Českotřebovský deník 2/2022 (2/1)      
Zítra tomu bude rok, co zemřela Milena Asmanová

Mohli jsme si ji připomenout právě o vánočních svátcích, kdy se na obrazovky České televize dostal tradičně dvoudílný film "Dobrý voják Švejk / Poslušně hlásím". No a právě v prvním díle filmu vystupuje ve své první filmové roli Milena Asmanová (jako služka venčícího psa), o kterého díky konverzaci s Josefem Švejkem přijde.... Můžeme si připomenout tuto roli na fotografiích. 
Stále pracujeme na vzpomínkovém filmu o Mileně Asmanové, máme již všechen materiál netočený Českou televizí k dispozici a čekám na filmové úryvky, které mají snímek oživit -  právě ze zmíněného Švejka a ze seriálu Kamenný řád (z archivu České televize). Máme natočenu řadu vzpomínek pamětníků, kamarádů a spolužáků, mezi tím, jedna z nich, paní Blanka Krejčí bohužel zemřela. Svoje svědectví o tom, jak poznala Milenu Asmanovou však máme zachycenou na filmovém záznamu.

  • Novoroční výstup na Kozlovský kopec
    Bylo teplo, ale větrno, mraky skoro až na zemi. Přesto se po serpentině, ale i po dalších trasách vydalo na Kozlovský kopec mnoho turistů, také pejskařů. Všude bláto, po sněhu ani památka. Pro turisty byla také otevřena rozhledna, ovšem výhled opravdu mizerný. Občerstvení bylo k dispozici v chatě i ve srubu. Večer kolem 19. hodiny zde byl i malý novoroční ohňostroj. Další den v neděli bylo již počasí excelentní, škoda, že ta nebylo na Nový rok. I tento den byly na nedělní procházce davy lidí.

    Silvestrovský pochod na Palici 2021

    íV pátek 31. prosince 2021 si členové turistického oddílu T.J. Sokol opět vyšlápli na tradiční silvestrovský pochod na Palici. Tradice, kterou založili před mnoha lety sportovci v Rybníku, trvá stále a nepřerušil ji ani covid. Každoročně se vydávají k vrcholu s kótou 613 m  skupinky přátel, rodiny s dětmi, s pejsky i jednotlivci, aby pokořili nejvyšší vrchol třebovského okolí, potkali se tu se známými a popřáli si k novému roku.
    Počasí na pochod nebylo zrovna ideální, místy bylo ledovato, v údolích se koulela mlha, avšak výhled z  vyhlídky u přístřešku „Palice – rozcestí“ byl tentokrát kupodivu pěkný. Pochod naší sokolské skupinky byl zakončen přátelským posezením ve Vavřínových lázních, kam přišli i někteří další přátelé, kteří se z nějakého důvodu nemohli letošního výstupu zúčastnit. Vyhodnoceno zde bylo šest nejaktivnějších členů turistického oddílu, titul „Turista roku 2021“ tentokrát obdržela Olga Rösslerová. Pochod na Palici je hezká tradice a již se těšíme na další – přesně v duchu sloganu, umístěném na vrcholu:
    Namaž, zavaž kolena, vezmi prášek, popadni hole, odvahu a slivovici, zdolej s námi Palici!
    Někdo leze na K2, my držíme tradici – pokořujem Palici.
    Mirka Červinková - Celou fotoreportáž z akce Silvestrovská Palice 2021 najdete ZDE