Českotřebovský deník 4/2021 (4/1)      
AKCE ZO ČSOP PODORLICKO ČESKÁ TŘEBOVÁ V EKOCENTRU

PŘEDNÁŠKA „PROLOMIT SUCHO“ – ŽIVÁ KRAJINA  

Středa 19.1.2022 v 18:00
Přednáška Jiřího Malíka, předsedy spolku Živá voda, který se zasadil o přeměnu krajiny na Broumovsku tak, aby zadržela více vody. Jeho model Živá krajina je praktickou adaptací na klimatickou změnu. Pomáhá nyní na řadě míst v ČR realizovat pozemkové úpravy, tak aby se v krajině voda udržela. Společně jsme schopni sami vytvářet krajinu, která je udržitelná a příjemná nejen pro nás, ale i naše potomky. Vezmeme-li v potaz klimatické změny, je nutné klimatickou udržitelnost vzít do vlastních rukou. Získáte praktické rady, cenné zejména pro majitele pozemků, zemědělce, geodety, zaměstnance státní správy.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko a spolek Živá voda.  Vstupné dobrovolné.
 
PŘEDNÁŠKA
„KRAJINA ORLICE VERSUS TUNELY“ - ztráty a nálezy veřejného zájmu.

Čtvrtek 27.1.2022 v 18:00
Komentované promítání filmu prof. RNDr. Pavla Kováře CSc. Film mapuje problematiku přeměny údolí řeky Orlice mezi Ústím nad Orlicí a Chocní v souvislosti s výstavbou nové vlakové trasy. Zaznamenává komentáře biologů, geologů i historiků. Kameramanem filmu byl Jan Jasanský.   Vstupné dobrovolné.
 

Některé spoje neodjely, nejvíce na lince 700900 Česká Třebová - Ústí n.O.

Při cestování veřejnou linkovou osobní dopravou na Orlickoústecku a Svitavsku dnes 4. ledna došlo ke komplikacím. Veřejná doprava je v této části kraje zajišťována dopravcem ČSAD Ústí nad Orlicí. Z důvodu vysoké nemocnosti řidičů není dopravce schopen zajistit dopravní obslužnost v plném rozsahu, a to ani za využití subdodávek. Informace o neodjetí spojů naleznete na stránkách OREDO. Dopravce informoval o předpokládaném neodjetí 35 pravidelných spojů na 14 linkách. Seznam linek, ovšem bez dalšího určení byl zveřejněn na webu Pardubického kraje a následně pak i na webech měst a regionu. Ovšem bez bližšího označení o jaké linky se jedná,  lidé museli složitě hledat zda se jich zveřejněné omezení týká.  Taková zpráva je poloviční informace, myslím, že by ji šlo dořešit i tak, že by zde mělo být přesně vyznačeno, o linky se jedná. Částečně to udělal např. Orlický net. Zprávy na další den se objevily na webu Pardubického kraje až podvečer od 17 hodin.  Ve středu 5/1tedy nepojedou tyto spoje

700900

48,49,50,51,52,53,56  ČT - Ústí n.O:

700934

19,23,24   ČT - Lanškroun

Opět je v regionu nejvíce postižena linka  Česká Třebová - Ústí nad Orlicí . Linky se zrušenými spoji mimo ČT neuvádíme.

Fotografie z nedělní procházky ulicí U Dvora

Ze stejné ulice jsou dva obrázky. Ten první svědčí o příkladné péči města o památky. Najdeme zde restaurovaný kříž postavený v roce 1877 s příspěvkem Jana  a Anny Hüblových (tedy právě před 145 lety) obnovený pak roku 1929. Nedávno zde bylo tedy provedeno druhé restaurovaní a to velmi úspěšné.  Dojem z této ulice však kazí druhá fotografie pořízená v horní části této ulice na svahu pod domem čp. 37, část této parcely 245/1 v K.ú. Parníka je v soukromém vlastnictví dvou subjektů, dolní část u cesty patří městu.,  Někde sem vyhazuje všechno možné a nikdo to neuklízí. Snad se čeká na nějaký jarník úklid ochránců přírody pořádaný ke Dni Země. Jenže to bude až v dubnu.  Do té doby zajistí "pořádek" pouze sněhová pokrývka, která všechno zakryje...(mm)

Ceny stavebních materiálů rostou.
Chybí jednoznačný návrh řešení ve vztahu k veřejným zakázkám

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a předseda Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jozef Koprivňanský podepsali memorandum o spolupráci při prosazování jednoznačných pravidel pro zadávání veřejných zakázek, a to zejména ve vazbě na současnou situaci na stavebním trhu. Signatáři se shodli, že je třeba urychleně zahájit odbornou diskusi nejlépe vytvořením pracovní skupiny při Ministerstvu pro místní rozvoj, s tím, aby navržené legislativní řešení bylo výsledkem koncensu nejen ústředních správních úřadů, ale též Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a případně také zástupců soudcovské unie.
„Vzhledem k podstatnému nárůstu cen některých vybraných stavebních materiálů z důvodu jejich nedostatku na trhu je nutné zahájit vážnou debatu s Ministerstvem pro místní rozvoj, Ministerstvem průmyslu a obchodu, ale také s evropskými institucemi. Veřejní zadavatelé se v tuto chvíli dostávají pod tlak dodavatelů, kteří již avizují, že pokud by ceny některých položek nadále rostly, bude velmi obtížné dostát smluvním závazkům, a to především v rámci pozemních staveb,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Úřad na ochranu hospodářské soutěže společně s Ministerstvem pro místní rozvoj vydali společné stanovisko, v němž jsou rozebírány možnosti, jak na situaci na trhu stavebních výrobků reagovat zejména při zadávání nových veřejných zakázek. Stanovisko současně uvádí i varianty, jak lze situaci řešit v již zadaných veřejných zakázkách. Ze stanoviska však vyplývá, že není povinností zadavatelů navyšovat sjednané ceny, stejně tak je na zadavatelích a jejich finančních možnostech, jakým způsobem budou proměnlivou situaci s cenami stavebních materiálů zohledňovat v běžících veřejných zakázkách.
Na konci října se proto uskutečnilo jednání zástupců Pardubického kraje s Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje. „Shodujeme se, že je nezbytné tuto situaci řešit legislativně, protože v mnoha případech vnější okolnosti neumožňují vycházet z podmínek stanovených při zadání veřejné zakázky. Není však možné hledat řešení jen na úrovni kraje, ale je nezbytné, aby vše bylo řešeno jasně a přehledně na úrovni vlády, jednotlivých ministerstev, ale také na unijní úrovni, protože celá řada projektů je spolufinancována z fondů Evropské unie,“ řekl hejtman Martin Netolický.


Voda stoupá v řekách z Orlických hor a Krkonoš

Prvního stupně v Královéhradeckém kraji dosáhlo Labe v lokalitách Vestřev a Les Království na Trutnovsku. Na Rychnovsku pak Bělá v deštenské části Jedlová, dále Divoká Orlice v Orlickém Záhoří a Zdobnice ve Slatině nad Zdobnicí. Na Orlickoústecku pak hlavně na Žamberecku a Králicku hrozí 1. stupně povodňové aktivity.
Labe v lokalitě Vestřev stouplo po 15. hodině na druhý povodňový stupeň. Ke čtyřem místům, kde dosud platil první stupeň, přibyla další - Labe ve Špindlerově Mlýně a ve Stanovicích a Bystřice v obci Rohoznice.
Na Třebovce byl sice zvýšený průtok, ale klid. V Třebovici se stav vody ani průtok stále neměří a tak máme jen průbězně graficky zaznamenán také stav vody na Třebovce v Hylvátech u bývalého mlýna u Tří mostů, kde rothodující většina vody přitéká z České Třebové:

Soutěž CHL na českotřebovském zimáku je znovu obnovena

Nový  los 2. části CHL je znakem pokračování soutěže. Soutěž se bude hrát za platných mimořádných podmínek stanovených vládou ČR. Jsou nové podmínky a změny proti současným pravidlům CHL.
 
  • Soutěž je znovu obnovena, za naplnění vládního opatření (očkovaní atd.).

  • Zahájení předpokládáme na 8.1.2022, los na leden 2022 je přílohou.

  • Vzhledem k anketě začneme zápasy I. a II. Ligy, III. Ligu zatím nelze spustit.

  • Týmy, které v současnosti nemohou odehrát zápasy budou mít možnost do konce 2. části se připojit samozřejmě za platných mimořádných podmínek nařízených vládou ČR.

  • Hráči mohou do konce 2. části přestupovat za dodržení pravidel CHL, po znovu vstoupení kmenového týmu do soutěže hráč má možnost přestoupit zpět do svého týmu.

  • Herní systém se bude měnit v návaznosti na možný počet odehraných zápasů, pravděpodobně 2. části a následně nějaká forma play-off.

  • Samozřejmostí bude finanční vyrovnání týmů, za neodehrané zápasy.

  • Týmy mohou do konce 2. části znovu obnovit svoji účast v CHL, neodehrané zápasy týmů, které do soutěže nenastoupí, budou kontumovány a následně i zápasy které týmy odehrály. Samozřejmostí je bez finančních postihů, kontumace budou sloužit jen k regulérnosti znovu spuštěné soutěže.

  • Vedoucí týmů budou před každým zápasem provádět záznam do zápisu o utkání u hráčů, kteří zasáhnou do hry, zda jsou očkovaní nebo jsou v ochranné lhůtě (imunita) po prodělané nemoci.

  • Hráči ve věku 40 let a výše mohou nastoupit v soutěži CHL i přesto že nastoupili v soutěži organizované ČSLH maximálně však do úrovně okresní soutěže.  


Vláda podpořila odklad stavebního zákona

Vláda Petra Fialy (ODS) dnes podpořila návrh skupiny koaličních poslanců na roční odklad účinnosti části nového stavebního zákona. Vláda to uvedla na svém webu. Vládní úředníci původně doporučovali zaujmout neutrální postoj. Cílem poslanecké předlohy je hlavně oddělit a odložit vznik krajských stavebních úřadů. Od 1. července 2023 by se nový zákon začal týkat pouze takzvaných vyhrazených staveb v působnosti Specializovaného a odvolacího stavebního úřadu. U ostatních staveb by fungovala dosavadní úprava.
Poslanecký návrh by Sněmovna měla projednávat na své lednové schůzi. Předkládající poslanci navrhli, aby ho Sněmovna mohla schválit ve zrychleném režimu již v prvním čtení.
Nový zákon schválili poslanci přes veto Senátu letos v červenci, kdy normu podepsal i prezident Miloš Zeman. Zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním by měly být jednotlivé stavební úřady organizované podobně jako třeba u Finanční správy. Podle platného znění nabyde nový stavební zákon účinnosti v polovině roku 2023, některé změny už ale platí již od 1. ledna 2022. Nový zákon se připravoval řadu let a měl hlavně zajistit dodržování lhůt. Jeho projednávání budilo nesouhlas hlavně ze strany tehdejší opozice, která nyní tvoří vládu a ve Sněmovně má většinu. Stranám bývalé opozice se nelíbilo hlavně to, že stavební úřady přejdou zcela pod stát. Varovaly, že to může ochromit stavební řízení a že se řízení vzdálí občanům. Pětice stran sdružených v koalicích Spolu a Piráti a STAN avizovala již před volbami, že pokud budou po říjnových volbách vládnout, stavební zákon změní.
Negativně se vůči poslaneckému návrhu na částečný odklad účinnosti vyslovil Svaz průmyslu a dopravy. Snahy o odklad účinnosti považuje svaz za pochopitelné, ale krátkozraké. V případě, že by odklad přeci jen uspěl, doporučuje svaz rozšířit seznam vyhrazených staveb, na které by se už nová úprava vztahovala, také o stavby a zařízení distribuční soustavy o napětí 110 kV, včetně transformovny 110 kV a stavby a zařízení vysokotlakých plynovodů distribuční soustavy a stavby veřejných komunikačních sítí. Zdůvodňuje to tím, že jde o páteřní stavby soustav s nadregionálním charakterem.


Cenami energie ohrožené domácnosti využijí upravený příspěvek na bydlení

Domácnostem, které nejvíce postihl skokový nárůst cen energií, pomůže překlenout finanční problémy změna příspěvku na bydlení. Legislativní úpravu předložil vládě ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Změna zajistí, že na pomoc dosáhne více rodin. Domácnosti, které nemají dost prostředků na pokrytí nedoplatků za energie v režimu dodavatelů poslední instalace (DPI), kam nedobrovolně spadly po ukončení činnosti některých dodavatelů, budou moci čerpat mimořádnou okamžitou pomoc. Podnikatelé pak při vynucené změně dodavatele energií mohou využít rozšíření programu Záruka 2015 až 2023.
Okamžitá reakce na mimořádný růst cen
V rámci příspěvku na bydlení hrají klíčovou roli takzvané normativní náklady na bydlení, které jsou dané zákonem. Jsou to průměrné náklady na průměrný byt se zohledněním velikosti domácnosti a obce. Z nich se pak odvozuje výše příspěvku na bydlení, který lze poskytnout. Pravidelná úprava těchto částek na základě vývoje indexu spotřebitelských cen byla již vládou schválena s platností od 1. ledna 2022. Avizovaný skokový nárůst nákladů domácností na energie však vláda v rámci dosavadního zmocnění, které jí ukládá zákon o státní sociální podpoře, nemůže v plné míře promítnout do pravidelné úpravy částek normativních nákladů na bydlení. Proto byla připravena tato novela zákona. „Mimořádný nárůst cen energií vyžaduje mimořádnou reakci, proto jsme připravili nadstandardní navýšení na základě odhadu vývoje cen,“ vysvětluje Marian Jurečka. Toto mimořádné navýšení platné pro rok 2022 by už většinově mělo pokrýt očekávaný růst cen vycházející z odhadu Ministerstva průmyslu a obchodu, Energetického regulačního úřadu a z konzultací s DPI. Změny by měly být účinné nejpozději do 31. ledna 2022.
Mimořádná okamžitá pomoc
Mimořádná okamžitá pomoc by měla směřovat do domácností, které se kvůli úhradě vysokých nákladů dostaly do hmotné nouze. Umí pomoci s jednorázovou úhradou nedoplatků, případně s jinými nutnými výdaji, na které domácnostem po úhradě nezbývají vlastní finanční prostředky, existuje totiž více druhů této jednorázové dávky.
Specifickým druhem mimořádné okamžité pomoci je pomoc s nedoplatkem na vyúčtování DPI, u níž je základním předpokladem, že domácnost přešla na standardní produkt a má k dispozici vyúčtování za období v režimu DPI. V tomto případě lze požádat na úřadu práce o pomoc prostřednictvím právě této dávky MOP – vyúčtování DPI.
Domácnostem, které už po zaplacení vysokých záloh na energie nemají dostatečně vysoký disponibilní příjem na úhradu jiného nezbytného výdaje (nájem, zimní oblečení apod.) by pak měla pomoci MOP jednorázový výdaj nebo MOP sociální vyloučení.
Pomoc podnikatelům
Na pomoc podnikatelům dále vláda schválila rozšíření programu Záruka 2015–2023, které připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou. Program je určen pro podnikatele, které postihlo ukončení činnosti jejich dodavatelů energií, čímž jim výrazně vzrostly náklady na plyn či elektřinu. „Tento program podpoří pomocí zvýhodněných bankovních záruk malé a střední podniky a umožní jim tak výrazně jednodušeji získat provozní úvěry od komerčních bank,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.