Českotřebovský deník 24/2022 (24/1)   
ČESKÁ TŘEBOVÁ ZAVÁDÍ PARTICIPATIVNÍ ROZPOČET.
NÁVRHY JE MOŽNÉ ZASÍLAT JIŽ NYNÍ

Součástí návrhu rozpočtu města na letošní rok, který bude schvalovat zastupitelstvo na svém únorovém jednání, bude uvolnění částky 500 tisíc korun pro první ročník participativního rozpočtování. Poprvé v historii našeho města tak budou občané sami navrhovat a svým hlasováním podporovat projekty, které radnice v letošním roce realizuje.
Odkazy
Pravidla participativního rozpočtu 2022 [PDF, 320 kB]
Předkládat své návrhy může každá fyzická osoba, která trvale bydlí v České Třebové. Navrhovatelem se rovněž můžou stát místní spolky. Termín pro dodání návrhů byl stanoven na 15. března. K realizaci bude možné přihlásit projekty ve dvou kategoriích dle maximální ceny realizace projektu. Následovat bude kontrola proveditelnosti projektů. Všechny projekty, které budou v souladu s pravidly, postoupí po schválení radou města do samotného hlasování občanů. Ti budou moci o svých favoritech rozhodnout v období od 15. dubna do 13. května pomocí elektronického i tištěného formuláře. Následně budou veřejnosti prezentovány výsledky hlasování  a stanoven finální seznam vítězných projektů. K samotné realizaci bude přistoupeno ve druhé polovině letošního roku.     
Veškeré informace související s participativním rozpočtem budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách a sociálních sítích města.
Odkazy
Formulář pro přihlášení návrhu (PDF k tisku) [PDF, 428 kB]
Odešlete nebo odevzdejte v obálce označené nápisem „PARTICIPATIVNÍ ROZPOČET“ na podatelnu městského úřadu
Formulář pro přihlášení návrhu (Excelový soubor k zaslání e-mailem) [XLSX, 24 kB]
Zasílejte na adresu epodatelna@ceska-trebova.cz

Skiinterkritérium Říčky se jelo po šedesáté

Jubilejní 60. ročník mezinárodního závodu v alpském lyžování Skiinterkriterium se ve dnech 20. a 21. ledna konal v Říčkách v Orlických horách. Na start nejstaršího dětského závodu na světě se letos postavilo 136 závodníků z 15 zemí. Kvůli zvýšeným hygienickým opatřením, která museli organizátoři ze Skiklubu Ústí nad Orlicí dodržovat chyběl doprovodný program pro závodníky a také samotné vyhlašování výsledků probíhalo přímo na svahu po dojetí závodu.
V pátek se na svahu pod Zakletým jel obří slalom, ve kterém získala česká reprezentace sedm z dvanácti možných medailí. Sobota pak patřila slalomu, ve kterém se však Česká převaha z prvního dne trochu vytratila, ale přesto Češi posbírali celkem čtyři medaile. I díky tomu se naše výprava stala nejlepší v celkovém hodnocení národů. Češi se vrátili na výsluní po třech letech, kdy této soutěži výprav kralovali Slováci. V závěsu skončili druzí Poláci a Slovákům patří třetí příčka. Absolutními vítězi mezi jednotlivci se stali Eva Mária Švidroňová ze Slovenska a Stanislaw Sarzynski z Polska. Slovenská závodnice vyhrála páteční obří slalom a v sobotu skončila druhá ve slalomu. Polský závodník se stal hvězdou závodů, protože vyhrál obě disciplíny.
Hlavními partnery závodu jsou Královehradecký kraj, Pardubický kraj a Město Ústí nad Orlicí. Za město Ústí nad orlicí, které aptří od začátku mezi podporovatele se předávání cen účastnil starosta Petr Hájek. Samozřejmě závod podporuje také řada dalších sponzorů a partnerů. I přes nastavená opatření se letos organizátorům podařilo uspořádat skvělé závody, které si závodníci i zástupci výprav velmi pochvalovali. Více informací a podrobné výsledky naleznete ZDE: https://skiinterkriterium.cz/


  • Kohouty na 1. místě tabulky nadstavbové části krajské ligy už nic neohrozí
  • Vydřená výhra v Náchodě zajistila Kohoutům již dvě kola před koncem prvenství v nadstavbové části krajské ligy. S ohledem na blížící se konec druhé části soutěže KLM (30.1.2022), a s nedostatkem volných termínů pro sehrání odložených utkání (covid, karantény), rozhodla sportovně-technická komise se souhlasem řídícího orgánu o možnosti využít k dohrání takových utkání ještě termínu 2. února (středa). Utkání, která přesto nebudou sehrána, budou kontumována výsledkem 0:5 v neprospěch týmů, z jejichž viny se utkání neodehrálo,“ stojí v prohlášení STK. Pozice HC Kohouti by neměla být kontumacemi nijak ohrožena.

  •  

    OPAKOVANÁ VÝZVA K NOMINACI NA CENY MĚSTA ČESKÁ TŘEBOVÁ KOHOUT ZA ROK 2021

    Ceny města Česká Třebová KOHOUT jsou udělovány každoročně za výrazný a mimořádný počin ve všech segmentech lidské činnosti, který se uskutečnil v tomto kalendářním roce. Tímto nabízíme široké veřejnosti možnost se této výzvy zúčastnit.
    Cena města může být udělena jednotlivci i kolektivu. Návrh nominace musí obsahovat jméno a příjmení osoby, případně název kolektivu navrhovaného na ocenění, adresu, zdůvodnění předkládaného návrhu, souhlas nominovaného s nominací, jméno, adresu a podpis navrhovatele, popř. kontakt na nominovanou osobu. Návrhy se podávají písemně prostřednictvím Odboru školství, kultury a tělovýchovy Městského úřadu Česká Třebová nejpozději do 31. ledna 2022. Další informace ohledně udělování cen jsou stanoveny Statutem Ceny města Česká Třebová KOHOUT.

    Jak plánují dovolenou českotřebovské mateřské školy v létě 2022


    Nová publikace: Orlicko-Kladské Pomezí z ptačí perspektivy

    Sdružení obcí Orlicko dokončilo na přelomu roku 2021 a 2022 spolu se svým polským partnerem Powiatem Kłodzkim vydání knihy Orlicko-Kladské pomezí z ptačí perspektivy.
    Kniha je reprezentativní publikací, představující 60 obcí a dalších cílů z Orlicko-Kladského pomezí prostřednictvím fotografii z ptačí perspektivy. Veřejné představení nové knihy se uskuteční 25. ledna od 10:00 hodin v sále kina v Jablonném nad Orlicí.