Českotřebovský deník 25/2022 (25/1) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Čestné občanství města pro válečného veterána plk. v.v. Vasila Timkoviče

V pátek 21. ledna 2022 se na českotřebovské radnici uskutečnilo slavnostní předání diplomu stvrzujícího  udělení čestného občanství válečnému veteránovi plukovníku ve výslužbě Vasilu Timkovičovi.  Čestné občanství bylo uděleno zastupitelstvem města jemu a kpt. Boženě Ivanové již ke Dni veteránů v listopadu loňského roku, první možnost předání však byla až v tomto lednovém termínu.  Vasil Timkovič je nejstarším veteránem z východní fronty v našem kraji, v březnu oslaví 99. narozeniny. Na setkání přišel s manželkou Drahoslavou.
Vasil Timkovič se narodil 21. března 1923 na Podkarpatské Rusi ve Skotlarském poblíž Mukačeva kde navštěvoval gymnázium. Po útěku do Sovětského svazu skončil v gulagu a  o třech letech mohl nastoupit do československé jednotky v Buzuluku. S touto jednotkou přišel přes Duklu na Slovensko. Po válce vystudoval střední školu v československé armádě pak sloužil celý život. Členové jeho širší rodiny žijí dnes na Ukrajině a také v Maďarsku. Jejich příběhy vyprávěla manželka Drahoslava.
Na závěr setkání se Vasil Timkovič podepsal do pamětní knihy města. Představitelé města připravují podporu pro jeho jmenování do hodnosti generálmajora v nejbližším možném termínu. Podle informací oddělení pro Válečné veterány Ministerstva obrany přichází v úvahu podzimní termín. Přejeme Vasilu Timkovičovi, čestnému občanovi  města  hodně zdraví.

Na Pekláku je 17 let stará kontejnerová sestava na hranici životnosti. 
A nejen ona. Co s tím uděláme? 

Právě v současnosti je toto zařízení v plné permanenci. Denně se zde střídají skupiny školních kurzů základních a mateřských škol za týden tudy projde na sedm stovek dětí. Dojíždí sem denně autobusy.  Jsou zde šatny, místnosti pro přezutí a převlečení, půjčovna a úschovna lyží. Pracovníci firmy, která má  některé prostory pronajmuty, zde  ve stísněných podmínkách  dělají skutečná kouzla.  Některé podlahy tzv. stavebních buněk, které sem byly přestěhovány ze zimního stadionu, kde sloužily po té první "otevřené etapě" toho mají za sebou skutečně  tolik, že je nutné rozhodnout jak dál a taky to nijak neodkládat.  Podle původního projektu vypracovaného minulým vedení města zde měla vzniknout zděná budova, tehdy za 25, dnes jistě za 40 milionů.  Nereálné.
Proto v Ekobi v loňském roce 2021 přišli s kontejnerovým řešením, které mělo stát asi 8 milionů korun. Financování se hledalo v rámci společnosti EkoBi, ale záměr se neuskutečnil.  Ukázalo se, že má několik problémů a dnes je v této podobě nerealizovatelný. V rámci stavebního řízení je zapotřebí zajistit, aby vybudovaný objekt měl také tzv. energetický štítek a to dnes není jednoduchá věc. Vynechme detaily a jen konstatujme, že obdobná sestava  vybudovaná tak aby všemu vyhověla dnes přijde na 17 milionů korun. Jde o kontejnerovou sestavu, která nahradí současné dožité stavební buňky, které nevyhovují už vůbec v ničem.  Není zde voda, odpady, WC, bez kotelny, neuvěřitelné tepelné ztráty.
To ještě není všechno. Jako vůbec nejdůležitější se  ukazuje potřeby instalovat  na volném místě vedle stavebních buněk u příjezdu na parkoviště sanitární kontejner, který je vlastně podmínkou fungování  minikempu v prostoru parkoviště.  Cena cca 2,5 milionu, k tomu přípojky vody, elektřiny, kanalizace, celkem 3 miliony. Tato malá část je pro odstartování letní  kempové sezóny  bezpodmínečně nutná. Jde o městský pozemek, proto lez předpokládat že investici zajistí město.
Další investiční akci již připravuje samo Eko Bi. jde o vybudování kontejnerové sestavy na úpatí dětské sjezdovky. Stávající dřevostavba je sice pěkná, ale funkčně nevyhovuje, zejména po stránce velikosti. Jde o pozemek ve vlastnictví Eko Bi a proto  také Eko Bi plánuje letos realizovat tuto investici z vlastních zdrojů, bude to stát opět přes 3 miliony. Nebude to stavba jen pro relativně krátkou zimní sezónu, protože v létě zde EkoBi využije prostor pro půjčovnu kol. Dosud  je toto včetně oprav zajišťováno vlastně pod širým nebem. A pořád slunce nesvítí, vše je třeba večer uklidit a ráno opět vyskladnit... Neudržitelný stav je třeba změnit.
Ani toto ještě není všechno. Také další kontejnerová sestava - opravářská dílna a zázemí pro Peklák tým umístěná nad parkovištěm je prostorově i funkčně nevyhovující, bylo to dobré jen pro start celého projektu. I zde je třeba zajistit zdejšímu  týmu řádné pracovní podmínky.  Finanční vyčíslení této akce nemám, ale lze si je odvodit. Protože se jedná o pozemky města, mělo by se opět jednat o městskou investici.
Co z toho vyplývá: Pokud jsme si mysleli, že kolaudací systému sjezdových tratí a singletracků investice do Pekláku skončí, tak to pravda není. Výše uvedené řádky ukazují že tady bude třeba investovat další desítky milionů.  Kde je ale máme brát? městský rozpočet není nafukovací, existuje připravený a hodně naplněný plán investic. Únorové zastupitelstvo  rozpočet schválí, ukáže se, zda se alespoň podaří protlačit investici do nutně potřebného sanitárního kontejneru.  To další by bylo jistě taky potřeba,  k prosazení by snad mohla pomoci možnost získání dotace ...
Děkuji Zdeňku Řehákovi a Zdeňku Vávrovi za možnost prohlídky zařízení za provozu a zasvěcený komentář, který mě pomohl pochopit  potřeby Pekláku. Jako podpůrný argument je třeba rozhodně uvést, že právě areál Peklák je nejnavštěvovanější místo v České Třebové. Jistě 90% návštěv našeho města jsou právě návštěvy na Pekláku. Tento fenomén by se měl nějak projevit při rozhodování o financování výše uvedených potřeb. Všechny jsou odůvodněné.  Milan Mikolecký


Kraj začíná oceňovat nejlepší učitele v regionu.
Ceny nesou jméno Gustava Habrmana

V Pardubickém kraji začíná letošním rokem nová tradice, a to oceňování pedagogů všech stupňů vzdělávání. Nové ocenění, jehož součástí je kromě jednotlivých kategorií pro mateřské, základní, střední školy a mimoškolní vzdělávání také síň slávy krajského školství, ponese jméno rodáka z České Třebové a prvního československého ministra školství Gustava Habrmana. Slavnostní vyhlášení se uskuteční v jarních měsících podle vývoje epidemické situace.
„Oceňování pedagogů se odehrává kromě celostátní úrovně v rámci soutěže Zlatý Ámos také v řadě měst a obcí. My bychom chtěli tímto oceněním vzdát hold pedagogické profesi jako takové, jelikož je i v dnešní době často nedoceňována a vyzdvihnout zajímavé příběhy učitelů ze všech stupňů vzdělávání v našem kraji,“ řekl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Nové krajské ceny ponesou jméno prvního československého ministra školství Gustava Habrmana, který je rodákem z České Třebové. „Gustav Habrman byl od roku 1918 dva roky ministrem školství a následně mezi lety 1921 a 1925 ministrem sociální práce. Je tak přirozené, že si chceme jeho jméno připomínat v rámci oceňování pedagogů v našem kraji vždy v lednu, jelikož 26. ledna se Gustav Habrman narodil. V návaznosti na epidemickou situaci jsme však nuceni předávání ocenění odložit na jarní měsíce,“ řekl hejtman Martin Netolický. Jméno Gustava Habrmana nese nově od letošního školního roku také Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová.
Letošní první ročník ocenění pedagogů je podle radního Josefa Kozla zkušebním, avšak zájem o nominace byl i tak velký. „Na podzim loňského roku jsme oslovili ředitele škol, starosty měst a obcí a další zájmové skupiny, zda by nám nepomohli s návrhy. Byl jsem velmi mile překvapen, kolik kvalitních návrhů se nám bez jakékoliv širší propagace sešlo. To jen ukazuje na fakt, že v našem kraji máme opravdu mnoho velmi šikovných a ocenění hodných pedagogů,“ sdělil Kozel s tím, že k novým cenám vznikne také samostatná webová stránka se všemi potřebnými informacemi.
Cena Gustava Habrmana bude udělována vždy za uplynulý kalendářní rok ve čtyřech dílčích kategoriích dle stupně vzdělávání, a to: mateřské školy, základní školy, střední školy a mimoškolní vzdělávání, do kterého spadají domovy mládeže, domy dětí a mládeže, základní umělecké školy a další volnočasová pedagogika. Další kategorií je Síň slávy krajského školství. Tato cena není navázána na konkrétní kalendářní rok. Jedná se o ocenění za příkladnou a dlouhodobou pedagogickou činnost bez ohledu na stupeň vzdělávání. Udělováno aktivním, ale i seniorním pedagogům. V rámci jednoho ročníku je možné udělit i několik ocenění za dlouhodobou pedagogickou činnost.


Školní výstava v ústecké "Galerii pod radnicí"

Od 21. ledna je v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí umístěna nová výstava věnovaná školnímu prostředí nazvaná “ŠKOLA JE I ZÁBAVA!“. Tentokrát se mohou návštěvníci těšit na historické školní pomůcky nebo zavzpomínat na ilustrace, které bývaly umístěny ve školních třídách. Představena je tvorba Zdeňka Buriana, Aleny Ladové či Františka Hrubína. Nechybí informace o historii církevního školství od středověku do 19. století, dále školství za první republiky a Protektorátu, až do roku 1989. Tuto zajímavou výstavu můžete v Galerii pod radnicí navštívit do 20. února vždy ve středu od 9 do 11:30 hodin a od 12:30 do 17 hodin a od pátku do neděle vždy od 13:30 do 17 hodin.


V Pardubickém kraji nárůst pozitivních, a mírný stálý pokles   hospitalizovaných

K pravidelnému jednání s ministerstvy zdravotnictví a vnitra se v úterý ráno videokonferenčně sešli zástupci Asociace krajů České republiky. Řeč byla především o aktuální epidemické situaci v souvislosti se šířením varianty omikron v populaci. Důležitou zprávou je i přes nárůst pozitivně testovaných pozvolný pokles hospitalizovaných v nemocnicích.
„I přesto, že setrvale narůstá počet pozitivně testovaných osob, tak je pro nás důležité, že stále, i když pomalu, klesá počet hospitalizovaných v našich nemocnicích. Zatímco v úterý 11. ledna jsme měli 120 hospitalizovaných s koronavirem, z čehož 14 bylo umístěno na jednotce intenzivní péče, tak minulý týden to bylo 75 hospitalizovaných, z toho 12 na JIP. Podle dnešních statistiky došlo opět k mírnému poklesu, kdy máme v našich nemocnicích 72 hospitalizovaných s koronavirem, z nichž sedm vyžaduje intenzivní péči,“ řekl k vývoji v krajských nemocnicích hejtman Martin Netolický. V celé republice je nyní 1 695 hospitalizovaných pacientů s koronavirem, 264 je na jednotkách intenzivní péče.
Podle sdělení ministerstva zdravotnictví ve druhém týdnu v lednu významně narostly počty potvrzených nákaz žáků a studentů základních a středních škol. Zároveň výrazně poklesl podíl falešných pozitivit u antigenních testů. Statistiky resortu ukazují, že 62 procent všech škol nyní vykazuje alespoň nějaký záchyt.
V Pardubickém kraji je i nadále kromě stabilních očkovacích míst organizován mobilní očkovací tým, který nabízí očkování bez předchozí registrace. „V tuto chvíli máme naplánovanou trasu kamionu do poloviny února. Snažíme se při plánování zohlednit jak zájem o očkování v dané lokalitě, tak i požadavky starostů. Opakovaně proto očkování probíhá v Pardubicích v prostorách Sokola Pardubice I a v areálu Univerzity Pardubice. Dále máme v plánu Přelouč, Chrudim, Vysoké Mýto, Poličku, Králíky či Letohrad. Konkrétní termíny jsou k dispozici na krajském webu,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. V pondělí 24. ledna bylo v kraji podáno 1 732 očkovacích dávek, v pátek 21. ledna pak necelé tři tisíce. Valnou většinu z nich tvoří posilující dávky. Celkem bylo v kraji podáno přes 767 tisíc očkovacích dávek.

Hledáme kolegu – kolegyni 

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice hledá:
→ učitele/-ku I. stupně na celý nebo částečný úvazek (dle domluvy) – nástup ihned – záskok za nemoc
→ vychovatele/-ku školní družiny na celý úvazek – nástup březen – záskok za MD
Nabídky posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel.
465 531054 nebo 605 717350.

Zasedal Krajský studentský sněm 

V sále Zastupitelstva Pardubického kraje se uskutečnilo další jednání Krajského studentského sněmu. Ten byl z iniciativy studentů středních škol v Pardubickém kraji ustanoven v listopadu loňského roku a má za sebou již několik setkání. Jednání studentů a pasování nově zvoleného předsedy se zúčastnil také hejtman Martin Netolický.
„Ustanovení krajského studentského sněmu z popudu samotných studentů je samozřejmě pozitivní zprávou, protože je patrné, že studenti mají nad rámec svých školních povinností zájem o dění v našem kraji a chtějí být v kontaktu i s krajskou samosprávou. Proto jsme v loňském roce nabídli pomoc s organizací, ale také při šíření povědomí o této aktivitě mezi další školy, kde jednotlivé studentské rady fungují a mohly by vyslat své zástupce také na krajskou úroveň. My jsme samozřejmě s vedením studentského sněmu připraveni jednat o jejich nápadech a námětech, se kterými již nyní postupně začínají přicházet,“ řekl hejtman Martin Netolický. Sněm tvoří zvolení zástupci z řad středoškoláků. Jednotlivé střední školy byly oslovovány organizátory prostřednictvím emailu. V tuto chvíli je podle nich zapojeno přes 30 středních škol v kraji.


JAK NETŘÍDIT ODPAD

Vytříděné odpady, které odložíte do barevných kontejnerů, jsou primárně určené pro další recyklaci. Bohužel v posledních týdnech došlo již několikrát k situaci, že zpracovatelská společnost je odmítla přijmout. Byly totiž v takovém stavu, který další využití přímo znemožňoval. Například v minulém týdnu byly ve vytříděném papíru komunální odpady, zbytky jídla, plasty, textil a to v opravdu nezanedbatelném množství. Pokud se tato situace bude opakovat, budeme mít problém s tím, kam vytříděné odpady předat.
Apelujeme tedy na všechny občany: prosíme vás, třiďte, ale třiďte správně, neboť jinak snaha nás všech přijde vniveč.