Peklák nezastavíš. Potřebuje další rozvoj !
Na Pekláku je 17 let stará kontejnerová sestava na hranici životnosti. 
A nejen ona. Co s tím uděláme? 

Právě v současnosti je toto zařízení v plné permanenci. Denně se zde střídají skupiny školních kurzů základních a mateřských škol za týden tudy projde na sedm stovek dětí. Dojíždí sem denně autobusy.  Jsou zde šatny, místnosti pro přezutí a převlečení, půjčovna a úschovna lyží. Pracovníci firmy, která má  některé prostory pronajmuty, zde  ve stísněných podmínkách  dělají skutečná kouzla.  Některé podlahy tzv. stavebních buněk, které sem byly přestěhovány ze zimního stadionu, kde sloužily po té první "otevřené etapě" toho mají za sebou skutečně  tolik, že je nutné rozhodnout jak dál a taky to nijak neodkládat.  Podle původního projektu vypracovaného minulým vedení města zde měla vzniknout zděná budova, tehdy za 25, dnes jistě za 40 milionů.  Nereálné.
Proto v Ekobi v loňském roce 2021 přišli s kontejnerovým řešením, které mělo stát asi 8 milionů korun. Financování se hledalo v rámci společnosti EkoBi, ale záměr se neuskutečnil.  Ukázalo se, že má několik problémů a dnes je v této podobě nerealizovatelný. V rámci stavebního řízení je zapotřebí zajistit, aby vybudovaný objekt měl také tzv. energetický štítek a to dnes není jednoduchá věc. Vynechme detaily a jen konstatujme, že obdobná sestava  vybudovaná tak aby všemu vyhověla dnes přijde na 17 milionů korun. Jde o kontejnerovou sestavu, která nahradí současné dožité stavební buňky, které nevyhovují už vůbec v ničem.  Není zde voda, odpady, WC, bez kotelny, neuvěřitelné tepelné ztráty.
To ještě není všechno. Jako vůbec nejdůležitější se  ukazuje potřeby instalovat  na volném místě vedle stavebních buněk u příjezdu na parkoviště sanitární kontejner, který je vlastně podmínkou fungování  minikempu v prostoru parkoviště.  Cena cca 2,5 milionu, k tomu přípojky vody, elektřiny, kanalizace, celkem 3 miliony. Tato malá část je pro odstartování letní  kempové sezóny  bezpodmínečně nutná. Jde o městský pozemek, proto lez předpokládat že investici zajistí město.
Další investiční akci již připravuje samo Eko Bi. jde o vybudování kontejnerové sestavy na úpatí dětské sjezdovky. Stávající dřevostavba je sice pěkná, ale funkčně nevyhovuje, zejména po stránce velikosti. Jde o pozemek ve vlastnictví Eko Bi a proto  také Eko Bi plánuje letos realizovat tuto investici z vlastních zdrojů, bude to stát opět přes 3 miliony. Nebude to stavba jen pro relativně krátkou zimní sezónu, protože v létě zde EkoBi využije prostor pro půjčovnu kol. Dosud  je toto včetně oprav zajišťováno vlastně pod širým nebem. A pořád slunce nesvítí, vše je třeba večer uklidit a ráno opět vyskladnit... Neudržitelný stav je třeba změnit.
Ani toto ještě není všechno. Také další kontejnerová sestava - opravářská dílna a zázemí pro Peklák tým umístěná nad parkovištěm je prostorově i funkčně nevyhovující, bylo to dobré jen pro start celého projektu. I zde je třeba zajistit zdejšímu  týmu řádné pracovní podmínky.  Finanční vyčíslení této akce nemám, ale lze si je odvodit. Protože se jedná o pozemky města, mělo by se opět jednat o městskou investici.
Co z toho vyplývá: Pokud jsme si mysleli, že kolaudací systému sjezdových tratí a singletracků investice do Pekláku skončí, tak to pravda není. Výše uvedené řádky ukazují že tady bude třeba investovat další desítky milionů.  Kde je ale máme brát? městský rozpočet není nafukovací, existuje připravený a hodně naplněný plán investic. Únorové zastupitelstvo  rozpočet schválí, ukáže se, zda se alespoň podaří protlačit investici do nutně potřebného sanitárního kontejneru.  To další by bylo jistě taky potřeba,  k prosazení by snad mohla pomoci možnost získání dotace ...
Děkuji Zdeňku Řehákovi a Zdeňku Vávrovi za možnost prohlídky zařízení za provozu a zasvěcený komentář, který mě pomohl pochopit  potřeby Pekláku. Jako podpůrný argument je třeba rozhodně uvést, že právě areál Peklák je nejnavštěvovanější místo v České Třebové. Jistě 90% návštěv našeho města jsou právě návštěvy na Pekláku. Tento fenomén by se měl nějak projevit při rozhodování o financování výše uvedených potřeb. Všechny jsou odůvodněné.  
Milan Mikolecký