Městská knihovna Česká Třebová únor 2022 
AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní
1. 2. 2022 (úterý), 16:00, oddělení pro děti
Čtení pohádek a vyprávění příběhů, hraní her i nová přátelství. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní s Edou. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
23. 2. 2022 (středa), 10:00, oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. K dispozici přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
AKCE TEENSPACE

Akce jsou vhodné pro děti od 10 let.
Twister Master
7. 2. (pondělí), 12:30–18:00
 
Valentýnský speciál
14. 2. (pondělí), 15:00–18:00
 
Co na to Češi
17. 2. čtvrtek, 15:00–18:00
 
Odpoledne plné her
22. 2. (úterý), 15:00-18:00
 
VÝSTAVA

Nakresli svého knihožrouta
V únoru je k vidění výstava podle knihy Knihožrouti od Kláry Smolíkové, kterou ilustrovala Bára Buchalová. Výstavu doplňují díla dětí, které se zapojily do soutěže Nakresli svého knihožrouta. Úkolem dětí bylo nakreslit a popsat, jak si takového knihožrouta představují. Přijďte se podívat, jak se jim to povedlo.
 
PROMÍTÁNÍ DOKUMENTU

Ahoj, robote
Humanoidní roboti se začleňují do života na planetě stále více. Pracují na recepcích, v obchodních centrech nebo jako kuchaři či turističtí průvodci. A pomalu se vkrádají i do našich každodenních osobních životů.
Mladý Texasan Chuck a japonská starší dáma Sakuraj mají jedno společné – trpí samotou. Chuck si rodinu ještě nezaložil, na Sakuraj nemají děti a vnoučata tolik času. Do života obou nyní proniká nečekaný přírůstek – robot vybavený umělou inteligencí, jenž jim má dělat společnost. Dokonalá žena a věčné dítě se pokusí nahradit prázdná místa. Vzniklé interakce se pohybují na hraně komedie a tísnivosti. Je hledání blízkosti u stále ještě nemotorných programů neetické a zoufalé, nebo jsou hrdinové dokumentu jen o pár let napřed? Bude vztah s dokonalou umělou inteligencí stejně hodnotný jako s druhou lidskou bytostí? Režie: Isa Willinger. Německo, 2019, české titulky, 88 min.
Zveme vás na promítání dokumentu v pondělí 7. února od 18 hodin. Vstup zdarma.
 
Knížkohraní s medvědem Edou

Úkoly v Knížkohraní s Edou jsme sestavili tak, aby po celý rok rozvíjely osobnost dítěte předškolního věku. Podporují rozvoj předčtenářské gramotnosti, zábavnou formou rozvíjí slovní zásobu dětí, jejich fantazii a představivost, motoriku, pozornost, zrakové a sluchové vnímání a další.

Pokud už jste s dětmi přečetli doporučené knížky a vyzkoušeli všechny aktivity, a máte alespoň 3 samolepky z akcí v knihovně, můžete si na dětském oddělení vyzvednout odměnu z projektu Bookstart. Nemusíte ale spěchat, odměnu za "splnění" Knížkohraní si můžete vyzvednout v průběhu roku 2022. Pokud jste si zakoupili Knížkohraní třeba až v dubnu, tak aby to bylo fér. A pár výtisků Knížkohraní s Edou je stále k mání. Za 80 Kč může být sešit váš.


Cestování s knihou v roce 2021

Půjčování knih z knihovničky-piana v hale českotřebovského nádraží bez výpůjční lhůty začalo 21. března 2016. Stále věříme, že veřejná knihovnička vede k rozšíření čtenářství mezi lidmi a ukrácení času na cestách.
 
Během roku 2021 doputovalo přes knihovnu 4 861 knih do sdílené knihovničky. Jednalo se o knihy vyřazené nejen z Městské knihovny Česká Třebová, ale i o vaše dary. Víme, že mnoho dalších knih dali čtenáři do knihovničky, aby udělali radost dalším, ale ty už nedokážeme spočítat. Děkujeme, že nám pomáháte v projektu pokračovat.
 
Napište nám, kam s vámi kniha cestovala, nebo pokud zjistíte, že v pianu nejsou knihy, na e-mail info@moderniknihovna.cz.
 

 

 

 

 
Městská knihovna Česká Třebová obvykle jednou týdně provádí zásobování knihovničky-piana.