Českotřebovský deník 27/2021 (27/1)  
Bombový útok na českotřebovském nádraží

Policie ČR obdržela v 9:30 anonymní podnět, že se nachází v železniční stanici Česká Třebová nálož k odpálení. Nejprve došlo k pohledání prostor stanice, hrozba byla ovšem vyhodnocena jako vážnější, proto byl zastaven provoz na hlavním železničním koridoru. Naštěstí nebylo nic nalezeno. Provoz byl obnoven během několika desítek minut. Pokud cestujete, sledujte prosím další informace. Obdobná hrozba byla hlášena i v Praze na hlavním nádraží.
Prostor náměstí Jana Pernera byl rozdělen páskou, vozidla nesměla vjíždět ani vyjíždět do  a z podzemích garáží, autobusy mohly zastavovat jen z vnější části nástupiště. Omezení trvalo do 12 hodin.  I Česká Třebová si ve čtvrtek před polednem "užila" zájem potenciálních teroristů vydávajících poplašné zprávy. Že to těm vtipálkům za to stojí! 
Takový "vtip" ovšem vtipný není a měl jím přijít hodně draho.... Majetková a nemajetková újma na řízení provozu a odškodněni pro cestující a nákladní přepravce muže jít až do statisíců. Doufejme, ze bude viník náležitě potrestán a újma dopravcům navrácena! Foto Policie ČR

Poděkování Městské policii

Včera 26.1.2022 jsem v cca 15,45 hodin zjistil, že nám byla odcizena el. sněhová fréza, kterou jsme měli vystavenou před obchodem. Telefonicky jsem věc oznámil veliteli MP, který rozběhl akci. V cca 18 hodin mi již oznámil, že fréza je na služebně MP. Rychlé a profesionální jednání MP vedlo k tomu, že zlodějka byla dopadena ještě na nádraží v České Třebové. Ladislav Vraspír

KOHOUTI HLÁSÍ ZMĚNU: v neděli hrajeme s Chocní!!

Všechno je jinak, aneb pravdu mají ti, kteří říkají, že jistá je pouze smrt. Náš nedělní soupeř z Nového Města nad Metují „padl na covid“, utkání bylo zrušeno, a tak Kohouti nečekaně změří síly s
Chocní. Derby bude zahájeno netradičně v 17.30 hodin, partnerem utkání je město Česká Třebová
„Nové Město nad Metují nám v pátek ráno oznámilo, že má osm hráčů pozitivně testovaných na covid, proto nemůže k plánovanému utkání nastoupit. Situaci chápeme, podobná věc může potkat každý tým. Nakonec jsme se domluvili s Chocní, které pro změnu odpadlo ze stejných důvodů utkání s Náchodem. Doufám, že se do neděle nic nezmění a derby se podaří odehrát,“ říká manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.
Nadstavbová část krajské ligy musí být ukončena do 2. února, vzápětí bude čtrnáct týmů hrát osmifinále. Kohouti, jako vítěz této části soutěže, postoupí přímo do čtvrtfinále, které odstartuje 13. února.

Knihařské dílničky v Mateřské škole Česká Třebová, U Koupaliště 

Poslední lednový týden navštívila Mateřskou školu U Koupaliště paní Danuše Vytečková, která připravila pro jednotlivé třídy program "Knihařská dílnička". Vše proběhlo v rámci Projektových dnů ve škole, hrazených z projektu Šablony II. Děti si při výrobě vyzkoušely "základní knihařské postupy" – zdobení a skládání košíku, záložky a knihy. Postupně děti tvořily originální výrobky, které si odnesly domů. Aby se práce vydařila, tak na děti dohlížel sv. Lukáš, který je patronem všech knihařů. Zpětnou vazbou pro nás byla i reakce rodičů, kteří ocenili, že se děti seznámily, pro ně s novým řemeslem. Již teď se těšíme na další neobvyklé tvoření s paní Vytečkovou.
Kolektiv MŠ U Koupaliště

Covid v týmu Kohoutů zrušil utkání s Chocní  

Člověk míní, doba mění. V neděli slavili Kohouti šestou výhru v řadě, o den později čelili jiné situaci. U některých hráčů byl potvrzen pozitivní výskyt onemocnění covid.
„Zdravotní problémy ovlivnily naší sestavu v nedělním souboji na náchodském ledě. Někteří hráči čekali na výsledek PCR testu a v pondělí se dozvěděli špatnou zprávu, tým se ocitl v povinné pětidenní karanténě. Mrzí nás to, ale z toho důvodu nemůžeme ve středu 26. ledna odehrát derby se Spartakem Choceň. Navrhli jsme nový termín (středa 2.2.), uvidíme. Teď je důležité, aby se nákaza nerozšířila a tým se mohl připravovat na klíčovou část sezony,“ říká manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.
V platnosti zatím zůstává termín domácího zápasu českotřebovských Kohoutů s Novým Městem nad Metují (neděle 30. ledna). Nadstavbová část krajské ligy musí být ukončena do 2. února, vzápětí bude čtrnáct týmů hrát osmifinále. Kohouti, jako vítěz této části soutěže, postoupí přímo do čtvrtfinále, které odstartuje 13. února.

Veřejné projednávání záměrů na odkup vily Klára v Litomyšli bude 8. února

Město Litomyšl zve veřejnost na veřejné veřejné projednání záměrů na odkup vily Klára, které se uskuteční 8. února v zámecké jízdárně od 17 hod. Na programu bude představení projektů obou zájemců o odkup vily Klára a prostor pro položení otázek.
Na veřejné projednání naváže jednání zastupitelstva, které se uskuteční 24. února v zámecké jízdárně od 16 hod. Na něm se rozhodne, zda a případně komu bude vila prodána.
Kvůli aktuální epidemické situaci může dojít k přesunutí/zrušení výše uvedených akcí.
Online přenos z veřejného projednání bude 8. února dostupný na YouTube kanálu CMS TV a www.litomysl.cz/stream.
Představení záměrů Komunitní centrum Klára a Kongresový hotel Svatý Jan - Zámecké návrší najdete v uvedených odkazech.

Kraj podpoří záchranu hradu Cimburk

Poslední, čtvrtou zastávkou hejtmana Martina Netolického při čtvrtečním výjezdu po regionu Moravskotřebovska bylo Městečko Trnávka. S místostarostkou Janou Sáblíkovou hejtman hovořil především o opravách zříceniny hradu Cimburk. Na jeho záchranu přispěl v loňském roce také Pardubický kraj a obec na další práce žádá prostředky z krajského rozpočtu i v letošním roce. Řeč byla také o dalších projektech jako vybudování nového oddělení mateřské školky či úpravě ordinace zubaře.
„Zřícenina gotického hradu Cimburk je ve vlastnictví obce a od roku 1964 je chráněna jako kulturní památka. V loňském roce jsme finančně pomohli s řešením záchrany vstupní brány, u které hrozilo i zřícení. Proto jsme se rozhodli záchranu této památky podpořit. Obec žádá v rámci krajských dotačních programů o finanční pomoc i v letošním roce, protože částka za konzervaci celého objektu se pohybuje okolo 30 milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Toho místostarostka Jana Sáblíková seznámila se záměrem na vybudování nového oddělení mateřské školky, jelikož kapacita té stávající již nestačí. Obci se díky vytvoření podmínek podařilo přilákat zubního lékaře, a to zajištěním ordinace a bydlení.
Kamenný hrad byl vybudován kolem roku 1300 a nechal jej vystavět Ctibor z Lipnice. Jméno Cimburk vzniklo podle erbu pánů z Lipnice, na kterém bylo vyobrazeno cimbuří. Protože jménem Cimburk byl později nazván ještě jeden hrad u Koryčan, hradu nad Trnávkou se říká Starý Cimburk.
Hrad Cimburk by mohl mít také spojitost v městem Česká Třebová a první písemnou zmínkou o našem městečku. Právě z Cimburku měl tamní rytíř a majitel loupeživé nájezdy na okolí a v roce 1278 také na Českou Třebovou. Právě o tom píše opat litomyšlského kláštera  olomouckému biskupovi Brunovi s žádostí o pomoc a zásah.  Existují ale historikové, kteří s tímto výkladem  nesouhlasí....To by musel hrad Cimburk být postaven o desítky let dříve než se uvádí.

Výbor regionů se zabýval i vizí pro venkovské oblasti Evropské unie

Celý tento týden byl pro členy Evropského výboru regionů ve znamení společných jednání, které vyvrcholily dvoudenním plenárním zasedáním, tentokrát však kompletně online. Do programu promluvil i vedoucí české delegace Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje.
„V lednu začalo úřadovat trio předsednictví Francie, České republiky a Švédska v Evropské unii. V rámci lepší koordinace úkolů vždy tři po sobě předsedající země spolupracují. O prioritách promluvili velvyslanci všech tří zemí i vedoucí delegací Výboru regionů. Já jsem se zabýval postkovidovou situací, která má mnoho ekonomických následků včetně inflace a růstu cen energií.  Získat podporu občanů Evropské unie pro takové úkoly, jako je třeba Zelená dohoda nebo digitální transformaci můžeme jen v tom případě, že se nám podaří udržet vyváženou politiku pomoci jednotlivým zemím,“ sdělil Línek. 
Členové výboru regionů projednali také dlouhodobou vizi pro venkovské oblasti, ke které se vyjádřil i evropský komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski. Měla by zabránit vylidňování venkova, přispět k potravinové soběstačnosti, zavádět ekologickou proměnu hospodaření, rozvíjet ekonomiku základních služeb ve venkovském prostředí zaměřenou na stárnoucí populaci a třeba také motivovat mladé lidí, aby se stali aktéry pozitivních změn na venkově. „Bohužel možnost financování těchto opatření bude možné až v programovém období Evropské unie 2028-2034, což mi připadá pozdě. Proto jsme vyzvali členské státy a regiony, aby se už v současné období zabývaly dopady svých strategií a investic na venkovské oblasti. Pro lidi žijící na venkově je důležité nejen zemědělství, kde už dnes pracuje zlomek lidí proti minulosti, ale také možnost mobility, širokopásmového internetového připojení a nové sociální a hospodářské příležitosti.  Ty mohou souviset třeba se Zelenou dohodou pro Evropu, nebo i s jinými iniciativami. Lidé potřebují mít i v odlehlejších místech základní služby pro děti i seniory, sociální a zdravotní péči. Tam, kde není konkurenceschopný soukromý sektor, musí pomoci ten veřejný,“ informoval o jednom z mnoha projednávaných bodů Roman Línek.