jsem toho mnoho, ale snad nejhorší byly byly boje v Dukelském průsmyku, tam padla velká spousta našich vojáků, byla to doslova jatka," řekl v besedě s vedením města. přišla ovšem také řeč na příjemnější témata ze současnosti. Po podzimní hospitalizaci a následné rekondici se nyní Vasil Timkovič v dobrém zdravotním stavu, i když věk 99 roků jistě znamená řadu handicapů. Je zřejmě nejstarším žijícím vojákem, který přišel se Svobodovou armádou přes Dukelský průsmyk. Proto se mluvilo i o tom, že by si zasloužil udělení  generálské hodnosti.Velmi doufáme, že se to nakonec podaří prosadit. Březnové 99. narozeniny válečného veterána by byly pro tento účel dobrým termínem. 
Vasil Timkovič se také při své návštěvě podepsal do pamětní knihy města a převzal plaketu stvrzující udělení čestného občanství. Více o této slavnosti bude uvedeno ve zvláštním článku. Českotřebovský deník o této události také připravil videosnímek, který bude uveden v nejbližších dnech.

Snímek studentů gymnázia Česká Třebová:
Adam Ostruszka, Jiří Štembírek, Adam Pávek, Michal Koubek,
kamera Luděk Petraš a Jan Jasanský,
hudba Karel Hampl a Anna Hamplová, komentář a průvodní slovo ing. Otokar Dobrovský.
Film byl vytvořen v r. 2012.  Upozorňujeme na film při příležitosti udělení čestného občanství města pro Vasila Timkoviče a také jeho 99. narozenin, které oslaví přesně za dva měsíce.
Válečný veterán Vasil Timkovič se narodil 21. března 1923, Mukačevo, Podkarpatská Rus.
Příběh Vasila Timkoviče je uveden na tomto videu z r. 2012: https://youtu.be/T3QKWejfFHc

 Hledáme kolegu – kolegyni 
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice hledá:
učitele/-ku I. stupně na celý nebo částečný úvazek (dle domluvy) – nástup ihned – záskok za nemoc
vychovatele/-ku školní družiny na celý úvazek – nástup březen – záskok za MD
Nabídky posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel.
465 531054 nebo 605 717350.


Nová pomoc státu lidem s vysokými platbami za bydlení

Možná jste se i vy osobně nebo prostřednictvím někoho z vašich blízkých setkali s pádem dodavatele energií a s tím souvisejícím extrémním nárůstem cen i záloh u dodavatelů poslední instance (DPI) a poté i u nových dodavatelů.
Původní částky zhruba ve výši 3 - 4 tisíce korun nejsou v řadě případů dostačující a nově se šplhají k násobkům původní platby. Rodiny, senioři, vdovy, vdovci, samoživitelé a řada dalších lidí se právem obává, jak současnou situaci v kombinaci s dalším zdražováním zvládne.
Nechceme plošně snižovat DPH ani dávat peníze těm, kteří to nepotřebují. Současně s tím ale nesmíme dovolit, aby ti nejzranitelnější, především pak děti nebo senioři, trpěli zimou nebo hlady, případně kvůli cenám padali do exekucí. Chceme důsledně bojovat za zachování lidské důstojnosti vás všech.
Proto jsme rozšířili možnosti čerpání příspěvku na bydlení, který jsme letos navíc i zvýšili. Ve čtvrtek 20. 1. 2022  tuto úpravu posvětil jednomyslně i Senát Parlamentu ČR.  Zjednodušeně je možné říct, že kdo dává na platbu za bydlení, včetně plateb za energie, víc než třetinu svých příjmů (třeba důchodu), může zažádat a pobírat příspěvek na bydlení.
Například:
Senior s důchodem ve výši 14 000 Kč, který bydlí ve vlastním bytě v Praze a má náklady na bydlení ve výši 6 000 Kč, může mít nárok na příspěvek na bydlení 1 100 Kč měsíčně.
Nebo senior s důchodem 20 000 Kč, který platí za nájemní bydlení ve městě celkem 11 500 Kč, může mít nárok na příspěvek na bydlení ve výši 929 Kč měsíčně.
Výpočet přesné částky této dávky je mnohem složitější, proto bych vám chtěl doporučit, abyste si vyzkoušeli novou kalkulačku a spočítali si, zda a na jakou výši příspěvku máte nárok. Najdete ji na energetickyprispevek.cz. Online kalkulačku budu teprve v pátek představovat na tiskové konferenci, vás jsem o ní však chtěl informovat s předstihem, ať si ji můžete v klidu vyzkoušet.
Všichni, kdo mají nárok na příspěvek na bydlení, o něj mohou rovnou online požádat, nebo mohou  navštívit pobočku Úřadu práce ČR, kde jim rádi poradí.  Můžete také využít bezplatné telefonické linky: 800 779 900.


Matoušková: Mapujeme veškeré zdravotnictví v kraji

Pardubický kraj v čele s náměstkyní hejtmana Michaelou Matouškovou zahájil práce na Střednědobé koncepci zdravotnictví a Koncepci lůžek následné péče pro období 2021 – 2030. Koncepce budou podkladem pro zmapování dostupnosti zdravotních služeb v Pardubickém kraji a jejich cílem bude i zkvalitnění péče o nemocné při stabilizaci ekonomiky jednotlivých zařízení a krajského zdravotnictví jako celku.
„Střednědobá koncepce zdravotnictví bude obsahovat primární, ambulantní, akutní, následnou a dlouhodobou péči, doplněnou péčí rehabilitační, lázeňskou a paliativní. Nebude chybět ani preventivní péče. Koncepce se nebude zabývat jen krajem zřízenými organizacemi, ale zahrne i soukromá zdravotnická zařízení. Zdravotní síť tak bude analyticky zmapována napříč Pardubickým krajem a bude i prostředkem pro návrhy legislativních změn a zároveň podpůrným prostředkem pro zdravotní pojišťovny, při rozhodování o pokrytí zdravotními službami. Neméně důležitým cílem bude i propojení oborů v oblasti zdravotní péče tak, aby byly v kraji dostupné a poskytovaly kvalitní zdravotní služby. Koncepce bude obsahovat i nejaktuálnější problémy týkající se léčby a následků po Covid-19,“ uvedla Michaela Matoušková.
Nyní podle harmonogramu vzniká analytická část dokumentace. Odborný poradní tým ve složení zástupců kraje, zhotovitele a za podpory společnosti Nemocnice Pardubického kraje a příspěvkových organizací hodnotí parametry na úrovni jednotlivých odborností.