Českotřebovský deník23/2022 (23/1)   
Stručný přehled událostí uplynulého týdne v České Třebové

Ve věku 77 let zemřel v pondělí 17. ledna  RNDr. Vlastimil, Hýbl, bývalý ředitel Střední integrované technické školy Skalka a zastupitel města (nar. 4. 10. 1944).
Lednová zima umožnila zasněžit Peklák, a plně využít sjezdovku (mimo jediný deštivý den). Nyní se však předpovídají dny s oblevou
Ve středu 19. ledna se v Malé scéně konal Koncert učitelů českotřebovské ZUŠ.  Tradiční akce se konala po dvou letech, loni koncert musel být odvolán. Čt. deník zde natočil videozáznam.
Ve čtvrtek 20. ledna se v Malé scéně se uskutečnil lednový koncert Kruhu přátel hudby: Tenorová antidepresiva
V městském muzeu byla ve čtvrtek 20. ledna (bez velkého zájmu veřejnosti) otevřena výstava "Expedice Středověk", která byla zapůjčena Moravským zemským muzeem Brno a doplněna také o další artefakty z českotřebovského městského muzea.  Bude určena zejména školní mládeži. Výstavu uvedla zástupkyně ředitelky muzea Mgr. Jitka Peková.  Výstava  je otevřena až do 13. března t.r. Proto Putovní výstava je interaktivní a návštěvníky seznámí s obdobím středověku. Díky ní se dozvědí řadu zajímavostí z tohoto historického období a navíc si mohou na vlastní kůži vyzkoušet například to, jak se žilo na hradě i na bitevním poli.
Čestné občanství města, udělené zastupitelstvem města již na podzim minulého roku bylo předáno válečnému veteránovi Vasilu Timkovičovi při jeho návštěvě na radnici v pátek dne 21. ledna. Důvodem zpoždění bylo onemocnění válečného veterána.
Vasil Timkovič, rodák z Podkarpatské Rusi, je nejstarší válčený veterán z východní fronty z našeho kraje, za dva měsíce 21.3. 2022 oslaví 99. narozeniny. V loňském roce obdržel významné ocenění Pardubického kraje. Z předání máme natočené video...
O víkendu se v kale Skalka konal jubilejní desátý ročník Velké ceny České Třebové v judo mládeže, soutěže byly vypsány jako v jiných letech v kategorii U11, U13, U15 a U17.  Přes covidové problémy byla účast sportovců hodně veliká.
Nasněžilo. Všude na okolních kopcích a veřejnost tak o víkendu také využívala zdejší lyžařské terény na sjezdových i běžeckých lyžích. Současně to byla zkouška pro středisko zimní údržby Eko Bi. Myslím, že se svého úkolu zhostili  dobře.


 Hledáme kolegu – kolegyni 

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice hledá:
→ učitele/-ku I. stupně na celý nebo částečný úvazek (dle domluvy) – nástup ihned – záskok za nemoc
→ vychovatele/-ku školní družiny na celý úvazek – nástup březen – záskok za MD
Nabídky posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel.
465 531054 nebo 605 717350.

Město Ústí n.O. již zveřejnilo návrh rozpočtu města

Rozpočet bude předložen ke schválení zastupitelům  v pondělí 7. února. Pokud by k němu měli občané připomínky, mohou je uplatnit do 6. února 2022 prostřednictvím finančního odboru městského úřadu, následně pak na zasedání zastupitelstva města 2022, Zde ovšem již bude šance na uplatnění připomínek minimální.

Česká Třebová schválí rozpočet se 14ti denním odstupem

V České Třebové je termín schválení rozpočtu města  pozdější, zastupitelé se sejdou pro tento účel v pondělí 21. února. Do té doby jej nejdříve posoudí a připomínkuje rada města, potom se uskuteční předběžné neveřejné projednání se zastupiteli, Kde budou vysvětleny dotazy a připomínky k jednotlivým kapitolám a položkám. Návrh rozpočtu bude také zveřejněn v zákonném termínu na úřední desce. Připomínky mohou občané také po zveřejnění posílat na podatelnu nebo přednést přímo na veřejném jednání zastupitelstva 21. února. Novinkou letošního městského rozpočtu v České Třebové bude v návrhu položka ve výši 500 tis. Kč pro tzv. participativní rozpočet. Pro konkrétní využití této částky budou občané moci podávat vlastní návrhy a získávat pro ně podporu veřejnosti.


Covid posílá celé třídy škol do karantény

Platí to také pro českotřebovské školy. Opět se pro ně musí zavést distanční výuka. Karanténa je sice krátkodobá, ale omezuje celé rodiny, také mimoškolní aktivity, které nelze provozovat.... Preventivní plošné testování antigenními testy ve školách se nyní provádí každé pondělí. Testování se týká všech žáků, bez ohledu na to, zda jsou očkovaní či spadají do ochranné lhůty po prodělání nemoci. K plošnému uzavření škol však v Pardubickém kraji zatím nedošlo.„Zatím nemáme zprávu, že by některá ze škol musela být zcela uzavřena, a to platí jak u základních, tak středních škol,“ řekl radní Kozel s tím, že takovému stavu se školy snaží maximálně předcházet.

Stomatologická pohotovost v regionu - únor 2022

Na zajištění stomatologické pohotovosti v našem vytvořeném regionu, tedy ve městech Česká Třebová - Ústí n. O., Chocni a Vysokém Mýtě se podílí celkem 31 stomatologů. Snad to je vytvořeno podle možné dopravní dostupnosti vlakovým spojením. Jinak ovšem jízda ze Třebové do Vysokého Mýta je obtížná a snadněji by třeba bylo možné vytvořit region ČT - UO - Litomyšl.  Toto rozdělení provádí Oblastní stomatologická komora v Litomyšli. Z 31 stomatologů našeho "regionu" toho 10 sídlí v České Třebové, 8 v Ústí nad Orlicí, 8 ve Vysokém Mýtě, 1 v Brandýse nad Orlicí a zbývající v Chocni a ještě v Dolní Dobrouči . Pro Českou Třebovou bude tedy lepší sledovat termíny stomatologických pohotovostí v Litomyšli ve Svitavách nebo v Lanškrouně, jsou dostupné na webu Pardubického kraje. Budu se snažit tyto termíny sledovat a publikovat také v Českotřebovském deníku.


Kohouti vyhráli v Náchodě 3:2. Některé zápasy se však odehrát nepodaří!

Náchod - Kohouti Česká Třebová 2 : 3 Kohouti vedou tabulku....
Je téměř jisté, že ve druhé části krajské hokejové ligy zůstanou některé zápasy neodehrány. Zatímco v první části soutěže uplatnil krajský hokejový svaz při stanovení pořadí koeficient, který vycházel z bodového zisku a počtu odehraných utkání, nyní je všechno jinak.
„S ohledem na blížící se konec druhé části soutěže KLM (30.1.2022), a s nedostatkem volných termínů pro sehrání odložených utkání (covid, karantény), rozhodla sportovně-technická komise se souhlasem řídícího orgánu o možnosti využít k dohrání takových utkání ještě termínu 2. února (středa). Utkání, která přesto nebudou sehrána, budou kontumována výsledkem 0:5 v neprospěch týmů, z jejichž viny se utkání neodehrálo,“ stojí v prohlášení STK. Jisté je, že byly (zatím) kontumovány zápasy 5. a 12. kola Choceň – Jaroměř (5:0) a Jaroměř – Choceň (0:5), hokejisté Chocně jsou rázem bohatší o šest bodů...V nejsložitější situaci se ocitl Nový Bydžov (toho času v karanténě), který by teoreticky měl do středy 2. února odehrát ještě pět zápasů!!

AKTUÁLNĚ: PTAČÍ CHŘIPKA V PARDUBICKÉM KRAJI

V sobotu ve večerních hodinách jsem byl informován o novém ohnisku ptačí chřipky na území Pardubický kraj. Veterinární správa dnes vydala mimořádné opatření na likvidaci velkochovu drůbeže společnosti Perena Lipoltice. Původní stav činil přibližně 3.500 ks drůbeže s tím, že velká část již kvůli nákaze H5N1 uhynula. V pondělí 24.1. v ranních hodinách nastoupí k likvidaci chovu jednotky Hasičského záchranného sboru a Střediska pro likvidaci veterinárních nákaz. Zároveň bude nařízen soupis veškeré i domácí drůbeže v perimetru 3 km a dále budou sledovány veškeré chovy v okruhu 10 km. Jen na závěr uvádím, že se jedná o obvyklou reakci při výskytu obdobné nákazy. FB Martin Netolický


Na Šediváčkův long v Orlických horách přijede stovka závodníků

Orlické hory se opět promění v „polární sever“, a to díky závodu psích spřežení s názvem Šediváčkův long. Jubilejní 25. ročník přivítá více jak 100 závodníků z celé Evropy a bude tak důstojnou oslavou významného výročí.
Závod psích spřežení, který je ověnčen hned několika nej - jde o nejdelší a nejtěžší závod, a to nejen v České republice - se bude konat od úterý 25. do soboty 29. ledna 2022. První závodníci, kteří budou absolvovat nejdelší trasu dlouhou 300 kilometrů, se na trať se svými psími spřeženími vydají již v podvečer 25. ledna. Tyto starty proběhnou od chaty Kristýna v Jedlové v Deštném v Orlických horách, kvůli současné složité epidemiologické situaci bez obvyklého zahajovacího ceremoniálu.
Přijměte pozvání a přijeďte načerpat seversky mrazivou atmosféru, která štěkotem psů připomíná volání divočiny. Závod se koná tradičně pod záštitou Královéhradeckého kraje.

Jaké soukromé projekty mají být  letos realizovány v Litomyšli

V Litomyšli se tento rok bude pokračovat nebo začnou práce na záměrech, které nefinancuje město. Národní památkový ústav má na jaře začít s opravou zámku a Panského domu. Nedávno byla publikována informace o tom, že se bude jednat o náročný projekt v hodnotě přes půl miliardy. S tak velkou hodnotou se ovšem v rozpočtu NPÚ nepočítalo. Nicméně přžes tuto hodnotu se dostalo všech pět oslovených firm při výběrovém řízení.
Ředitelství silnic a dálnic na tento rok plánuje opravu jednoho pruhu silnice I/35 ve směru od světelné křižovatky po výjezd na Svitavy.
Soukromý investor má na jaře zahájit výstavbu nových bytových domů u nemocnice, pokračovat má i výstavba bydlení na Havlíčkově ulici v místě bývalého sklenářství.
Na jaře letošního roku má také začít výstavba nové prodejny Lidlu a okružní křižovatky na I/35.