Českotřebovský deník 8/2019 (8/1)      
Nové video Českotřebovského deníku:
Vzpomínka na transport smrti před 77 lety

V České Třebové zůstal stát 24.1.1945 transport politických vězňů slovanské národnosti a s asi 50 % Židů. Vlak stál na prvé koleji v délce 450 m těsně u plotu oddělujícího nádraží od Slovanské ulice. Jelikož zpráva o vlaku se rychle rozšířila po městě, přicházeli občané, zvláště ženy, do této ulice a přes betonový plot házely krajíce chleba. SS se snažili střelbou a řvaním tomu zabránit. V některých případech se stalo, že chléb dopadl mimo vůz a když jeden z vězňů seskočil, aby jej zvedl, byl na místě zastřelen a tam ponechán. Další byl zastřelen, když se z vozu nahýbal pro chléb, který mu podával železničář. SS v takových případech stříleli nejen do vězňů, ale také do českých lidí.“…(Podle knihy  Františka Nedbalka, ed. Václav Kural, Univerzita J.E. Purkyně, Ústí n. L. 2005). 
Na událost před 77 lety vzpomíná  spolu s redaktorkou Českého rozhlasu Pardubice Vítou Balcarovou  očitý svědek události pan Cyril Pucholt, tehdy osmiletý chlapec. Zážitek z dětství si však nese po celý život. 

Na Pekláku sněžilo celý den i noc

Mrzne a to je pro Peklák tým dobrá zpráva, sněhové tyče a děla mohou pracovat ve dne v noci. Sněhu je zatím málo, ale pokrok to určitě je. Fotografie, kterou uvádím byla pořízena před 20. hodinou večerní....

Průmyslovka v Letohradě bude stavět novou tělocvičnu. A pořádnou...

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se starostou Letohradu Petrem Fialou o přípravě stavby tělocvičny pro krajskou Průmyslovou střední školu a rekonstrukci silnic II/310 do Žamberku a II/360 do Ústí nad Orlicí.
„Vybudování tělocvičny v Letohradě patří mezi jednu z našich priorit v oblasti školství. V poslední době byla v našem kraji otevřena celá řada tělocvičen s parametry pro pořádání soutěžních utkání, a tak se snažíme čerpat zkušenosti právě z těchto již dokončených akcí. Pokud vše půjde podle plánů, tak bychom chtěli v letošním roce připravit projekt a stavbu tělocvičny zahájit v průběhu roku 2023. Předpokládaná hodnota stavby se v tuto chvíli pohybuje na částce 90 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Druhým důležitým tématem jednání byly krajské investice do silniční sítě v okolí Letohradu. Tou první je silnice II/310 z Letohradu přes Lukavici směrem na Žamberk. „Prověřujeme stav projektování jednotlivých úseků tak, abychom v letošním roce mohli alespoň některý z nich zahájit. Rádi bychom na financování využili část předpokládaného zvýšeného inkasa daní, které plánujeme zapojit v rámci únorového jednání zastupitelstva,“ řekl hejtman, který se starostou řešil také modernizaci silnice II/360 v úseku Letohrad - Ústí nad Orlicí, kde chce kraj žádat o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.
Řeč byla také o opravě krátkého úseku silnice III/3604 v ulici Kunčická. „V tuto chvíli nám chybí dokončení opravy přibližně 100 metrů dlouhého úseku silnice směrem na Kunčice u viaduktu pod náměstím. Požádal jsem proto pana hejtmana, zda by bylo možné otevřít debatu se Správou a údržbou silnic Pardubického kraje a tento krátký úsek v průběhu letošního roku opravit,“ sdělil starosta Letohradu Petr Fiala.

Z twitteru:  Promiňte, to jste vy, který zachránil mého syna z auta?
Ano to jsem já.
A kde má čepici?

Králíky mají umělou ledovou plochu

V sobotu 8. ledna se konalo slavnostní otevření umělé ledové plochy v Králíkách. Je součástí sportovního areálu základní školy  Moravská ulice a je otevřeno pro veřejnost v poměrně rozsáhlém režimu a za laciné ceny. Od 16 hodin se zde hrálo hokejové utkání Králíky vs. Žamberk. Jako hosté slavnosti zde byl hejtman Martin Netolický a také starosta Letohradu Fiala. Chladící zařízení má vytvořit led až do venkovní teploty + 15 stupňů.