Českotřebovský deník 22/2022 (22/1)  
Krásně bylo dnes na lyžích ať již na běžkách kdekoliv, nebo na sjezdovkách na Pekláku či v Přívratě.  Napadlo i na běžky a odpoledne již byla na Kozlově krásně projetá profesionální stopa. Peklák jezdil celý den do večera, zajímavé bylo ovšem velké hemžení v přívratu, kam si našly cestu rodiny s malými dětmi pro které je tento areál nenahraditelný a také docela levný.

JUBILEJNÍ DESÁTÝ ROČNÍK VELKÉ CENY ČESKÉ TŘEBOVÉ V JUDU

Letošní jubilejní ročník turnaje se koná po loňské covidem zaviněné přestávce, jde ale o jubilejní desátý ročník. Počet účastníků je však velký, pouze vzniklo omezení pro diváky. V sobotu 22. ledna dopoledne po desáté hodině vše začalo slavnostním nástupem soutěžících i rozhodčích za účasti starostky města Magdalény Peterkové. Potom se uskutečnil turnaj mláďat (U11) a staršího žactva (U15). Soutěž se koná  v českotřebovské hale Skalka podruhé v historii, předtím byla soutěž organizována v hale ZŠ Nádražní ulice. V hale Skalka jsou lepší prostorové možnosti a hlavně je zde možné snadno zaparkovat. A je to potřeba, do České Třebové přijede na Velkou cenu opravdu velký počet závodníků Velká cena České Třebové pokračuje  i v neděli 23.1. turnajem mladšího žactva (U13) a dorostu (U18). Pořadatelem turnaje velkého významu je Judo Česká Třebová.

O historii textiláckého rodu Janderů z Ústí n.O. vyšla nová publikace

Od čtvrtka 20. ledna bude prodávána v informačním centru města nová publikace Rod Janderů v textilním průmyslu, kterou napsali Josef a Ludmila Havlovi. Ve spolupráci s Městem Ústí nad Orlicí ji vydalo nakladatelství Grantis. Kniha mapující životní osudy rodiny podnikající v textilním průmyslu je doplněna řadou historických i současných fotografií, nechybí dobové dokumenty ani rodokmeny členů rodu. Spojován je s výjimečnými podnikatelskými, kulturními, sportovními i společenskými aktivitami ve městě, které dramaticky utnuly politické změny po druhé světové válce. „Šlo o velmi rozvětvený rod a proniknout ke kořenům toho, jak spolu jeho jednotliví členové navzájem souvisejí, není vůbec jednoduché. Důležitým zdrojem informací o nich jsou nepočetné písemné a obrazové materiály. Pokud je vhodně doplní vzpomínky alespoň některých pamětníků, pak přichází možnost poodhalit osudy alespoň těch nejvýznamnějších větví,“ napsali autoři v úvodu knihy, která bude k dostání za 350 korun.


Přetížená vozidla polských řidičů dodávek uvízla v síti hradeckých celníků

V minulých dnech realizovali královéhradečtí celníci v blízkosti bývalého hraničního celního přechodu v Náchodě - Bělovsi kontrolní akci cílenou na nízkorychlostní vážení.
Ze šesti zkontrolovaných automobilů překročily nejvyšší technicky přípustnou hmotnost hned čtyři z nich. Mobilní váhy, které celníci při svých kontrolách využívají, zaznamenaly u vozidel s polskými registračními značkami přetížení o 2.500, 1.050, 500 a 450 kilogramů.
Jejich provozovatelům celníci uložili na místě kauce v celkové výši 50 000 korun a zadokumentované porušení předali k zahájení řízení o důvodném podezření ze spáchání přestupku na Odbor dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Náchod. 

Plánovaná přeložka silnice I/36 Časy – Holice se začne stavět na jaře

Zprovoznění dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů odlehčilo od kamionové dopravy Hradci Králové, ale přitížilo obyvatelům okrajové části Horních Ředic. Veškerou dopravu směřující z dálnice na Moravu totiž investor svedl na stávající silnici I/36 do Holic, která prochází obcí.
Souběžná přeložka této silnice se začne stavět na jaře. "Na plánovanou stavbu přeložky silnice I/36 Časy – Holice probíhá nyní výběrové řízení na zhotovitele. Stavba o celkové délce 3.440 metrů bude dle předpokladu zahájena v květnu 2022. Přeložka silnice I/36 souvisí s dálnicí D35 Opatovice–Časy, zprovozněnou v prosinci 2021 a řeší současné nevyhovující směrové a výškové vedení trasy. Přeložka zajistí kapacitní a bezpečnostní propojení trasy Pardubice – Holice s vazbou na stávající I/35 směrem na Brno a Olomouc," informovalo Ředitelství silnic a dálnic¨ČR


Milostivé léto končí

Čtyři dny a pár hodin a minut k tomu. Takový pohled se naskytne všem, kteří v sobotu zabrousí na webovou stránku milostiveleto.cz věnovanou ojedinělému projektu na pomoc lidem, jejichž dluhy se z původních pár stovek vyšplhaly kvůli penále a úrokům někdy i do astronomických výšek. Klesající čísla varují ty, jichž se to týká, jak rychle se jim krátí čas, v němž se mohou velké části svých dluhů zbavit. Tříměsíční akce Milostivé léto skončí již 28. ledna.
Milostivé léto dalo možnost lidem, kteří si své dluhy způsobili zejména neplacením různým státním a městským institucím, typově třeba černým pasažérům chyceným revizory. Pokud nyní zaplatí původní pokutu (takzvanou jistinu) a také odměnu pro exekutora ve výši necelé tisícikoruny včetně DPH, stát jim odpustí další úroky, poplatky z prodlení a náklady na vymáhání.
Akce sice skončí až příští týden, pro opozdilé dlužníky už ale může být pozdě. Zpracování konkrétního případu totiž exekutorům trvá několik dní. Organizátoři ze společnosti Člověk v tísni si navíc už dříve stěžovali, že někteří exekutoři milostivé léto bojkotují.


Černá skládka u Nového náměstí odstraněna

U budovy bývalého úřadu práce  neznámý vandal vysypal  spoustu věcí, zde vytvořily  zátiší, které známe od kontejnerových hnízd.  Vše mohli pozorovat chodci  z frekventovaného chodníku. Ostuda. Těžko honit neznámého vandala. Sousedé nejdříve uklidili nepořádek do skrytu nejbližšího keře. Ponechat  skládku na místě však nebylo možné. Jsem velmi spokojený s tím, že po zásahu městské policie skládka rychle zmizela. Proč ovšem takové věci vandalové dělají opravdu nevím....