Českotřebovský deník 9/2022 (9/1)      
Mobilní očkovací tým přijede ve čtvrtek 13. ledna do České Třebové 

V pondělí navštíví mobilní tým v Přelouči, kde se bude očkovat v prostorách sportovní haly. Další zastávkou budou Holice, Dolní Újezd nebo třeba Lázně Bohdaneč. Na Orlickoústecko se zdravotníci vrátí 13. ledna, kdy dorazí do České Třebové, o den později navštíví Červenou Vodu, následovat budou Králíky nebo třeba Jablonné nad Orlicí.
Kde bude ve Třebové očkování realizováno:
Habrmanova 1540 ·  Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana  Habrmanova 1540 od 12 hodin

ČD Cargo - řízení provozu Česká Třebová připravilo nové video

Video je propagační, vlastně náborové, ale dobře udělané. Propaguje nejen vlastní společnost ČD CARGO, i pro nás tak důležitou, ale také naše msto - Českou Třebovou, kde sídlí jedna z nejdůležitějších. částí této společnosti...

Geologický průzkum pro modernizaci železničního uzlu se rozjíždí

Společnost GeoTec-GS, a.s. bude nyní v lednu a v únoru provádět geologický průzkumu, pomocí sond pro stavbu Modernizace železničního uzlu Česká Třebová  Sondy budou realizovány i mimo drážní těleso na pozemcích ve vlastnictví města. Po odvrtání budou sondy zdokumentovány, vyfotografovány, společnost provede odběr vzorků a následně budou sondy zasypány hutněným záhozem z vytěžené zeminy. Práce by měly být dokončeny do konce února 2022.

Míša Stránská nejrychlejší žena v závodě na Andrlův chlum

V tradičním lednovém termínu se uskutečnil 49. ročník oblíbeného běhu do vrchu na Andrlův chlum. Letošního závodu se účastnilo 56 běžců v 11 kategoriích. Teplota pod nulou a tedy pevný povrch běžcům pomohlo se zdoláváním 2,5 km dlouhou trať s převýšením 209 metrů a cílem pod rozhlednou na Andrláku.
Nejrychlejším závodníkem letošního ročníku se stal domácí junior David Bílek s časem 9 minut a 48 sekund. Druhý s časem 10 minut a 15 sekund skončil Jan Herda z SKP Nymburk, kategorie muži A. Bronzovou příčku obsadil Petr Zamal v kategorii muži B s časem 10 minut a 47 sekund. Jen o sekundu pomalejší, 10 minut a 48 sekund byla nejrychlejší žena Michaela Stránská z týmu ISCAREX Česká Třebová. Rekord trati drží Miroslav Vítek z roku 1998 a to s jedinečným časem 8 minut a 40 sekund.

Přehled prací provedených v roce 2021 na ZŠ a MŠ v České Třebové 

Zateplení a modernizace MŠ U Stadionmu  21 950 tis. Kč, z toho byla 6 297 tis. Kč. dotace.
Osazení rekuperace do MŠ U Stadionu  2600tis. Kč, z toho dotace ve výši 1998  Kč.
Rozšíření MŠ U Koupaliště - základová deska  3 300 tris. Kč
Rozšíření MŠ U Koupaliště - kontejnerová sestava  7000 tis. Kč
MŠ Habrmanova ulice  úpravy zahrady a mobilář  840 tis. Kč
MŠ Vinohrady - klimatizace, vytápění 510 tis. Kč
Vzduchotechnika do školní jídelny Habrmanova  6 737 tis. Kč, z toho dotace ve výši 5182 tis. Kč
Rekonstrukce hygienického zařízení ZŠ Ústecká II. etapa 4291 tis. Kč
Výměna svítidel ZŠ Ústecká - 350 tis. kč.
Rek školní knihovny ZŠ Nádražní 500 tis. Kč, z toho dotace ve výši 345 tis. Kč.
Rekonstrukce hygienického zařízení na ZŠ Koienského 700 tis. Kč
Půdní vestavba DDM Kamarád  cena 10 474 tis. Kč byla po změně technologie střechy navýšena na 12 mil. Kč
Dotace na tuto investiční akce byla přidělena ve výši 7992 tis. Kč.


Nové kluziště v Králíkách stálo 15 milionů korun 

Ve sportovním areálu v blízkosti základní školy proběhlo v sobotu slavnostní otevření hokejového hřiště. Nejprve se na ledové ploše představily místní hokejové naděje, později pak proběhlo přátelské utkání mezi místními a žamberskými hokejisty.
Montáž chlazení ledové plochy probíhala během podzimních měsíců uplynulého roku, zkušební provoz kluziště s umělou ledovou plochou začal druhý týden v prosinci. Veřejné bruslení se tu koná od té doby každý den podle stanoveného harmonogramu.
Zpátky ke slavnostnímu otevření a následnému utkání starých gard. To se konalo za hojné divácké účasti. "Hráli domácí hokejisté zápas s rivaly ze Žamberka. Velmi povedený zápas skončil spravedlivou remízou 7:7," objevil se na facebooku hodnotící komentář.
Realizace přišla radnici na přibližně 15 milionů korun. Povrch je možné v zimě využívat jako kluziště pro hokejová mistrovská utkání, v létě pak díky speciálnímu umělému povrchu bude sloužit i pro další kolektivní sporty. Chlazenou ledovou plochu zřizuje město Králíky, provoz je pod patronací základní školy.

50 let Skiinterkritéria Říčky. 
V ústecké Malé scéně byla otevřena výstava o historii této akce

Skiinterkriterium, mezinárodní závod žactva ve sjezdovém lyžování, slaví výročí. Letos se pojede již jeho šedesátý ročník. V Malé scéně byla při této příležitosti otevřena výstava mapující historii této unikátní sportovní akce. K vidění jsou fotografie i dobové předměty. Součástí vernisáže bylo také promítání dvou filmů o počátcích lyžování v Ústí nad Orlicí a Říčkách v Orlických horách.
Závod, který se jezdí na svahu ski centra v Říčkách v Orlických horách, se stal nejstarší akcí svého druhu na celém světě. Založen byl v roce 1963 a mezinárodní se stal v roce 1972. Této soutěže se zúčastnili reprezentanti z více než padesáti zemí z pěti kontinentů, mezi nimi i slavná jména světového lyžování jako sourozenci Kosteličovi, Ester Ledecká, Šárka Strachová nebo Ondřej Bank. Každý rok je uděleno 24 medailí, za celou historii závodu jich bylo již více než tisíc tři sta. Některé ročníky (1990, 1993, 2007, 2014 a 2021) musely být zrušeny z důvodu nepříznivých podmínek.
Letošní ročník závodů začíná 21. ledna v disciplíně obří slalom a hned na to v sobotu 22. ledna proběhne závod ve slalomu. Akce je volně přístupná pro diváky přímo na místě, také je ji možné sledovat prostřednictvím streamu.


Nový park na Z. Kopala v Litomyšli pomůže zadržet vodu v krajině

Po letech příprav se stejně jako u výše zmíněných záměrů začne na jaře s pracemi na vybudování parku poblíž ulice Z. Kopala naproti nemocnici. Přírodní plocha o rozloze několika hektarů nabídne místním možnost trávit svůj volný čas a relaxovat ve stínu více než 300 stromů a další zeleně. V místě bude i drobný mobiliář a plochy pro setkávání a hry.
Terén parku bude vymodelován do vln po stávajících vrstevnicích. Mezi jednotlivými vlnami a v místech, kde nebude mobiliář, se počítá s vybudováním několika na sebe navazujících vsakovacích ploch, které budou schopny pojmout srážkovou vodu. Část parku tak bude v případě extrémních srážek fungovat i jako protipovodňová ochrana.
Celý park je navržen právě s ohledem na to, aby si v něm lidé mohli za pěkného počasí zpestřit den, ale zároveň aby plocha maximálně zadržovala vodu v krajině.  V parku se tak nepočítá s budováním klasických asfaltových cest, ty budou zpevněné štěrkem a dalšími přírodními materiály, aby co největší plocha mohla vsakovat a udržovat vodu. Vybudování má město stát šest milionů korun, dotace z Operačního programu životní prostředí pokryje téměř pět milionů, zahájení prací je naplánováno opět na jaro 2022, i v tomto případě má být vše hotové letos na podzim,“ dodává místostarosta Radomil Kašpar.