Českotřebovský deník 29/2022 (29/1)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Basketbalové derby U13 Česká Třebová - Ústí nad Orlicí

Dne 29. 1. 2022 se v českotřebovské hale Skalka hrál dvojzápas Východočeského přeboru starších minižáků v kategorii U13 mezi domácím týmem SKB Česká Třebová a hostujícím BK Ústí nad Orlicí.
1. zápas: SKB ČT -  BK UO 42 : 48
2. zápas: SKB ČT -  BK UO 57 : 52
Video bylo natočeno jako sestřih z 2. vítězného zápasu. Má délku 22:30 min.
Sestava domácích: # 7  Dominik Škrabánek, # 8  MatyᚠPeterka, # 9  TomᚠMikolecký, # 10 Dominik Rybička, # 12 Jiří Čebiš, # 14 Michal Ivanovici, # 17 Ondřej Mikolecký, # 19  Radim Pecháček.
Ze statistiky zápasu: Ondřej Mikolecký 17b, Dominik Škrabánek 12 b, MatyᚠPeterka 11 b, Jiří Čebiš 6 b, Dominik Rybička 5 b a TomᚠMikolecký 4 b, Michal Ivanovici 2b.
Diváci byli se sympatickým výkonem obou kolektivů spokojeni, i když jak Oušáci, tak Českotřebováci museli nastoupit bez řady hráčů a hráček, kterým současná doba neumožňuje sportovat. Je dobré porovnávat výkony většiny členů českotřebovského týmu s výkonností na začátku sezóny.  Při tom lze konstatovat velký pokrok. Do sportovního klání dali všechno a nekoukali na to s jakými šrámy sportoviště opustí. Dali do boje srdce a druhý zápas zaslouženě vyhráli, vedli od začátku do konce. To však neunesli někteří jejich soupeři. Co říci třeba na gesto nejlepšího hráče ústeckého týmu Jana Blaško, který po zápase odmítl podat ruku svým soupeřům. To by do mládežnického sportu patřit nemělo. Jde přece o sport a někdy se také může prohrát.  (mm)

Z divadla F. X. Šaldy Liberec: 

Dobrou zprávou hned zkraje roku 2022 pro divadlo F.X. Šaldy významná novinka. Od ledna 2022 se po mateřské dovolené vrací zpět do funkce šéfka opery Linda Hejlová Keprtová. Vítejte zpátky, Lindo!
Divadelníci současně poděkovali jejímu zástupci Karolovi Kevickému, který po dobu nepřítomnosti naší šéfky operní soubor vedl a Lindu zastupoval
Nastal nám velký operní obročník, lépe řečeno bienále, a jeho prvním představením v historické budově Národního divadla byly v neděli 16. ledna Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky. Mám v živé paměti jejich libereckou premiéru v prosinci roku 2019. Neztratily nic ze své svébytnosti a znovu se snažím je lépe pochopit než tenkrát. Tak úplně se mi to nedaří, to podstatné zůstává. Režisérka Linda Keprtová je mimořádná operní režisérka, dirigent Martin Doubravský je jedním z našich nejlepších operních dirigentů. Pracovali-li spolu (Bystrouška byla jejich devátou spoluprací), tak se jim dílo velmi dařilo
"Inscenace nezestárla, jen se usadila. Má nejlepší liščí pár, jaký jsem snad dosud viděla a slyšela. Lívia Obručník Vénosová jako Liška Bystrouška a Alžběta Vomáčková – Lišák Zlatohřbítek. Hravá a nápaditá dvojice, která nemá k dokonalosti daleko."
Linda Keprtová se narodila v České Třebové, absolvovala zdejší základní uměleckou školu   gymnázium, Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, obor dirigování sboru a operní režie. Během studií absolvovala pracovní stហv Göteborg Opera ve Švédsku. Svou práci představila v Národním divadle v Praze, v Národním divadle v Brně, v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, ve Státním divadle v Košicích, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Od roku 2015 se taktéž věnuje práci s dětskými herci, převážně z romské komunity, se kterými nastudovala operu Hanse Krásy Brundibár a scénické provedení Requiem Wolfganga Amadea Mozarta.



Z volejbalu: 

Muži Sokola Česká Třebová II hrají nyní krajský přebor. V lednu hráli 15.1. dva zápasy s týmem SK Rybník 1:3 a 2 : 3 a minulý týden 22.2 další dva zápasy "doma", tedy v hale ZŠ Nádražní se Sokolem Kerhatice, opět s výsledky 1:32 a 2:3.  Tabulky není příliš přehledná, týmy nemají stejný počet odehraných zápasů. Ale tak dnes v soutěžích je. TJ Sokol Česká Třebová II je nyní v tabulce na šestém místě s 22 body z 18 zápasů.  Lepší umístění má další také vlastně českotřebovský tým SK Rybník (jeho domovská tělocvična je Skalka 1696), který je v tabulce třetí s 33 body.  
V Jičíně začali budovat nový velký nemocniční pavilon 
Královéhradecký kraj na podzim loňského roku zahájil stavbu nového pavilonu A v Oblastní nemocnici Jičín. Za novou multifunkční budovu včetně vybudování jednopodlažního spojovacího koridoru k pavilonům D a E zaplatí zhruba 318 milionů korun bez DPH. Termín dokončení stavebních prací je plánován na léto 2023.
„V podzimních měsících loňského roku proběhla demolice budovy původního pavilonu a ke konci roku stavbaři dokončili výkopové práce. Nyní budují základy pro stavbu nové budovy. Počítáme, že stavební práce vyjdou zhruba na 318 milionů korun. Zastupitelstvo kreaje na celý projekt vyčlenilo 620 milionů korun. V této částce je zahrnuto vybavení interiérů, zdravotnická technika a náhradní zdroj pro celou nemocnici,“ sdělil první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za krajské investice.
V podzemním podlaží nového objektu vzniknou kromě laboratoří a magnetické rezonance také skladové prostory, strojovny a šatny pro personál. V prvním nadzemním podlaží se bude nacházet transfúzní stanice, hematologie, odběrový úsek a interní ambulance a poradny. Ve druhém patře pavilonu projekt počítá s centrem klinických laboratoří a ve třetím s hemodialýzou. Ve čtvrtém patře bude mít zázemí stacionář onkologie, v pátém budou prostory pro provozní technologie budovy. Součástí stavby nové budovy pavilonu A bude i jednopodlažní spojovací koridor, který naváže na stávající krček mezi pavilony D a E.
„Jičínská nemocnice bude mít multifunkční pavilon s moderními prostory jak pro potřeby pacientů, tak pro zdravotnický personál a další zaměstnance. Modernizace krajských nemocnic je jednou z hlavních priorit Královéhradeckého kraje,“ doplnil radní Zdeněk Fink odpovědný za krajské zdravotnictví.
Královéhradecký kraj již v srpnu 2021 v Oblastní nemocnici Jičín revitalizoval hlavní vjezd do areálu s vrátnicí a vybudoval novou lékárnou. Ta dosud v zařízení chyběla a pacienti museli do lékárny vzdálené více jak půl kilometru.
Souběžně se začátkem stavebních prací na místě budoucího pavilonu A proběhl v září 2021 archeologický výzkum, který zdokumentoval přes sto zahloubených objektů. Většinu z nich tvořily sídlištní jámy z mladší doby kamenné, konkrétně spadající do kultury s lineární keramikou (5.600–5.000 let před Kristem). Archeologové také nalezli zhruba sedm centimetrů měřící část unikátní neolitické plastiky, a to velký fragment levé paže z vypálené hlíny. Tento kus sošky vznikl v období neolitu, zhruba před 7 000 lety. Artefakty ze záchranných výzkumů si zájemci budou moci prohlédnout na výstavě od 11. března až do 17. dubna v Regionálním muzeu a galerii v Jičíně.

Poznámka:

Jičín je daleko, ale jde o investici do nového pavilonu na více než 300 mil. Kč, což se může velmi podobat investici do nového pavilonu Domova pro seniory v České Třebové - Bezděkově.  V Jičíně se jedná o krajskou investici a v Bezděkově se má jednat o investici městskou, podpořenou nějakou dotací.  Právě ve velikosti dotace je problém. Prostě jde o zařízení krajské vybavenosti, které nemůže být budována z městského rozpočtu bez toho, že by to bránilo dalšímu rozvoji města v jiných oblastech..  Tak se na problém dívejme. Investici připravme, dejme do to naše vlastní pozemky, ale snažme se investici prosadit tak, abychom to celé neměli na svém "hřbetě". Je to velký úkol, ale nelze to řešit jinak....

Vranová Lhota potřebuje dotaci na hasičskou cisternu

Vranová Lhota, obec na hranici s Olomouckým krajem, byla další zastávkou hejtmana Martina Netolického při výjezdu na Moravskotřebovsko. Se starostkou Marií Vychodilovou mluvil především o rozvojových projektech v obci, fungování místní mateřské a základní školy či dopravní obslužnosti.
„Vranová Lhota je poslední obcí kraje na hranici s Olomouckým krajem, a tak je zde historicky větší spádovost obyvatel směrem do Mohelnice či Olomouce, a to jak za prací, tak k lékaři či za většími nákupy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Se starostkou Marií Vychodilovou hovořil také o dotačním programu na podporu dobrovolných hasičů. „Obecní dobrovolní hasiči jsou zařazeni do kategorie JPO III. V roce 2018 od nás získala obec dotaci 300 tisíc korun na pořízení dopravního automobilu a nyní žádá o dotaci na pořízení cisternové automobilové stříkačky, jelikož stávající Tatra z roku 1974 již pomalu dosluhuje,“ řekl hejtman.
Obec byla založena na důležité obchodní stezce v údolí řeky Třebůvky na pomezí Čech a Moravy. Od roku 1960 ji tvoří dvě historická sídla: Vranová Lhota a Vranová. V obci, která má přibližně 450 obyvatel funguje mateřská i základní škola. V mateřské škole je 22 dětí, v základní škole pak 11. Významným zaměstnavatelem je společnost Armaturka Vranová Lhota.

Víte kde je Bezděčí? 

Je to jako vlastivědný kvíz. Sám jsme opravdu nevěděl a tak využil Mapy.cz.  Není to až tak daleko, poblíž Městečka Trnávky na Moravskotřebovsku a žije zde 180 obyvatel. Podle tiskové zpráývy Pardubického kraje zde hejtman Martin Netolický s tamní starostkou Petrou Klíčovou navštívil objekt bývalého statku, který obec i za finančního přispění kraje přestavuje na obecní dům. Má zde být jak úřad, tak společenský sál, ale i například prostor pro masérku.  V areálu je již nyní prostor pro komunální techniku nebo garហpro dopravní automobil místní jednotky požární ochrany. V letošním roce by se tak mohl do jedné z místností přestěhovat obecní úřad a vybaven jeden ze společenských sálů,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Zimní snímek z tábořiště na Myšině (foto Láďa Vraspír)