Českotřebovský deník 26/2021(26/1) 
Letní jízdní řády na Orlickoústecku ještě zůstanou

Zvyšující se čísla nakažených koronavirem autobusové dopravě nepřejí. Autobusy v režimu letních jízdních řádů jezdí od pondělí 17. ledna zatím jen na Orlickoústecku. A chvíli tomu tak ještě bude.
„Bohužel doba nám nepřeje a problém přetrvává. Jsme tak nuceni v režimu letních jízdních řádů pokračovat, a to minimálně dalších 14 dní, ne-li až do konce února. Stále platí, že jsou přidané posilující spoje,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Všechny změny jsou propsány do veřejných portálů. Informace jsou k dispozici také na https://www.pardubickykraj.cz/dopravni-obsluznost/111177/informace-k-autobusove-doprave-pardubickeho-kraje. Pro aktuální informace mohou cestující navíc využít aplikace IDS IREDO (dostupná pro Android a iOS) nebo informační linku 491 580 333„Ještě jednou bych rád všem poděkoval za trpělivost a za pochopení,“ dodal Kortyš.

Pozvánka do ekocentra Podorlicko: čtvrtek v 18:00 hodin

Krajina Orlice versus tunely - ztráty a nálezy veřejného zájmu
Komentovaná prezentace videodokumentu Prof. RNDr. Pavla Kováře CSc.
Film mapuje problematiku přeměny údolí řeky Orlice mezi Ústím nad Orlicí a Chocní v souvislosti s výstavbou nové vlakové trasy. Zaznamenává komentáře biologů (V. Ložek, L. Juřičková), geologů (J. Vítek, S. Šeda) i historiků. Kameramanem filmu byl Jan Jasanský.


Od září bude v České Třebové samostatná  MŠ a ZŠ Na rovině.
Bude mít kapacitu 50 žáků a sídlo Lhotka 98

Rada města projednala žádost Mateřské školy Na rovině v České Třebové a  souhlasí s rozšířením činnosti mateřské školy o činnost základní škola s kapacitou 50 žáků, oborem vzdělání 79-01/C-01 Základní škola s kapacitou 50 žáků, s účinností od 1.9.2022. Dosud byla  na rovině odloučeným pracovištěm  stejnojmenné školy v Chrudimi. Toto odloučené pracoviště Mateřské školy a Základní školy Na rovině v Chrudimi v České Třebové bude  zrušeno. Škola v našem městě změní svůj název na "Mateřská škola a Základní škola Na rovině v České Třebové".
V tomto duchu Mateřská škola Na rovině v České Třebové požádala na MŠMT, prostřednictvím Krajského úřadu v Pardubicích, se žádostí o nový název Mateřská škola a Základní škola Na rovině v České Třebové. Provoz Základní školy rozšíří využití 2. nadzemního podlaží objektu školy na Lhotce (Lhotka 98). Město škole tuto budovu pronajímá.
 
V domovech pro seniory v kraji je vysoká proočkovanost,
omikron provoz zatím nenarušil

Odbor sociálních věcí Pardubického kraje provedl dotazníkové šetření v pobytových službách sociální péče (domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, odlehčovací služby, týdenní stacionáře), jak jsou zasaženy šířením onemocnění Covid-19. Data byla sbírána k pondělí 24. ledna 2022.
„Situace je zatím celkově lepší než při předchozích šetřeních na konci listopadu a v polovině prosince loňského roku. Od té doby se zvýšila proočkovanost třetí dávkou vakcíny, a to u klientů z 46 na 76 procent a u zaměstnanců z 25 na 46 procent. Zřejmě proto jsou i počty nakažených nyní výrazně nižší, u klientů až poloviční, než loni v listopadu. Stoupá nám pouze počet zaměstnanců v karanténě, ale i ten činí zatím necelé procento a půl, takže se s ním organizace dokážou vyrovnat,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Hlasování o nejúspěšnějšího sportovce okrese

Mezi nominovanými jsou Třebováci a českotřebovské oddíly:
Lukáš Vašina - krajánek  český reprezentant ve volejbale mužů... HLASOVAT
Renata Čadová - Lokomotiva Česká Třebová radiový orientační běh
Václav Glaser - SK Fort Ústí nad Orlicí
Michal Vébr - DSC Gym Česká Třebová
DSC GYM Česká Třebová
Sportovní taneční klub Česká Třebová
Jan Broulík - DSC GYM Česká Třebová
Michal Rickwood - DSC GYM Česká Třebová
Monika Simonová - Cyklotrénink F.Trkal Lanškroun
Adéla Stránská - ISCAREX Česká Třebová
Tereza Dejdarová - ISCAREX Česká Třebová
Martin Prossa - Sportovní taneční klub Česká Třebová
Všechno důležité najdete na tomto odkazu ZDE
Slavnostní akce vyhodnocení bude 14.2. 2022v Kulturním domě v Ústí, konec hlasování je o týden dříve 7.2.2022.


Zpívající lípa jde do boje o titul Evropský strom roku 2022.
Podpořte ji svým hlasem i vy

V Pardubickém kraji se skrývá Strom roku 2021, kterým byla v konkurenci stromů ze všech krajů České republiky zvolena Zpívající lípa z obce Telecí na Svitavsku. Nyní bude potřebovat hlasy znovu, aby dosáhla na titul i v evropské konkurenci. Podpořit ji lze od 1. do 28. února na webových stránkách www.treeoftheyear.org.
„Zpívající, nazývaná též Lukásova lípa, má určitě potenciál v evropském kole uspět a titul získat. Je to jeden z nejstarších a nejmohutnějších stromů v České republice. V obci Telecí roste už více než sedm set let a má téměř dvanáct metrů v obvodu. Lípa je naším národním stromem, vidím v tom tedy i určitou symboliku, že právě ona bude českým zástupcem v evropském kole soutěže,“ uvedl radní Pardubického kraje pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
Hlasování v soutěži Evropský strom roku 2022 začne 1. února, posledním únorovým dnem pak skončí. Lidé budou mít k dispozici celkem dva hlasy, které mohou rozdělit mezi dva kandidáty. Kromě Zpívající lípy tak mohou podpořit ještě další strom, který se jim bude líbit. Hlasovat se bude prostřednictvím e-mailové adresy, která ale nemůže být pro tento účel nově založená – hlasy z jednorázových adres nejsou povolené a budou smazány.
Vyhlášení výsledků ankety Evropský strom roku 2022 se uskuteční 22. března v Bruselu. 


Nové publikace o Žamberku
Na konci roku 2021 vyšel druhý díl sborníku Starý Žamberk a okolí určený především fanouškům historie, naopak cestopis Tonyho Danilova KAIF vás vezme na výpravu kolem světa - doplněný je úžasnými fotografiemi a trefnými komentáři.
Město Žamberk vydalo před rokem obrazovou knihu Žamberk včera a dnes, která nabízí neobvyklý pohled na město - historické snímky můžete porovnat se současnou podobou, ale také s mnohými snímky z ptačí perspektivy. V knize se dozvíte to podstatné z historie i současnosti Žamberka a publikace může směle zamířit i do zahraničí, protože její úvodní kapitola je přeložena do angličtiny, němčiny a polštiny.Firma SET Servis pana Zdeňka Šiffela vydala reprint dvou zajímavých publikací. První knihou je "Žamberský průvodčí" z roku 1933, v němž se setkáváme se stručnou historií Žamberka, adresářem členů obchodního grémia v Žamberku a jízdním řádem povozné pošty. Druhá kniha "Úplný adresář města Žamberka" z roku 1940 je kompletním adresářem žamberských firem, úřadů a domů včetně jejich obyvatel. Obě knihy doplňují dobové reklamy i mapy.
Jan Kohout, nadšený modelář a plachtař, mistr světa rádiem řízených modelů v kategorii F3J, vydal své životní a především modelářské zážitky v knize Občas se zadaří. Kniha má velmi atraktivní zpracování a je plná zajímavých fotografií nejen ze závodů, ale i z autorových cest.
Roman Kutálek, profesionální hasič ze Žamberka, vydal v nedávné době hned dvě publikace s hasičskou tematikou: Hasiči a HasičII. Knihy přinášejí zážitky a zkušenosti profesionálního hasiče a reportáže přímo ze zásahů v terénu, obě jsou bohatě doprovázené skvělými fotografiemi Michala Fanty přímo z výjezdů.
Obrazová publikace Orlicko-Kladské pomezí z ptačí perspektivy bude již brzy k zapůjčení v městské knihovně - kniha není prodejná.
Knihy seženete přímo v Žamberku, ať už v Turistickém informačním centru, v knihkupectví pana Peltána na Masarykově náměstí nebo v městském muzeu. Knihu KAIF koupíte také on-line a u velkých knihkupců. Město Žamberk vydalo také brožurku Žamberské pověsti - je zdarma k dostání v Turistickém informačním centru. Přejeme pohodové čtení!


Ve vedení Klicperova divadla bude nadále současná ředitelka Eva Mikulková

Její funkční období mělo skončit v červnu letošního roku, správní rada Klicperova divadla proto v loni v září vypsala konkurz na nového ředitele. „Do výběrového řízení se přihlásili tři uchazeči, z nichž výběrová komise jednohlasně doporučila paní Evu Mikulkovou. Její formulace vize a poslání, které by divadlo v dalších letech mělo plnit a kam by mělo směřovat, komise vyhodnotila jako nejlepší ze všech přihlášených, stejně tak i její návrh koncepce řízení ekonomiky a rozvoje divadla na období příštích několika let. Správní rada již dnes výsledek výběrové komise schválila a paní Mikulkovou jmenovala ředitelkou Klicperova divadla na dalších šest let,“ uvádí primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek, který je členem správní rady Klicperova divadla a byl současně i členem výběrové komise. „Za doby působení paní Mikulkové v divadle se podařila řada úspěchů, ať se již jedná o rekonstrukce budovy, otevření nových prostor předprodeje na Gočárově třídě nebo zapojení do týmu uměleckého šéfa Pavla Kheka. I přes nelehkou situaci v době pandemie se jí daří vést divadlo správným směrem, a věříme, že to tak bude pokračovat i nadále,“ říká náměstkyně primátora pro oblast kultury Monika Štayrová, která je předsedkyní správní rady Klicperova divadla.