Českotřebovský deník 7/2019 (7/1)      
U dveří o víkendu opět zazvoní tříčlenné skupiny, Tříkrálová sbírka 2022 je obnovena ve svém plném poslání. Tento úspěšný projekt přináší prostředky potřebným, díky ní může pracovat Charita a realizovat svoje programy, část výtěžku je i na přímou pomoc  u nás v České Třebové a okolí.  Každoročně patřila Česká Třebové  mezi města, která na konto sbírky přináší  velké množství prostředků a proto věřím, že tomu tak bude i v roce letošním. 
Přispět lze také zasláním příspěvku na účet sbírky 66008822/0800 s variabilním symbolem 777955036 nebo odesláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS KOLEDA 30 (60 nebo 90) na číslo 87 777  

Peklák zasněžuje, meteorologové předpovídají mrazy

Uhodily mrazy a výhled je podstatně  zimnější než byl ten předvánoční. Stabilnější počasí s mrazivými  dny a hlavně nocemi umožnilo spustit zasněžování již 6. ledna večer tak jak dokládá fotografie.  Moc technického sněhu se vyrobit nepodařilo, je to teprve začátek a zasněžuje se vlastně na zelenou louku bez přírodního sněhového podkladu.  Vyhlídky mrazu na další dny a noci je dobrá, a tak se lyžaři mohou těšit, že se konečně projedou na na naší "peklácké sjezdovce".  Další fotografie ukazují areál Peklák dnes odpoledne kolem 15. diny. Sněhová děla  v té době čekala na večerní mráz....

Bydlení v lokalitě "Na Primoně" se přibližuje

Nejedná se investici města, ale soukromého developera, který zakoupil zbytkové území bývalé textilky, provedl v loňském roce demolici objektů a co je nejdůležitější, tak úspěšně pracuje na projektové dokumentaci. První stupeň dokumentace pro územní řízení bude dokončen, pokračuje příprava dokumentace pro stavební povolení. Proběhla jednání mezi projektantem a zástupci městské společnosti TEZA, podle něho se jeví jako nadějná možnost dodávky tepla do nových bytů ze stávající  kotelny TEZY u nedalekého sídliště U Stadionu. Určité problémy jsou s majitelem a provozovatelem Niťárny, s.r.o., která je poslední fungující části bývalé textilky. Pokud se nepodaří vybudovat nový most přes Třebovku do Husovy ulice, tak bude nutné trpět dopravní přístup do Niťárny přes nově obydlenou oblast. První ze čtyř domů je v plánu postavit v příštím roce 2023. V návaznosti pak mají být postaveny zbývající tři domy včetně veškeré sídlištní infrastruktury.  Nový obytný soubor má mít 128 bytů  výborné kvality s dostatkem parkovacích míst a garážových stání.

Sociální oblast potřebuje péči i rozvoj.
Nepatříme však mezi oblasti s nejhorší dostupností

Celková kapacita domovů v kraji je 3 323 lůžek, z toho 2 427 lůžek je zařazeno v síti sociálních služeb, ostatní jsou soukromá zařízení.   Nejnižší dostupnost je v území Žamberecka, Holicka, Svitavska a Pardubicka. V těchto lokalitách bude přednostně podporován rozvoj kapacit. Česká Třebová mezi těmito lokalitami není. V České Třebové má Domov pro seniory nyní kapacitu 97 lůžek, z toho 35 lůžek je v nevyhovujícím bloku B (na pravém břehu Třebovky). Město připravuje náhradu - místo nevyhovujícího objektu postavit nový pavilon C na místě průmyslového areálu Böhmplast-technik. Investorem nemůže být Pardubický kraj, prostředky na investici je třeba zajistit v rámci dotační politiky EU a dofinancovat z městských prostředků.
Odlehčovací služba. Pečovatelská služba i osobní asistence zpravidla doplňuje péči rodiny. Pokud ale pečující potřebuje čas na vyřizování vlastních záležitostí nebo na oddych od náročné péče, je nutné zajistit dostupnost odlehčovacích služeb. Mezi lety 2016 až 2018 vzrostla kapacita odlehčovacích služeb skokově z 57 na 89 lůžek. V roce 2021 již kapacita čítala 105 lůžek a v následujících letech je plánován další rozvoj. V České Třebové máme zatím pro odlehčovací službu v Domově pro seniory určena 4 lůžka, počítá se se zvýšením.

Dopravní stavby v České Třebové

Město upravuje chodníky a městské komunikace  ve spolupráci s investorem ČEZ. Důležité jednání proběhlo právě dnes. Je žádoucí, aby Město jako investor vědělo o zamýšlených stavbách ČEZu co nejdříve a mohlo pak připravit související rekonstrukce ulice, chodníků a veřejného osvětlení.  Spolupracovat s tak velkým investorem však není nejjednodušší.
Silniční síť je v majetku Pardubického kraje a státu. ŘSD má ve svém záměru přestavět křižovatku u Korada na  kruháč, je to hodně potřeba, jezdí zde velký počet vozidel s kontejnery do Metransu.  Loni bylo dokončeno územní řízení, ovšem stavba není zatím zařazena mezi financované investice. Zde bude zapotřebí  spolupráce s Pardubickým krajem, která by mohla pomoci zvýšit prioritu této stavby v rámci kraje.
Pardubický kraj má sice v úmyslu dokončit rekonstrukci  Lidické ulice, ale letos se tak zřejmě nestane proto, že právě probíhá modernizace úseku II/315 Skuhrov - Knapovec a po Lidické ulici a přes Českou Třebovou povede objížďka. Proto se připravuje další potřebná akce o to je rekonstrukce ulice Kubelkovy v  úseku od fotbalového stadionu na konec zástavby směr Zacharovec.  Zde bude potřebná spolupráce města, které v této lokalitě musí zajistit stavbu nového chodníku, kanalizace a osvětlení. O této investici nebylo zatím v radě Pardubického kraje rozhodnuto, ale je teprve 7. leden....

Česká Třebová v programovém prohlášení vlády ČR 

Příprava vysokorychlostních tratí  není jedinou prioritou nového Ministerstva dopravy. Programové prohlášení počítá se zvyšováním kapacit železniční infrastruktury obecně. Cílem vlády má být modernizace 290 kilometrů železničních tratí, dokončení přestavby železničních uzlů v Plzni a Pardubicích a zahájení přestavby uzlu Česká Třebová.
V návaznosti na to si klade za cíl nejen zvýšení počtu cestujících ve veřejné dopravě, ale také přesun části nákladní dopravy na koleje z přetížených silnic a dálnic. Přiblížili by se tak evropskému cíli, který je převod 30 procent nákladní dopravy ze silnic na železnici a vodu, a to do roku 2023.

Automatická samoobslužná myčka u Lidlu je v provozu (7 - 22 hodin)           


Navýšení finančních limitů pro veřejné zakázky

Od 1. 1. 2022 se mění výše finančních limitů, podle kterých se určuje, zda je veřejná zakázka nadlimitní a zda určitá část veřejné zakázky může být zadávána podle volnější právní úpravy. Výše těchto limitů se odvíjí od evropských předpisů.  Nejde tedy o uzměnu pravidel stanovených v rámci našeho města, kde jsou tyto limity nesrovnatelně přísnější.
Finanční limit pro veřejné zakázky na stavební práce je 140 448 000 Kč a pro dodávky a služby 3 653 000 Kč. Ostatní limity lze vyčíst z následující tabulky.
 

2 087 000

vyčlenění části u dodávek a služeb

3 653 000

dodávky a služby u veřejného zadavatele na státní úrovni

5 610 000

dodávky a služby u veřejného zadavatele na nižší úrovni

11 247 000

dodávky a služby u sektoru a obrany nebo bezpečnosti

19 572 000

zvláštní služby u klasických

26 096 000

zvláštní služby u sektoru, vyčlenění části u stavebních prací

140 448 000

stavební práce, koncese

 
 
 
 

 

 


Návštěvnost hradů a zámků v Pardubickém kraji v minulých 5 letech                 

Národní památkový ústav Sychrov spravuje památky, hrady a zámky na území Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje.  zajišťuje také jejich propagaci a sleduje návštěvnost jednotlivých památek . Nyní byla zveřejněna návštěvnost po jednotlivých měsících za uplynulých 5 roků 2017 - 2021. Uvádíme ji z následujících přehledech.

                              Zámek Slatiňany                                                                                             Zámek Litomyšl                   

 

Hrad Litice                                                                                      Hrad Kunětická hora                                                         


Avizo zajímavých představení